Postoje različiti načini da budete samosaosećajni i da u celosti prihvatite sebe sa svojim vrlinama i manama. Tek kada osvestite svoje celokupno biće moći ćete da ostvarite sve što želite, bićete sigurniji, sampouzdaniji i srećniji. Ponekad žene imaju naučenu potrebu da druge ljude stavljaju ispred sebe i tuđe emocije ispred svojih, kako bi se osećale dobrim i korisnim.

Iako je dobar osećaj pomagati drugima, ponekad treba da obratite pažnju i na sebe. Neretko svojim kolegama, prijateljima, partneru , kažemo "da" iako osećamo da ne bi trebalo. Sve to da im ne bismo "izašli iz volje", da ih ne bismo uvredili itd. Međutim, sada je pravi trenutak da sebi kažete "DA" i postupite u skladu sa svojim emocijama.

Dajemo vam 7 saveta kako da negujete svoj um i dušu, prihvatite sebe i povećate samopouzdanje:

1. Prihvatanje

Da li se ponekad osećate bezvredno? Možda bi trebalo sebe da prihvatite sa ljubavlju i razumevanjem, uz svest o tome dea je u redu biti nesavršen.

2. Uteha

Da li ste uzrujani iz nekog razloga i treba vam uteha? Pokušajte da iskoristite umirijući dodir kako biste umirili svoje telo. Potom razmislite koje utešne i podržavajuće reči biste rekli svom prijatelju, i razmislite o tonu kojim biste to rekli. Zatim pokušajte na isti način da ih izgovorite sebi.

3. Validacija

Da li postoji deo vas koji se oseća kao da nemate pravo na žalbu, ili ste bili toliko fokusirani na popravljanje situacija na koje ne možete da utičete u datom trenutku? Pokušajte da verbalizujete svoja osećanja na način da afirmišete ono što je istina za vas. Možete da kažete na glas: "Ovo je neverovatno teško" ili "Naravno da imaš poteškoće, svako bi ih imao u toj situaciji."

4. Granice

Ukoliko neko prelazi vaše granice, traži od vas previše ili čini da se osećate loše, pokušajte da se izdignete iz te situacije, iskoristite svu vašu hrabrost i samopoštovanje i hrabro recite "NE". Ne morate to da učinite na ružan način, ali budite asertivni u komunikaciji i dajte do znanja šta je prihvatljivo, a šta nije.

5. Bes

Kada se desi da vas neko uvredi ili se loše ponaša prema vama, nemojte da susprežete svoj bes, jer je to nezdravo. Dozvolite sebi da iskažete taj bes, uz svest o tome da to činite kako biste zaštitili sebe i one koje volite. Svakako, budite mudri u tome na koji način ispoljavate svoje bes, kako bi iskazivanje ove emocije bilo konstruktivno, a ne destruktivno. Svakako, dopustite sebi da u potpunosti osećate svoj bes i dozvolite mu da slobodno prolazi kroz vaše telo. To je lice ljubavi prema sebi. Naučite i kako da se nosite sa tuđim besom, to će vam dodatno olakšati život. 

6. Ispunjenost

Zapitajte se šta vam je potrebno da biste se osećali srećnim i ispunjenim. Prvi korak ka tome je da znate šta vam je potrebno, a drugi korak je preduzimanje akcije, kako biste znali da ste sve učinili da svoj cilj i ostvarite. Zapišite šta vam je potrebno da biste bili stabilni, bilo da je reč o emocionalnoj pomoći, snu, smehu... Recite sebi da zaslužujete da budete srećni i ispunjeni.

7. Promena

Ukoliko osećate da ste "zaglavljeni" u poslu, u vezi ili životnoj situaciji, koja vas čini nesrećnima, ili ponavljate obrazac ponašanja koji vas unesrećuje, pokušajte da pronađete podršku i pomoć u vidu psihologa ili lajfkouča koji će vam pomoći da vratite veru u sebe i svoje kapacitete. Na taj način, bićete korak bliže ostvarivanju svojih ciljeva.

 Izvor: Sensa