Osobe sa narcisoidnim poremećajem ličnosti stalno teže da budu u centru pažnje, zahtevaju od vas da im budte posvećeni, a zauzvrat ne daju puno, ili vam daju iluziju, obmanu i razočaranje. Romantičan odnos sa ovakvom osobom može se lako pretvoriti u toksičan, posebno ako ste vi empatična i osetljiva duša koja svoje srce daje u celosti. Kada narcisa uhvatite u laži, obmani, prevari ili propustu, on će početi da koristi vešte taktike manipulacije kako bivas zadržapoo uz sebe. Često se bave prebacivanjem krivice, a sve ovo može nepovoljno uticati na vašu energiju, raspoloženje i zdravlje dok ne osvestite da je sve iluzija.

Evo koje 3 rečenicae najčešće narcis koristi kako bi vas zadržao u vezi:

3. Nije moja greška (ti si kriva)

Prebacivanje osećaja krivice je ono što narcisi vešto znaju da iskoriste. Ako nešto nije u redu u vezi, narcis neće priznati svoje greške i prebaciće krivicu na partnera. Pokušaće da vas ubedi da ste vi krivi za sve probleme. Zbog toga se žrtva manipulacije uglavnom pita da li je pogrešila, upada u zabludu i samopouzdanje se ruši. Kada se ovako nešto desi, najvažnije je da ne odstupite i da se borite za sebe.

4. Niko te neće voleti kao ja!

Ovo je fraza mamac koju narcis koristi da zadrži partnera. On ubeđuje žrtvu da nije dovoljno dobra, nedostojna ili neprivlačna, pa da nikome drugom neće biti potrebna. Tako partner ostaje sa narcisom, misleći da ne zaslužuje ništa bolje, gubeći svaku nadu i odustaje. Žrtva manipulativnog narcisa suočava se sa niskim samopouzdanjem i odustaje od borbe i promene, jer sumnja u svoje kvalitete. Takođe, javlja se strah od samoće, pa onda ostaje u lošem odnosu uprkos toksičnoj energiji.

5. Nisam to rekao, nešto si pobrkala!

Kada nešto ne ide po planu narcisa, on će svom partneru nametnuti mišljenje i vešto ga ubaciti u enigmu. Ovo je njegov način da "ispira" mozak i ubedi žrtvu u suprotno. Kada narcis izgovori takvu frazu, on pokušava da navede drugu osobu da pomisli da nešto nije u redu sa njom. Ako se ovakvo ponašanje nastavi dugo vremena, žrtva manipulacije može se suočiti sa posledicama po mentalno zdravlje.

Izvor: Sensa