Ljude muče najrazličitiji strahovi: strah od odbijanja, strah da nisu dovoljno dobri, strah da nisu voljeni, strah da nisu dovoljno mršavi, strah da će biti izostavljeni, da nisu dovoljno pametni… koji god strah da je u pitanju, to je mračno stanje i dno iz koga se čini da se ne možemo izvući. Ali deo procesa oslobađanja strahova je njihovo ispitivanje. Važno je istražiti delove sebe od kojih ste se možda isključili, uključujući svoje strahove. Jedino suočavanjem sa svojim strahovima imamo šansu da ih pobedimo.

Karl Jung, švajcarski psihijatar i psihoanalitičar, često je raspravljao o ideji da svako ima senku, za koju je rekao da su to svi nesvesni, odbačeni delovi nas. Verovao je da smo svi skloni da odbacimo ili ostanemo u neznanju o delovima sebe koje ne volimo—i ne želimo da priznamo da su deo nas. Moramo skupiti hrabrost da pogledamo u sebe i zaista vidimo. Ako to ne učinimo, onda ne živimo svoje Istinsko Ja, našu pravu prirodu.

Ako nikada ne odvojite vreme da ispitate svoje najdublje strahove, nećete zaista početi da razumete svoje motive, svoje obrasce kretanja kroz svet, sebe. Možda neka osoba stalno privlači momke koji je varaju ili se loše ophode prema njoj jer duboko u sebi ima strah da nije dovoljno dobra za kvalitetnog muškarca. Možda neko kaže da nešto ne želi (da ima decu, da se venča, da pokrene sopstveni biznis i tako dalje) zato što zaista želi baš to i plaši se da u tome neće uspeti. Možda neko stalno ide na estetske intervencije jer ne može da se otarasi straha od starenja i odbačenosti...

Izvlačenje strahova iz senke

Uzmite svesku ili rokovnik i na vrhu stranice napišite “Moji strahovi uključuju” i samo počnite da pišete. Neka vaše pisanje teče. Vaša lista može uključivati stvari kao što su strahovi da nemate dovoljno novca da preživite godinu, starenje, strah da nikada nećete moći da imate svoju porodicu, strah od gubitka voljene osobe… Sve što vas plaši.

Na vrhu druge strane napišite “Bojim se osećanja” i onda ponovo napravite listu! Ovo može uključivati strahove u vezi sa stvarima kao što je osećaj izostavljenosti, osećaj usamljenosti, osećaj da nikada niste dostigli svoj puni potencijal, osećaj odbačenosti… Kako idete dublje vaša lista može uključivati da se ne osećate voljeno, da se ne osećate dobro, da se ne osećate dovoljno važnim da bi vas slušali ili videli… Napišite sve što vam je na duši!

Na trećoj strani napišite “Bez ijednog od ovih strahova, osetila bih”. Možda nikada niste ni razmišljali o tome kakav bi bio osećaj živeti bez ikakvog straha. Šta biste radili, kako biste živeli, radili, družili se, voleli? Kako biste se ophodili prema ljudima oko sebe? Kako biste se ponašali prema sebi? Pišite slobodno! Osetite oslobođenje, samopouzdanje koje bi nastalo bez ijednog od tih strahova. Zatvorite oči i zaista pokušajte to da osetite.

Sada, iseckajte prva dva komada papira na sitne komade, sa namerom da se sada okrecnete hrabrom, neustrašivom mestu unutar svog Istinskog Ja. Treći papir stavite na bezbedno mesto gde možete da mu pristupite, na primer u svom dnevniku, nekoj kutiji, fijoci…

Konačno, posvetite se tome da ćete učiniti jedan korak ka delovanju na neustrašiv način. To bi moglo biti da na primer provedete 30 minuta dnevno radeći na svom potpuno novom poslovnom planu. Možda je to prijavljivanje za časove plesa o kome sanjate ili da pošaljete nekom koga dugo izbegavate poruku. Zapišite i to u svoj dnevnik, kao novu obavezu u sadašnjosti: Sada se obavezujem na: Znajte da imate moć da kreirate taj novi obrazac neustrašivosti.

Izvor: Sensa