Mihail Litvak, ruski doktor, psihoterapeut i psiholog, osnivač koncepta "Psihološki aikido" postao je priznat na međunarodnom nivou, a njegovi saveti za sreću i lakši život pomogli su ljudima širom sveta. Jedna od njegovih smernica je izuzetno poučna, a to jeste da se ne uznemiravamo zbog stvari na koje ne možemo da utičemo, odnosno ono što je van naše kontrole.

Kako kaže, ne pokušavajte da promenite okolnosti i druge ljude, već mmenjajte sebe i prilagođavajte se okolnostima. "Okolnosti pokušavaju da promene mentalno nezreli pojedinci. U idealnom slučaju, morate promeniti sebe i svoju viziju situacije. Na primer, nekada sam se plašio visine i izbegavao sam odlazak u planine. Visina je u meni izazvala paniku i uznemirenost. Sada me planine vabe i uzbuđuju. Šta se desilo? Da li su se planine promenile? Ne, ostale su isti. Promenio sam se ja. Mentalno zrela i mentalno nezrela osoba mgu biti na jednom mestu, ali istovremeno živeti u različitim svetovima." - istakao je psiholog Mihail Litvak.

Izdvojio je i osobine, odnosno znakove koji pokazuju da je neka osoba mentalno zrela:

- Mentalno nezrela osoba usmerava sve napore na uređenje svog ličnog života. Za zrelu ličnost važnija su dela za sticanje nezavisnosti. Takva osova je uređena sama od sebe, svoja je i nezavisi ni od koga.

- Potrebe mentalno zrele osobe zavise od njihovog uspeha. Nezrela osoba ih kopira i povećava njihovu veličinu.

- Zrela osoba sama uređuje svoje poslove, nezrela osoba želi da to neko drugi radi umesto nje.

- Mentalno nezrela osoba zabrinuta je kako izgleda. Zrela osoba ne brine zbog ovoga, ali se zrudi da uvek izgleda dobro.

- Nezrela osoba nastoji da zauzme visoku poziciju. Takva osoba želi da ima mnogo, ali se istovremeno ne bavi ličnim rastom. Zreloj osobi pozicija dolazi sama od sebe. To je proizvod njenog ličnog rasta.

Izvor: Sensa