Manipulatori i narcisi često koriste različite taktike u ostvarneju svojih ciljeva, a jedna od njihovih osnovnih misija jeste da vas ponize, povrede i izmanipulišu sa vašim osećanjima kako bi se sami osećali bolje. Iako ovakve ljude ne želimo u svom bliskom krugu prijatelja i poznanika, njih je vrlo teško otkriti, pa možda čak i nakon niza godina odnosa tek saznate da je osoba kojoj ste verovali vešti manipulator.

Postoji niz taktika koje koriste, ali jedan od njih je svakakao kleveta. Manipulatori uglavnom ugrožavaju samopouzdanje i čine da se osećate lošije, ali kada ne mogu da kontrolišu kako sebe doživljavate, oni počinju da kontrolišu kako vas drugi doživljavaju; preuzimaju ulogu žrtve, čineći vas destruktivnim.

Ova tehnika je česta u mnogim romantičnim vezama i prijateljskim odnosima. Kleveta i tračevi su preventivna pobuna osmišljena da uništi vašu reputaciju i sliku o vama kod bliskih ljudi, tako da vam više nemate podršku u slučaju da odlučite da prekinete vezu i napustite destruktivnog partnera.

Ogovaranje može negativno uticati na vaš odnos sa drugima i na vaše samopouzdanje. Žrtva u destruktivnoj vezi sa narcisom često nije svesna šta se o njoj govori sve dok veza traje, ali obično cela istina izađe na videlo kada dođe trenutak rastanka. Kada osete da želite da ih napustite ili da sumnjate u njih, manipulativne osobe će vešto početi da vas ogovaraju, stvaraju negativne vibracije u vašim odnosima sa drugim ljudima, od vas će praviti destruktivnu osobu, a sebe će predstaviti kao žrtvu i kao nekoga ko se bori za taj odnos, dok ga vi sabotirate.

U ovoj taktici mogu koristiti razne neistine, vaše slabosti, tajne i strahovi. Najbolji način da se suprotstavite kleveti jeste da uvek imate kontrolu i držite se činjenica. Ovo se posebno odnosi na raskide ljubavnih veza sa narcisima koji vas mogu namerno isprovocirati kako bi iskoristili vaše reakcije protiv vas. Najbolje je da uvek govorite istinu i samo istinu. Ne pravdajte se kada niste krivi, već samo recite iskreno sve. Ljudi koji vam zaista veruju, poštuju vas i vole, razumeće celu situaciju. Ne dozvolite da poklanjate srce nekome ko vam priča iza leđa. Poštovanje i poverenje su neophodni za stabilnu i zrelu ljubav. Prepoznajte manipulativnu taktiku na vreme i ne brinite zbog mišljenja drugih - manipulatorima maska uvek spadne sa lica u pravom trenutku!

Izvor: Sensa