Lassi je najpoznatiji indijski, odnosno ajurvedski napitak. Prvi put je spomenut u drevnim vedskim tekstovima. Ne samo što je izvrsnog ukusa, već i reguliše probavu i uravnotežuje sve tri doše. Lagan je i sadrži laktobacile, bakterije koje pomažu rad creva, smanjuje nadutost i gasove. Valja ga piti posle ručka, kasno poslepodne, ali ne i uveče.
Ajurveda po svojstvima razlikuje jogurt od lassija. Jogurt je hladan, mastan i teško se vari. Zbog fermentacije, ukusa i svojstva kiselosti, jogurt pojačava pitta došu. Dodavanjem vode i vazduha mešanjem, promene se navedene odlike jogurta i čine ga prozračnim, laganim, lako probavljivim.
Omiljena verzija na severu Indije i u Pakistanu je običan lassi, začinjen mrvicom kardamona i zaslađen ružinom vodom i medom. Postoje i verzije lassija pod imenom "chaas". Slatki chaas se od lassija razlikuje po tome što je nešto ređi (sadrži više vode nego jogurta), dok slani chaas uz so i kumin sadrži seckani đumbir, sveži čili, ponekad listove karija, sveži korijander, nanu... Temeljni recept za lassi je - sve sastojke pomešati i izmiksati u blenderu. Lassi se, inače, može čuvati u frižideru čak i do 24 sata.
Slani lassi
Sastojci:
- šolja vode sobne temperature
- četvrtina šolje svežeg jogurta
- po prstohvat sledećih začina: mleveni đumbir, kumin, korijandar, so, nana (za ukras)
Priprema:
Navedene sastojke dobro izmešajte i popijte s užitkom sveže pripremljen napitak, najbolje nakon ručka.
Jagoda lassi
Umesto jagoda, ovde možete eksperimentisati i sa ostalim bobičastim voćem kao što su maline, borovnice, kupine...
Sastojci:
- 300 gr jagoda
- 2 kašike smeđeg šečera ili zaslađivača po želji
- vanilin šečer
- 3 dl jogurta
- 1 dl vode
- drobljeni led
- listići nane ili limunove trave
Priprema:
Izmiksajte sve sastojke u blenderu i prespite u čaše s drobljenim ledom. Ukrasite svežom nanom ili limunovom travom.
Inače, ovako možete pripremiti i banana lassi, samo jagode zamijenite bananama i dodajte malo cimeta. Dobro ide i uz med.
Mango lassi
Kao i prethodna dva lassija, na sličan se način se može pripremiti i lassi od manga. Naime, u blenderu se pomešaju sledeći sastojci i miksaju 2 do 3 minuta.
Sastojci:
- 250 ml jogurta
- 125 ml vode ili mleka
- 1 šolja manga iseckanoga na kockice
- 2 kašike šećera ili zaslađivača po želji
- semenka do dve kardamona
- kockice leda
- Lassi s kardamonom i ružinom vodicom
Sastojci:
- 250 ml jogurta
- 125 ml hladne vode
- 1 do 2 kašike meda
- 1 do 2 semenke kardamona
- 1 do 2 kašičice ružine vode
- kockice leda
Takođe, vrlo je zanimljiv i lassi sa šafranom.
Probajte slatki sa šečerom ili slani sa solju, muškatnim oraščićem...
Izvor: Atma.hr
Dnevni horoskop za 17. februar 2025: Vagi kontakti donose nove prilike, Lav preteruje sa emocijama
Nedeljni horoskop od 17. do 23. februara 2025: Neko će doživeti sudinski susret, nekome iznenada stiže novac
Zašto treba da se budite u 5 ujutro? Jačaju se 3 osobine važne za uspeh, ali samo ako ispunjavate jedan uslov
Dnevni horoskop za 16. februar 2025: Škorpiji će srce brže zakucati, Jarac okuplja ljude oko sebe
Kako da upoznate čoveka? Mudri citati Dostojevskog otkrivaju kada se najbolje vidi nečija duša