Ponekad je teško razlikovati egocentričnost od narcizma, ali kada je neka osoba ima narciosoidni poremećaj to je više od potrebe da bude u centru pažnje. Takve osobe mogu biti destruktivne i toksično delovati na bliske ljude, posebno na partnere. Ljubav sa narcisom počinje zabavno, uzbudljivo i ludo, ali kako vrme prolazi, pravo lice se otkriva. Važno je znati ključne znake narcisoidnog poremećaja ličnosti pre nego što dozvolite da negativno utiče na vaš život. Evo šta razotkriva narcisa u vezi ili braku prema timu psihijatara sa klinike za rehabilitaciju Delamere:

1. Nedostaje im empatija


Jedan od uobičajenih simptoma narcističkog poremećaja ličnosti je nedostatak empatije ili nesposobnost da se razume kako se druga osoba oseća. Narcis je često previše egocentričan da bi razumeo i doživeo emocije drugih. U vezama to znači da narcis nesvesno govori i čini loše stavri jer ne razume osećanja drugih.

2. Oni manipulišu

Manipulacija je glavni znak da ste u vezi sa narcisom. To se najčešće manifestuje u tome što vam stalno nameće osećaj krivice, kritikuje vas, ograničava, čini da se osećate loše i nezdovoljno sobom. Ako vaš partner stalno pokušava da vas kontroliše, ovo je definitivno crvena zastava i alarm koji poručuje da je narcis pored vas.

3. Prebacivanje osećaja krivice

Gaslighting je oblik emocionalne manipulacije i jedna od najčešćih osobina narcisa. Narcis će reći ili učiniti nešto uvredljivo, a zatim poreći kao da se to ikada dogodilo. Često koriste određene fraze kako bi umanjili ili obezvredili vaša osećanja. Narcisi će vas naterati da sumnjate u svoje pamćenje, odreći će se odgovornosti i okriviti vas. U jednom trenutku ćete pričati o greškama koje je on napravio, a u drugom ćete se izvinjavati bez razloga.

4. Pogoršavaju vaše samopouzdanje

Narcisi mrze da se osećaju slabo i uglavnom teže da budu nadmoćni u odnosu na svoju žrtvu. Raznim "šalama" i komentarima pokušavaće da ugroze vaše samopouzdanje. Njihov krajnji cilj je da pokušaju da smanje vaše samopoštovanje kako bi mogli da povećaju svoje - zbog toga se osećaju jači i žele da imaju osećaj autoriteta.

Izvor: Sensa