Jedan od najednostavnijih načina da definišemo psihološku manipulaciju jeste kao obrazac ponašanja koji osobi služi kako bi stvari okrenula ili iskoristila u svoju korist u svakoj situaciji, bez obzira koliko to štetilo drugima ili ne.

Manipulacijaje alat tamne strane ličnosti koji osoba koristi kako bi u datom trenutku dobila ono što želi, pritom se ne fokusirajući na osećanja, potrebe i očekivanja druge strane.

Kako da prepoznate pasivno-agresivnog manipulatora: 7 znakova koji ga uvek otkrivaju

Osobe koje se često koriste manipulacijom možemo nazvati pravim majstorima svog "zanata", jer je njihov oblik manipulisanja najčešće dobro skriven, umotan u nekoliko slojeva i teško uhvatljiv skoro svakom umu.

Određena psihološka istraživanja pokazuju da manipulatore možemo prepoznati po raznim karakteristikamaukoliko ih posmatramo kroz tu prizmu, ali i po načinima komunikacije ili rečima i frazama koje koriste tokom razgovora.

Evo koje 3 fraze mogu ukazivati na manipulatora:

1. "Preteruješ"

Poznata vam je izreka da je "napad najbolja odbrana. Kada ih uhvatite u njihovim greškama i lošim namerama, pokušaće da vas ubede da "preterujete". Sasvim je moguće da vi uopšte ne preterujete, već da manipulator koristi jedan od svojih trikova kako bi vas podstakli da posumnjate u sebe, preispitujete svoje odluke i odustanete od ukazivanja na njegove greške.

6 vrsta manipulatora koji ugrožavaju vašu energiju: evo kako da ih na vreme otkrijete

2. "Tako si osetljiv/a"

Osoba koja vam ovo kaže kada ste uznemireni ili se osećate loše, ne zaslužuje vašu pažnju i ljubav, jer sa ovom rečenicom vam skriveno poručuje - "Ne marim za tvoja osećanja." Ako se ne osećate prijatno zbog određenog odnosa ili situacije, nemojte to da radite i nikada ne idite protiv sebe. Manipulatori osećaju miris vaših sumnji i neprijatih osećanja i nastaviće da vas koriste kako bi dobili ono što žele.

8 osobina koje imaju narcisoidne osobe: na vreme prepoznajte ove toksične ljude3. "Mnogo dramiš"

Manipulatori su skloni da često ističu da ste postali "drama queen", naročito kada nastane negativna situacija kao posledica njihovog ponašanja. Od presudne je važnosti da ne postanete žrtva njihove igre, jer kada jednom upadnete u zamkuu manipulacije, trebaće vam više vremena da iz nje izađete.

Vi ste kreatori svog života - ne trošite trenutke na pogrešne ljude i toksične odnose. Zaslužujete isključivo ljubav i radost.

Izvor: Lovesensa