Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reiki: drevna veština donosi fizičku, emocionalnu, mentalnu i duhovnu ravnotežu

Rei – univerzalna, sveprožimajuća, životna, božanska i Ki - energija čine reiki tehniku metodom opuštanja i isceljenja...

  Izvor: Foto: Profimedia

Reiki je umetnost isceljivanja koja uravnotežuje fizičke, emocionalne, mentalne i duhovne neravnoteže. Reiki je drevna veština isceljivanja čiji su tragovi nađeni u tibetanskim sutrama, koju je sistematizovao japanski lekar i sveštenik Mikao Usui.
Ime Reiki je japanskog porekla i kombinacija je reči Rei - univerzalna, sveprožimajuća, životna, Božanska i Ki - energija.

Reiki je tehnika "polaganja ruku" i kanalisanja univerzalne životne energije u cilju opuštanja i smanjivanja stresa, isceljenja uma i tela, i balansiranja suptilne energije u našim telima. Reiki je put razvijanja našeg prirodne težnje da budemo srećni. A da bi smo bili srećni, treba da budemo svesni sebe i svega oko nas. A koliko smo mi ustvari samosvesni? Pokušajte da vašu svest prenesete na srednji prst levog stopala, bez mrdanja.

5 navika emocionalno uravnoteženih žena...

Osetite ga. Možete li? Kako možemo biti svesni bilo kog sopstvenog unutrašnjeg emocionalnog stanja, koje je neopipljivo, ako nismo u stanju da osvestimo jedan opipljivi deo našeg tela. A ustvari, sve je tako lako i veoma dostupno samo je potrebno uložiti vreme i baviti se sobom.

Postoji jedna stara japanska priča koja govori o ratobornom samuraju koji je jednom nagovarao Zen mudraca da mu objasni ideju o paklu i raju. Mudrac je prezrivo odgovorio:

- Ti si ništa do običan glupan, ja ne mogu da gubim vreme sa takvima kao što si ti?

Pošto mu je ponos bio povređen, samuraj se razbesneo, isukao mač iz korica, uzviknuvši:

- Mogao bih te ubiti zbog tvoje drskosti.

- To je pakao - mirno je odgovorio mudrac. Iznenađen zbog istine koju mu je mudrac otkrio o gnevu što ga je obuzeo, samuraj se smirio, vratio mač u korice i naklonio se zahvaljujući mudracu na pouci.

- A to je raj - reče mudrac.

Čak i neke, za nas često, najveće tajne kriju se u nama. Svest o emocijama jeste osnovna emocionalna sposobnost na kojoj se sve ostale zasnivaju, kao što je emocionalna samokontrola. Ukratko, biti samosvestan značilo bi "biti svestan i našeg raspoloženja, kao i misli koje to raspoloženje prati".

Što bi rekao otac TadejKakve su nam misli takav nam je život. Verovatno se pitate: kako da postanete samosvesniji. Jednostavno, reiki je najbolji put ka samosvesti, upoznavanju sebe i drugih, i trezvenijem življenju i sreći. A sve to, i još mnogo toga možete već sa prvim stepenom reikija.

Reiki pomaže da na videlo izađe najbolje. Povećava naše sposobnosti i ukazuje na one delove života koji još nisu integrisani. Reiki je tihi put gde se u stanju budne i bezuslovne prisutnosti može dogoditi promena i rast. On nam pomaže da nađemo najbolji put ka sreći. Reiki umiruje i sređuje um, omogućujući nam da sasvim prirodno posmatramo našu površnu svesnost i dotaknemo naše najdublje biće. Nemiran um i nemogućnost da saberemo, pratimo i kontrolišemo naše misli često je veliki problem, koji je samo početak lavine drugih problema i nespokoja.

Osećaj dubokog mira i jasnoće svesno doživljavamo tokom reiki samo-tretmana ili tretmana zato što doživljavamo dublje nivoe uma. To se događa zbog bliskog ličnog odnosa između naših unutrašnjih energija i našeg uma, a na tom nivou možemo sebe dovesti čak i do svakog vida isceljenja: emocionalnog i fizičkog. Iz psihologije čoveka ali iz mnogih istočnjačkih veština znamo da svaka bolest, pre nego što se manifestuje na fizičkom ili svesnom nivou, nastaje u vrlo suptilnim i dubokim nivoma uma - što je kod većine ljudi podsvesno.

Iskustvo je pokazalo da prave uzroke bolesti možemo otkloniti znanjem, doživljavanjem i čišćenjem našeg vrlo suptilnog uma od svih potencijalnih semena bolesti koje su stvorile naše prošle negativne radnje uma i tela. Reiki pomaže u otklanjanju tog semena; ipak, mentalni otisci tih prošlih radnji ostaju u umu - poput stopa u pesku - a one stvaraju mentalne težnje hodanja istom stazom ponovno, ili toga da počinimo slične negativne radnje u budućnosti.

Ti utisci trebaju takođe biti otklonjeni ako želimo u potpunosti sprečiti bolest ili druga negativna iskustva. To možemo postići potpunim čišćenjem vrlo suptilnog uma i razvijanjem naše svesti, a pogotovo naše mudrosti pomoću tehnika reiki-ja. Reiki može poboljšati naše zdravlje i zaštititi nas od budućih bolesti sprečavanjem potencijalnih uzroka bolesti da se podignu iz dubine uma.

Lassi: ajurvedski napici za ravnotežu sve tri doše...

Bolest može izaći iz uma samo ako su prisutni i drugi preduslovi, na primer: seme ne može izrasti u drvo bez vode, zemlje, svetla i vazduha. Slično tome, potencijalna bolest može biti sprečena smanjivanjem stresa, poboljšanjem naše ishrane, izbegavanjem depresivnih okruženja i, što je najvažnije, sprečavanjem negativnih stanja uma i slabog kvaliteta unutrašnje energije.

Prisutnost reikija štiti od negativnosti uma, pročišćava naše energetsko telo i obezbeđuje nam optimalnu količinu životne energije potrebne za srećan život. Samim tim, reiki deluje na dva načina: leči postojeće probleme i sprečava da se pojave budući. Možemo uporediti um sa čašom penušave vode. Stalna struja mehurića koja se kreće prema površini je poput naših misli i osećanja.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj