Unutar našeg tela energija teče kružno između dva pola (pozitivnog i negativnog) i povezuje sve organe. Stanje uma utiče na protok energije. Ako su nam misli negativne, a samim time i emocije, one će se u skladu s vibracijom koju nose akumulirati u određenim delovima tela tj. organima. Tako se, ljutnja i bes najvećim delom pohranjuju unutar jetre, a tuga u područiju srca, pluća pa čak i debelog creva.

Takvo pohranjivanje emocija niskih vibracija dovodi do preseka protoka energije i stvara psihičku i emocionalnu neravnotežu u kojoj naposletku telo ulazi u bolest. Često se pitamo zašto uprkos trudu i želji da promenimo kvalitet života, promena zna da bude bolna a često i dugotrajna. Odgovor leži u programima i uverenjima spremljenim u podsvest, u mislima i emocijama koje svakodnevno iznova proživljavamo.

Međutim, kao i sve, i emocije se razlikuju po vibraciji. Emocije visoke vibracije poput radosti, zadovoljstva, ljubavi, deluju vrlo blago i isceljujuće, osnažuju naše energetsko polje. Tu su i one manje ugodne, koje vibriraju na nižim frekvencijama kao što su sram, krivica, tuga... koje deluju agresivno na fizičko i na sva naša suptilna tela.

18 Dalaj Laminih pravila za dobar život...

Svesno oslobađanje akumulirane negativne energije i emocija niskih vibracija u telu nazivamo energetska detoksikacija. To je veoma blag meditativni proces koji donosi fizičko, psihološko i emocionalno isceljenje. Kroz njega učimo da budemo svesni svoga tela, svojih emocija, svojih misli i na kraju, možda i najvažnije, svoga disanja.

PageBreak

Moć sadašnjeg trenutka

Kako to u praksi izgleda? U trenucima kada postajemo svesni svojih emocija, započinjemo proces otpuštanja, kroz taj proces oslobađamo se i otpora koji drži te emocije, zato se često kaže kako smo samim osveštavanjem učinili već pola posla. Otpuštanjem otpora usklađujemo se s onim što uistinu želimo.

Tako, otpuštajući sram, postajemo sigurniji u sebe i samopouzdanje nam raste. Oslobađajući se bola i tuge, otvaramo prostor za sreću i radost. Energetska detoksikacija ne samo da nas uči da uskladimo se sa svojim emocijama i mislima, već kroz nju učimo da postanemo svesni i svog disanja. Ima jedna izreka koja kaže: "ko napola diše, napola živi". Jedan od preduslova našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja je pravilno disanje.

Cilj svesnog disanja je da unesemo što više kosmičke snage života koju još nazivamo prana. Prana je životna stvaralačka energija koja ispunjava svemir, a najbliža nam je ona koja deluje u našoj psihi i telu. Ona je pokretač naših misli, daje nam fizičku snagu, a pravilnim disanjem akumuliramo je u nervnom sastavu i mozgu, što nam pomaže da ostvarimo čudesne ciljeve.

11 najkraćih pravila srećnog života...

Pravilno disanje sastoji se od tri ritmična pokreta koji se nežno prelivaju jedan u drugi. Izvodi se tako da pri udisaju izvlačimo stomak puneći ga vazduhom, zatim ulazimo u drugu fazu disanja širenjem donjih rebara i srednjeg dela prsnog koša. Treća faza se sastoji od gornjeg dela pluća i širenja prsnog koša, uključujući ramena, i pritom uvlačimo trbuh. Izdišemo istim redosledom kojim smo udisali, stomak, srednji deo prsnog koša i pluća i ramena.

Osim svog energetskog delovanja, pravilno disanje ima veliki učinak i na telesno zdravlje. Dijafragma koja se prirodno pokreće radi blagi pritisak na jetru, trbuh i njegove organe. Takvi ritmički pokreti pretvaraju se u nežnu masažu unutarašnjih organa. Napetost u grlu i vratu kao i u dijafragmi mogu ozbiljno da ometu disanje. U trenucima straha, dijafragma reaguje grčenjem, a učestalo grčenje dobar je uslov za anksioznost i depresiju.

PageBreak

Važno mesto u procesu emotivne detoksikacije zauzima disanje

U procesu energetske detoksikacije, disanje zauzima vrlo važno mesto, ono nas ujedno dovodi u potpuno stanje relaksacije. Nakupljeni emocionalni, mentalni i fizički stres stvara osećaj nelagode, nemir i napetosti i grča u tielu i mišićima, pa tako i osobe često imaju jake bolove u ramenima, vratu i rukama.

Sada ćemo na trenutak sagledati telo na drukčiji način. Naše srce centar je našeg sastava, međutim, nikako ne bi moglo da funkcioniše nepovezano s perifernim delovima, tako čineći celinu koju nazivamo organizam. Periferne delove možemo podeliti na gornje i donje. To je jako lepo objašnjeno u jednoj od knjiga A. Lowena. U gornjem perifernom delu nalazi se glava, čiji su glavni organi mozak, nos i usta. Osnovne funkcije tog dela tela vezane su za unošenje hrane i keonika.

Nasuprot tome, imamo donji deo koji obuhvata donji deo trbuha i karlice koji je povezan s otpuštanjem odnosno eliminacijom. Da bi srce moglo da ostvari kontakt s perifernim delovima tela, potrebno je da su kanali koji prolaze kroz pluća i vrat i područije trbuha otvoreni. Najveće energetske blokade smeštene su upravo u tim prolazima. Neke od posledica takvih blokada su anksioznost, depresija, umor.

Osim što se prekida komunikacija unutar celog organizma, takve nas blokade zatvaraju u sebe i odvajaju od celog sveta. Koliko su naši kanali otvoreni, toliko smo otvoreni za život. Da bismo uspostavili kvalitetan, celovit odnos sa sobom i svojim životom, potrebno je otpustiti strahove, emotivne terete i sva ona uverenja koja su nas u tome sprečavala. Dubokim pravilnim disanjem otpuštamo mišićnu napetost kao i blokade unutar naših kanala i energetskih centara.

Energetsku detoksikaciju možete praktikovati i kod kuće tako što ćete najmanje 10 minuta svesno disati opuštajući deo po deo tela. Počevši od glave, mišića lica, vilice, vrata, ramena i tako redom do stopala. Udišete dok vas osećaj mira i opuštenosti preplavljuje a izdišete napetost, stres, nemirne misli. Nastojimo da umirimo um tako što smo fokusirani na disanje.

Kada ste dovoljno opušteni, spustite svoju svest u centralni deo tela, srce. Potpuno se povežete sa srcem. Udišete srcem, izdišete srcem, pritom otpuštajući tugu, razočaranja, bol, sve stare potisnute emocije. Katkada osoba za vreme tretmana doživi snažni impuls za plakanjem. Ta reakcija je proizašla iz duboke tuge potisnute u srcu ili plućima. Često se događa i da osoba proživi neke slike iz detinjstva tj. života koje su stvorile određeni osećaj usamljenosti, napuštenosti izdaje ili nekog drugog osećaja.

Ne analizirajte, što god vam dođe, otpuštajte dubokim izdahom. Toplina, trnci, svetlost, sve su to senzacije koje možete osetiti tokom procesa, čak i trenutnu fizičku bol. Neka vas to ne zabrinjava.

Moć samoće: 3 razloga da budete srećni SAMO u svom društvu...

Kada osetite duboki mir u svome srcu, možete krenuti s idućim organom, dopustite svojem unutrašnjem osećaju da vas vodi. Spustite svest u svoja jetra, bubrege ili područje stomaka, otpuštajte bes, ljutnju, ogorčenost, zameranje, strahove. Da biste uravnotežili telo, važno je raditi i na gornjem i na donjem perifernom delu.

Ako ste osoba slobodna u samoizražavanju, tada vam je grleni kanal veroatno u redu. Ipak, možda ste nekada odustali od nekog sna i uverili se da je to bila najbolja odluka za vas, ali krivica, osuda i nezadovoljstvo duboko su potisnute. Otpustite žaljenje za nerealizovanom idejom, ljubavnim odnosom, poslom.

Takvo oslobođanje na fizičkoj razmeri stabilše rad štitne žlezde, glasnica, vrata. Sećam se jedne svoje klijentice koja je imala učestale probleme sa krvarenjem desni. Nakon što je otpustila neodlučnost i strah pred odlukama, stanje usne duplje i desnih se znatno popravio. Budite strpljivi sa sobom. Energetsku detoksikaciju ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno da bi ste otpustili određenu emociju.

Budite svesni disanja, tako ćemo biti u sadašnjem trenutku, a bivanjem u sadašnjem trenutku ulazimo u sada i ovde. To je trenutak duboke tišine u kojem više ništa ne treba da radimo, a sve se savršeno slaže.

Izvor: Sensa klub