Reiki je umetnost isceljivanja koja uravnotežuje fizičke, emocionalne, mentalne i duhovne neravnoteže. Reiki je drevna veština isceljivanja čiji su tragovi nađeni u tibetanskim sutrama, koju je sistematizovao japanski lekar i sveštenik Mikao Usui.
Ime Reiki je japanskog porekla i kombinacija je reči Rei - univerzalna, sveprožimajuća, životna, Božanska i Ki - energija.

Reiki je tehnika "polaganja ruku" i kanalisanja univerzalne životne energije u cilju opuštanja i smanjivanja stresa, isceljenja uma i tela, i balansiranja suptilne energije u našim telima. Reiki je put razvijanja našeg prirodne težnje da budemo srećni. A da bi smo bili srećni, treba da budemo svesni sebe i svega oko nas. A koliko smo mi ustvari samosvesni? Pokušajte da vašu svest prenesete na srednji prst levog stopala, bez mrdanja.

5 navika emocionalno uravnoteženih žena...

Osetite ga. Možete li? Kako možemo biti svesni bilo kog sopstvenog unutrašnjeg emocionalnog stanja, koje je neopipljivo, ako nismo u stanju da osvestimo jedan opipljivi deo našeg tela. A ustvari, sve je tako lako i veoma dostupno samo je potrebno uložiti vreme i baviti se sobom.

Postoji jedna stara japanska priča koja govori o ratobornom samuraju koji je jednom nagovarao Zen mudraca da mu objasni ideju o paklu i raju. Mudrac je prezrivo odgovorio:

- Ti si ništa do običan glupan, ja ne mogu da gubim vreme sa takvima kao što si ti?

Pošto mu je ponos bio povređen, samuraj se razbesneo, isukao mač iz korica, uzviknuvši:

- Mogao bih te ubiti zbog tvoje drskosti.

- To je pakao - mirno je odgovorio mudrac. Iznenađen zbog istine koju mu je mudrac otkrio o gnevu što ga je obuzeo, samuraj se smirio, vratio mač u korice i naklonio se zahvaljujući mudracu na pouci.

- A to je raj - reče mudrac.

Čak i neke, za nas često, najveće tajne kriju se u nama. Svest o emocijama jeste osnovna emocionalna sposobnost na kojoj se sve ostale zasnivaju, kao što je emocionalna samokontrola. Ukratko, biti samosvestan značilo bi "biti svestan i našeg raspoloženja, kao i misli koje to raspoloženje prati".

Što bi rekao otac TadejKakve su nam misli takav nam je život. Verovatno se pitate: kako da postanete samosvesniji. Jednostavno, reiki je najbolji put ka samosvesti, upoznavanju sebe i drugih, i trezvenijem življenju i sreći. A sve to, i još mnogo toga možete već sa prvim stepenom reikija.

Reiki pomaže da na videlo izađe najbolje. Povećava naše sposobnosti i ukazuje na one delove života koji još nisu integrisani. Reiki je tihi put gde se u stanju budne i bezuslovne prisutnosti može dogoditi promena i rast. On nam pomaže da nađemo najbolji put ka sreći. Reiki umiruje i sređuje um, omogućujući nam da sasvim prirodno posmatramo našu površnu svesnost i dotaknemo naše najdublje biće. Nemiran um i nemogućnost da saberemo, pratimo i kontrolišemo naše misli često je veliki problem, koji je samo početak lavine drugih problema i nespokoja.

Osećaj dubokog mira i jasnoće svesno doživljavamo tokom reiki samo-tretmana ili tretmana zato što doživljavamo dublje nivoe uma. To se događa zbog bliskog ličnog odnosa između naših unutrašnjih energija i našeg uma, a na tom nivou možemo sebe dovesti čak i do svakog vida isceljenja: emocionalnog i fizičkog. Iz psihologije čoveka ali iz mnogih istočnjačkih veština znamo da svaka bolest, pre nego što se manifestuje na fizičkom ili svesnom nivou, nastaje u vrlo suptilnim i dubokim nivoma uma - što je kod većine ljudi podsvesno.

