Narciosidne osobe ste verovatno već negde sreli u životu - oni mogu biti kolege, prijatelji, rođaci, šef. Odnos sa narcisima može biti toksičan i često empatične, odnosno previše osetljive osobe nakon ovog odnosa ostanu razočarani i povređeni. Narcisi često koriste manipulaciju i razne tehnike kako bi dobili ono što žele, a glavni cilj im je da budu nadmoćni. U ostvarenju tog cilja ne biraju sredstva - hrane se tuđom energijom i uvek se trude da budu u centru pažnje. Kako se zaštiti od narcisa - evo nekoliko jednostavnih tehnika koje mogu pomoći:

- Ne dozvolite da vam se toksični narcis previše približi

- Ne dozvolite da utiče na vas, menja vas i ugerožava vaše raspoloženje

- Pokažite da ne dozvoljavate da vas ugrozi

- Stavite do znanja da vi rukovodite svojim životom

Saznajte kako e postaviti u odnosu sa narcisom:

1. Jasne granice i poštovanje istih

Postavite distancu u svemu: fizičkom, psihičkom, informacionom smislu. Budite jasni u vezi sa svojim granicama. Kada uspostavite jasne granice i ne odustajete od njih, narcis će shvatiti da na vas ne može uticati.

2. Ignorisanje

Ukoliko primetite da vs narcis ugrožava, jedna od stavri koja će vas najviše zaštiti jeste ignorisanje. Za narcisa je najvažnije da bude u centru pažnje, on se plaši da bude nevidljiv. Pokažite da nećete da igrate njegovu igru i da mu dajete na moći, tada će odustati od manipulacije.

3. Racionalno analizirajte svaku njegovu reč i ponašanje

Odmah pokušajte da razumete motive, identifikujte manipulacije. Ne izlazite iz racionalne perspektive, pokušajte da kontrolišete situaciju.

Izvor: Sensa