Sindrom odložene sreće nastaje kada stalno odlažemo ostvarenje svojih želja i potreba za kasnije. Takva odlaganja se na kraju gomilaju, a umesto sreće koju ste pomerili za dan, mesec ili godinu, lako dolazite do razočaranja.

Ovaj sindrom značajno utiče na mentalno zdravlje i emocionalno stanje, zbog toga je važno da uravnotežimo svoje obaveze i aktivnosti sa stvarima koje nam donose istinsku radost.

Evo koji znaci pokazuju da imate sindrom odložene sreće:

1. U beskrajnoj ste potrazi za nečim boljim. Uglavnom ste nezadovoljni svojim dostignućima, ne uživate u njima, već odmah tražite nešto bolje i veće. Uvek smatrate da će se sreća pojaviti tek negde u budućnosti, ne fokusirajući se na ono što vam sada donosi radost.

Kako da u 4 koraka prebrodite strah: usudite se i malim koracima stvorite željenu promenu

2. Opsednuti ste materijalnim stvarima i štednjom, toliko da ne dozvoljavate sebi da potrošite novac na stvari koje čine vas i ljude iz vašeg okruženja srećnim, a možda čak i zanemarujete osnovne potrebe.

3. Imate veliki strah od neuspeha i zbog toga se ne usuđujete da napravite korak ka promeni i upustite se u uzbudljivo putovanje ostvarenja svojih snova.

Odlaganje svojih snova i potreba koji vam donose radost, oduzima vam priliku da budete srećni i zadovoljni.

Osobe sa sindromom odložene sreće skloni su da projektiju ostvarenje želja daleko u budućnosti, tako daleko da su male šanse da će se one iakda ispuniti. Sa ovim sindromom povezana su i osežanja nezadovoljstva, melanholije i apatije, a jedan od glavnih uzroka ovog stanja je strah.

Strah od promena, rizika i neizvesnosti je to što ans spuava da tragamo za svojim snovima. Često pristajemo na manje od onoga što zaslužujemo, kako ne bismo izašli iz zone komfora.

Kako prevazići sindrom odložene sreće?

1. Preispitajte svoje prioritete

Odredite koje stavri su vam zaista važen u životu. Pored svakodnevnih obaveza, napravite spisak snova koji želite da ostvarite i ne odlažite ih za kasnije. Svakog dana napravite jedan mali korak ka njima. I taj mali korak motivisaće vas da se približite cilju.

Važnost neustrašivog življenja

2. Budite zahvalni

Maštajte i dalje o novim snovima, ali kako biste bili motivisani da ispunite nove snove, pronađite sreću u sadašnjem trenutku. Budite zahvalni na stvarima koje sada posedujete, budite srećni SADA i OVDE. Prestanite da prebacujete sreću u budućnost. Živite u sadašnjosti i to će vam pomoći da unesete promene koje želite i koje su vam potrebne.

Paolo Koeljo: Mojih 25 smernica za sreću

3.Duhovno vs. materijalno

Sasvim je u redu da želimo novi dom, novi automobil ili najnovije tehnološke uređaje. Ali, ako našu sreću usmerimo samo a materijalno, ona nikada neće biti potpuna. Na primer, kupovina novog automobila će vas trenutno zadovoljiti, ali kroz par meseci ili godina, poželećete novi automobil, i ukoliko smatrate da vas to čini nasjrećnijim, vi ulazite u začarani krug i svoju sreću stalno odlažete.

Duhovna sreća, ona iznutra koja greje i umiljava našu dušu, zapravo je jedina apsolutna sreća u našim životima.

Izvor: Lovesensa