Iskustvo je pokazalo da prave uzroke bolesti možemo otkloniti znanjem, doživljavanjem i čišćenjem našeg vrlo suptilnog uma od svih potencijalnih semena bolesti koje su stvorile naše prošle negativne radnje uma i tela. Reiki pomaže u otklanjanju tog semena; ipak, mentalni otisci tih prošlih radnji ostaju u umu - poput stopa u pesku - a one stvaraju mentalne težnje hodanja istom stazom ponovno, ili toga da počinimo slične negativne radnje u budućnosti.

Ti utisci trebaju takođe biti otklonjeni ako želimo u potpunosti sprečiti bolest ili druga negativna iskustva. To možemo postići potpunim čišćenjem vrlo suptilnog uma i razvijanjem naše svesti, a pogotovo naše mudrosti pomoću tehnika reiki-ja. Reiki može poboljšati naše zdravlje i zaštititi nas od budućih bolesti sprečavanjem potencijalnih uzroka bolesti da se podignu iz dubine uma.

Lassi: ajurvedski napici za ravnotežu sve tri doše...

Bolest može izaći iz uma samo ako su prisutni i drugi preduslovi, na primer: seme ne može izrasti u drvo bez vode, zemlje, svetla i vazduha. Slično tome, potencijalna bolest može biti sprečena smanjivanjem stresa, poboljšanjem naše ishrane, izbegavanjem depresivnih okruženja i, što je najvažnije, sprečavanjem negativnih stanja uma i slabog kvaliteta unutrašnje energije.

Prisutnost reikija štiti od negativnosti uma, pročišćava naše energetsko telo i obezbeđuje nam optimalnu količinu životne energije potrebne za srećan život. Samim tim, reiki deluje na dva načina: leči postojeće probleme i sprečava da se pojave budući. Možemo uporediti um sa čašom penušave vode. Stalna struja mehurića koja se kreće prema površini je poput naših misli i osećanja.

PageBreak

Kako da rešimo sve naše probleme

Čini se da smo mi te misli i emocije koje izlaze iz unutrašnjosti, kao da prave naš identitet i karakter, ili kao da su one "pravo ja".

Naša prava priroda više je nalik vodi nego mehurićima koji se podižu u njoj, naša bit u stvarnosti je bliža prostoru između naših misli i osećanja. Praktikovanjem reikija sve naše uznemirujuće misli i emocije spuštaju se i mi smo dovedeni bliže pravoj prirodi uma.

U dubokom miru možemo konačno doživeti našu pravu prirodu ili beskrajnu, čistu, laganu svesnost. Dok dodirujemo ta iskustva postoji stvaran osećaj olakšanja - kao da smo se vratili s dugog putovanja - osećaj dolaska kući.

Moguće je doneti tu duboku, mirnu celovitost i jasnoću u ostatak naših dnevnih aktivnosti i tako obogatiti sva područja našeg života. Zapravo, razumevanjem i doživljavanjem prave prirode uma, možemo rešiti sve naše probleme! Reiki nas može odvesti tom stazom do vrlo naprednih nivoa svesti. Ako želimo da rešimo sve naše prošle i buduće probleme i da pomognemo drugima na najbolji mogući način, to je moguće praktikovanjem Reikija.

Šamanska mudrost ravnoteže...

Volja za promenom je prvi korak koji zna da bude težak, ali u pitanju je samo naša odluka. Trebalo bi nastojati da se problemi koji nastaju ne izbegavaju, već da se traži njihov izvor i tako stigne do trajnog rešenja. Uvek postoji mnogo stvari koje možemo učiniti da unapredimo kvalitet našeg života, kakav god da je nivo našeg zdravlja ili bogatstva. Jednostavno prihvatanjem mirnog ili pozitivnog stanja uma vežbamo našu sposobnost da uživamo u životu.

To možemo postići odmah. Nisu potrebne nedelje ili meseci za učenje, svakog trenutka imamo moć da promenimo svoj život zauvek. Čak i duboko usađene i prividno prirodne osobine nisu trajne i mogu se promeniti iskrenom i snažnom namerom. To može izgledati kao vrlo jednostavna psihologija, ali zašto bismo je onda činili teškom? Kakva god da je vaša situacija ili ličnost, sve što je potrebno jeste namera da se promenite nabolje, i spremnost da svoj um učinite srećnim i opuštenim!

