Lassi je najpoznatiji indijski, odnosno ajurvedski napitak. Prvi put je spomenut u drevnim vedskim tekstovima. Ne samo što je izvrsnog ukusa, već i reguliše probavu i uravnotežuje sve tri doše. Lagan je i sadrži laktobacile, bakterije koje pomažu rad creva, smanjuje nadutost i gasove. Valja ga piti posle ručka, kasno poslepodne, ali ne i uveče.

Ajurveda po svojstvima razlikuje jogurt od lassija. Jogurt je hladan, mastan i teško se vari. Zbog fermentacije, ukusa i svojstva kiselosti, jogurt pojačava pitta došu. Dodavanjem vode i vazduha mešanjem, promene se navedene odlike jogurta i čine ga prozračnim, laganim, lako probavljivim.

Ajurvedski tipovi Vata, Kapha i Pitta: karakteristike i slabosti doša...

Omiljena verzija na severu Indije i u Pakistanu je običan lassi, začinjen mrvicom kardamona i zaslađen ružinom vodom i medom. Postoje i verzije lassija pod imenom "chaas". Slatki chaas se od lassija razlikuje po tome što je nešto ređi (sadrži više vode nego jogurta), dok slani chaas uz so i kumin sadrži seckani đumbir, sveži čili, ponekad listove karija, sveži korijander, nanu... Temeljni recept za lassi je - sve sastojke pomešati i izmiksati u blenderu. Lassi se, inače, može čuvati u frižideru čak i do 24 sata.

Slani lassi

Sastojci:

  • šolja vode sobne temperature
  • četvrtina šolje svežeg jogurta
  • po prstohvat sledećih začina: mleveni đumbir, kumin, korijandar, so, nana (za ukras)

Priprema:

Navedene sastojke dobro izmešajte i popijte s užitkom sveže pripremljen napitak, najbolje nakon ručka.

Jagoda lassi

Umesto jagoda, ovde možete eksperimentisati i sa ostalim bobičastim voćem kao što su maline, borovnice, kupine...

Sastojci:

  • 300 gr jagoda
  • 2 kašike smeđeg šečera ili zaslađivača po želji
  • vanilin šečer
  • 3 dl jogurta
  • 1 dl vode
  • drobljeni led
  • listići nane ili limunove trave

Priprema:

Izmiksajte sve sastojke u blenderu i prespite u čaše s drobljenim ledom. Ukrasite svežom nanom ili limunovom travom.

Čarobni napitak koji pomaže kod raznih bolesti: napravite srebrnu vodu u kućnoj režiji...

Inače, ovako možete pripremiti i banana lassi, samo jagode zamijenite bananama i dodajte malo cimeta. Dobro ide i uz med.

Mango lassi

Kao i prethodna dva lassija, na sličan se način se može pripremiti i lassi od manga. Naime, u blenderu se pomešaju sledeći sastojci i miksaju 2 do 3 minuta.

Sastojci:

  • 250 ml jogurta
  • 125 ml vode ili mleka
  • 1 šolja manga iseckanoga na kockice
  • 2 kašike šećera ili zaslađivača po želji
  • semenka do dve kardamona
  • kockice leda
  • Lassi s kardamonom i ružinom vodicom

Sastojci:

  • 250 ml jogurta
  • 125 ml hladne vode
  • 1 do 2 kašike meda
  • 1 do 2 semenke kardamona
  • 1 do 2 kašičice ružine vode
  • kockice leda

Takođe, vrlo je zanimljiv i lassi sa šafranom.

Tri lekovita napitka od jabuke za živce i želudac po receptu Vase Pelagića...

Probajte slatki sa šečerom ili slani sa solju, muškatnim oraščićem...

Izvor: Atma.hr