Osećaj svrhe je veliko filozofsko pitanje. Neki ga lako pronalaze, čini se kao da su ga oduvek imali, dok su drugi još uvek u potrazi sa njim. Kada uspete da spoznate svoju svrhu ona će biti vaše sidro za turbulentne trenutke i situacije koje neće moći da vas poremete, “izbace iz ravnoteže” jer vi znate kojim putem idete.

Otkrivanje svoje svrhe daće vam uvid u stvari koje zaista cenite i koje vam donose veliku radost. Neki ljudi zamišljaju osećaj svrhe kao zvezdu vodilju koja ih usmerava ka smislenom i zadovoljavajućem životu. Ali kako da znate da li imate svoju zvezdu vodilju, tj svrhu?

Evo pitanja koja treba da postavite sebi:

-Da li koristim svoje talente i snage za cilj koji je veći od mene i vodi ka boljem svetu?
-Da li shvatam da se stvari ne odnose uvek na mene već da se uklapam u širu sliku?
-Da li primećujem kada se udaljim od svog osećaja svrhe? Šta se dešava na nivou mog tela, na nivou uma i na nivou duha?
-Šta bi rekli moji prijatelji i porodica kada bih ih pitala o svom osećaju svrhe? Da li bi mislili da je moja vizija jasna i dosledna?
-Da li mi život donosi periode velike sreće?
-Kako je moje zdravlje? Da li moje telo dobro funkcioniše? Ako ne, da li slušam signale koje mi šalje?


Kako da izgradite osećaj svrhe:

1. Partner kao pomoć

Zamolite partnera da izdvoji 30 minuta kako bi vam pomogao oko vežbe. Njegova uloga je da vam iznova postavlja sledeće pitanje: Šta je vaša životna svrha? Svaki put kada pita, zapišite šta god vam padne na pamet. Nemojte cenzurisati svoje odgovore. Pustite ideje! Nakon što vas je pitao oko 20 do 25 puta, pogledajte svoje komentare i vidite šta ste naučili.

2. Zapišite na papir

Ako već imate osnovnu ideju o svojoj svrsi, smislite kratku rečenicu koja opisuje vašu viziju. Primer bi mogao biti nešto poput „Moja svrha je da pomognem ljudima“. Zatim odredite cilj i smislite kako ćete ostvariti misiju. Možda su to akcije poput volontiranja u lokalnoj organizaciji, podučavanja ili pokretanja posla koji ohrabruje ljude da se ostvare. Zapišite ovu viziju i misiju negde na vidno mesto i pravite beleške kako vam nove misli i ideje budu padale na pamet.

3. Otkrijte šta vam donosi radost i sreću

Šta vam daje energiju? Šta vam izmami osmeh? Šta vam pomaže da ustanete i započnete dan? Šta se dešava kada povećate ono što volite da radite, na koji način to utiče na vaš posao, odnose, zadovoljstvo i osećaj celovitosti? Ako sebi često postavljate ova pitanja, to vam može pomoći da shvatite šta je ono što čini vaš život i šta mu daje svrhu.

4. Otvoreni za novu inspiraciju

Tokom života i godina naša svrha i misija može da se menja. Na primer, kada ste mladi, vaša svrha može biti usmerena ka izgradnji veština i vizije. U srednjim godinama, možda ćete biti više fokusirani na karijeru, porodicu, imovinu... Mudre godine u fokus stavljaju duhovnost, opraštanje, suočavanje sa smrtnošću i stvaranje nasleđa. Molitva je veoma delotvorna za otkrivanje svrhe, kao i povezivanje sa ljudima koji dele istu viziju.

Slušajte svoj unutrašnji glas i dobićete naznake o tome kada ste usklađeni sa svojom svrhom i kada ste se udaljili od onoga što vam je važno. Dobijanje povratnih informacija od drugih takođe može biti od pomoći, a kada se poklopi sa onim što osećate duboko u sebi, znaćete da ste pronašli svoju misiju. Usklađivanje sa vašom svrhom omogućava energiji da nesmetano teče na nove načine i može vas odvesti na mesta izvan onoga što trenutno možete da zamislite.

Izvor: Sensa