Razvijajući naš um reikijem razvijamo jasnoću svesti i prodiremo kroz tu senku iluzije koja je osnova svih naših problema - uključujući bolesti. Ta pogrešna svest uzrokuje da mi vršimo ili stvaramo negativne radnje ili refleks tela i uma kao odgovor na prividno "stvaran" ili lažan svet. Kada taj negativni refleks "sazri", on nas zadržava i veže za krug neznanja, pogrešnih radnji i nesreće koja to sledi dok ne pronađemo priliku da se probudimo, to jest dok ne dospemo na autentičnu i potpunu životnu stazu.

Šta je refleks u našem umu? Kada učinimo dobro delo vođeni dobrim namerama, te dobre namere izviru iz našeg uma. Učinivši to dobro delo, razvijamo sklonost našeg uma ka dobrim delima, u njemu ostaje takav refleks i to je dobro. Isto važi i za loše postupke, govor ili misli počinjene iz pohlepe, mržnje, prezira, zavisti itd. Naš refleks utiče na naš um na dva načina. Prvi su njegove sklonosti.

Ako čovek lako plane ili često postupa ispunjen ljutnjom, njegov um će biti pun doživljaja ljutnje i namera da tako i dalje postupa. Zbog ovih refleksa, u svakoj sličnoj situaciji ubuduće on će biti skloniji da oseća ljutnju, nego recimo blagonaklonost. Zapravo, svaka navika stvara i osnažuje čovekove sklonosti da se tako i ubuduće ponaša.

To je nalik začaranom krugu. Sve smo skloniji da se ponašamo onako kako smo se i dosad ponašali, a ako tako i postupimo time još više osnažujemo tu vrstu refleksnih reakcija u našem umu. Naravno, isto važi i za pozitivne sklonosti i u tome je zapravo i tajna. Na nama je da se odlučimo kojim putem ćemo krenuti.

Drugi način na koji naš refleks utiče na nas jeste da deluje na naš doživljaj stvarnosti i naša iskustva. Ono što doživljavamo, naše osećanje radosti ili neprijatnosti, dolaze uglavnom na osnovu reakcije na naše čulne podražaje. Ako uzmemo nekog ratobornog momka, kao primer, u mnogim situacijama on će se osećati uvređen, besan i to će vrlo ozbiljno uticati na stanje njegovog uma.

Često oseća bol ljutnje i teško se smiruje. Ali ako takva osoba praktikuje reiki, tada razvija svoj um u pravcu jačanja mira i ljubavi u sebi. Može nastaviti da živi istim životom, ali sada u istim situacijama neće doživeti ljutnju ili bol. Na izvestan način, njegov refleks je jedan od glavnih faktora koji određuju njegova iskustva. U tom smislu možemo reći i da naša patnja izvire iz našeg refleksa, i stanja našeg uma.

Baš kao što se često, ali više mehanički kaže: "Svako je kovač svoje sreće". Kada tu poslovicu gledamo iz ove perspektive, vidimo da zaista naša namera da učinimo nešto ima svoje plodove odmah, u vidu navike uma koju time razvijamo, ali i kasnije u vidu naših rekacija koje će u istim situacijama iz tih navika proizaći. Ključni faktor u formiranju refleksa je namera.

Astrološka karta vašeg tela: slabe tačke i saveti za ravnotežu...

Ono što se urezuje u naš um je najviše određeno našim namerama. Ako slučajno zgazim pauka, na primer, a da recimo to nisam ni primetio, tada nije bilo namere i kako se to može odraziti na moj um? Ali ako ga zgazim "iz zabave", želja da ubijem ostavlja trag u mome umu. Kasnije, možda ću postati manje osetljiv za život kao vrednost, možda će mi takav stav doneti mnoga neprijatna iskustva, verovatno ću zbog toga u sebi osećati više mržnje itd.

A takav će mi onda biti i refleks. Dakle, koliko god paradoksalno zvučalo, mi odlučujemo hoćemo li biti srećni i spokojni ili nesrećni i uznemireni. Potrebno je samo, imajući na umu ono što je ovde rečeno, da promenimo perspektivu iz koje posmatramo svoj život i ono što nam se događa a u svemu tome beskrajno će nam pomoći praktikovanje Reikija.

Dr Žarko Ilić, Reiki Master i autor knjiga "Umetnosti preživljavanja" i "U potrazi za sobom" (www.usuizenreiki.com)