Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 ZNAKOVA DA JE OSOBA MEGALOMAN - PREPOZNAJTE OPASAN  POREMEĆAJ LIČNOSTI: Ovi su glavni simptomi!

Megalomanija je narciosidni poremećaj ličnosti, a evo koji simptomi ukazuju na njega!

 Simptomi megalomanije teškog narcisoidnog poremećaja_1376054444 Izvor: Shutterstock

Megalomanija je narciosidni poremećaj ličnosti, a najčešće se manifestuje kroz pojavu sumanutih misli i maštanaj o sopstvenoj povećanoj moći, kao i o uverenju o svojim superiornim sposobnostima i negovanju stava da je osoba znatno bolja od drugih.

Smatra se da su narcioidni megalomani bili Napoleon Bonaparta, Hitler, Staljin i Mao Cedung. Ako pažljivo pogledate ponašanje ovih istorijskih ličnosti shvatićete da su sebe smatrali jedinim ljudima na planeti sposobnim da spasu svoju domovinu i osvoje druge zemlje. Smatrali su da je njihovo postojanje neophodno, a za svoj cilj nisu birali sredstva.

Pročitajte još

Megalomani po svaku cenu žele da steknu moć, a iza njihove grubespoljašnjosti krije se niz teških patoloških mentalnih stanja. Možete ih sresti najčešće u karijeri, jer to su one osobe koje će uraditi sve kako bi stigle do cilja.

Stručnjaci su istakli da ovih 7 osobina ličnosti ukazuju da osoba pati od megalomanije:

  1. Osećaj sopstvene nepobedivosti i sposobnosti da se savlada svaka prepreka. Oni su pravi manipulatori, što im pomaže da postignu željenu moć.
  2. Osećaj svemoći. Testiraju druge ljude da ih uporede sa sobom i dokažu da su bolji od svih ostalih.
  3. Ne priznaju svoje greške, pa iz njih nikada ne uče.
  4. Narcisoidna i idealizovana vizija sebe.
  5. Ako ih društvo ne prihvata, misle da problem nije u njima, već u samom društvu.
  6. Visok ego i oholost

Saznajte i...

Šta se krije iza megalomanije i koji su uzroci ovog poremećaja?

Megalomani su osobe koje potiskuju emocije, one ne priznaju osećanja ljubavi i empatije koja duboko zakopaju u sebi. Stoga pribegavaju napadima i, kao odbrambeni mehanizam, nameću svoju lažnu svemoć svima oko sebe. Iz straha da ne budu pobeđeni i nadjačani, uglavnom se rugaju osobama za koje smatraju da su im konkurencija. Međutim, pod ovom lažnom maskom svemoći, nalazi se nesigurna ličnost.

Preuveličavajući svoje sposobnosti i dramatizujući svoja dostignuća, megalomani nehotice iskazuju svoje nisko samopoštovanje i nesposobnost da se nose sa teškoćama. Zbog svog arogantnog stava uglavnom su usamljeni jer ih ljudi ne prihvataju - često se osećaju potpuno izolovano od društva. Baš je usamljenost ta koja stavra prazninu i izaziva potiskivanje osećanja, a sam tim i toksične emocije koje ih pretvaraju u narcise najvišeg oblika.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj