Ogovaranje je retko zasnovano na istinitim činjenicama, ali može da pogodi osobu na koju se odnosi. Od ogovaranja se možete zaštiti vrlo efikasno uz desetominutnu majndfulnes vežbu.

Nije nepoznato da se različite vrste "lažnih vesti" šire svakodnevno. Ali bi trebalo da znamo kako da se sa tim nosimo svakodnevno, i kako da prepoznamo ogovaranje i zaštitimo se od istog.

U velikoj meri ogovaranje zavisi od konteksta. Ponekad izgovorene reči mogu da budu trač i lažna informacija, ali nekada mogu biti i istinite. Ukoliko se neprijatne činjenice ne podele sa osobom na koju se odnose, vrlo je verovatno da se radi o lažnim informacijama odnosno traču.

Zašto je bitno da uvek budemo svesni tračeva i ogovoranja? Iz razloga što su neretko proizvod nečijeg uma ili zle namere. Takođe, trač uglavnog narušava nečiji integritet i dostojanstvo, bilo da se radi o vama ili nekom drugom. Iako je potvrđeno da ogovoaranje ponekad zbližava ljude koji to zajednički rade i donosi izvesni nivo zadovoljstva, može se pojaviti i osećaj krivice ukoliko ste vi osoba koja širi trač.

Dajemo vam brzu i jednostavnu mindfulness vežbu koja će zaštiti kako vas, tako i druge ljude od tračeva i ogovaranja:

Potrudite se da imate svest o onome što izgovarate. Vežba za ovu stavku je jednostavna. Osvestite trenutak kada osetite potrebu da o nekome kažete nešto negativno. Kada to osvestite obratite pažnju fizičku senzaciju koju vam trač donosi. Činjenica je da potreba za ogovaranjem izaziva fizičku reakciju, i korespondira sa energetskim stanjem organizma. To je izazvano trenutnim osećanjem sreće i uzbuđenja, koje nam ogovaranje donosi. Ipak, to osećanje nas ostavlja sa žudnjom da opet tako nešto uradimo. Kada osetite taj poriv, učnite malu promenu u svom govoru takozvani "shift", koji podrazumeva ili da ćutite i suzdržite se od izgovaranja trača ili da uobličite svoju izjavu tako da možete da je uputite čak i osobi o kojoj pričate. Konačni potez je da se ponovo povežete sa sobom i osetite da ste prevazišli tu energetski nisku naviku i potrebu da ogovarate, i izdigli se iznad toga.

Desetominutna praksa osvešćivanja ogovaranja:

  1. Udobno se smestite, ali gledajte da vam kičma bude prava. Zatvorite oči i počnite da se relaksirate. Osetite kako vam stolica podupire telo. Osetite kako se stopala opuštaju na podu. Osvestite svaki udah i izdah. Udahnite i izdahnite bez napora i bez pokušaja da kontrolišete disanje. Cilj ove vežbe je da stvorite svest o fiziološkom uticaju trača na vas.
  2. Sa tom svešću, kako se duboko relaksirate, prizovite momenat iz prošlosti, kada ste čuli trač o prijatelju ili saradniku, komšiji itd., ili kada ste vi nekog ogovarali.
  3. Osmotrite svaku emociju ili senzaciju koja vam se pojavljuje dok se sećate trenutka ogovaranja. Možete primetiti da imate pomešane emocije. Uzbuđenje, stid, strah, znatiželju.
  4. Sada, zamislite da imate mogućnost da se vratite u prošlost u taj trenutak i iskusite ga sa malim obrtom cele situacije. Osvestite zahvalnost prema osobi koju ogovarate i razmislilte šta biste rekli o toj umesto da tračarite i ogovarate.
  5. Potom, zamislite da izgovarate nešto pozitivno o toj osobi, umesto tračeva i negativnih osobina.
  6. Ponovo osvestite kakve emocije i senzacije u telu vam se pojavljuju sada kada osećate zahvalnost i poštovanje prema nekoj osobi. Primetite razliku kako ogovaranja utiče na vas, naspram iskazivanja afirmativnih stvari o nekome.
  7. Zaokružite ovu vežbu tako što ćete nekoliko puta duboko da udahnete i izdahnete. Vratite svoju pažnju na svaki udah i izdah. Kada se osetite spremno, polako otvorite oči. Vratite se u prostoriju i obratite pažnju na to kako osećaj zahvlanosti i poštovanja utiče na vas tokom ostatka dana.

Vežbu možete ponavljati svaki dan. 

 Izvor: Sensa