Postoji jedna stvar koja nam uvek i svuda može donetisreću, ali i promenitiživot nabolje - zahvalnost! Biti zahvalan nije uvek lako, jer smo stalno uronjeni u neke brige i probleme. Ipak, zahvalnost se uči i vežba, a kada je steknete unaprediće vaše zdravlje, poboljšati kvalitet života i doneti sreću i energiju za nove životne pobede. Savremeni neuronaučnici su uvereni da ako je neko istinski zahvalan, srećniji je i zdraviji.

Zahvalnost i usmeravanje pažnje na pozitivno uopšte normalizuje san, ublažava anksioznost i smanjuje rizik od depresivnih oboljenja. Zahvalnost pomaže u poboljšanju raspoloženja, smanjenju umora i upala u telu. Emocija zahvalnosti pruža pozitivan odnos prema ljudima oko sebe i oslobađa vas od pritisaka i stresa. Takođe, zahvalnost stimuliše hipotalamus, što se ogleda u metabolizmu i otpornosti na stres. Hipotalamus kontroliše hormone koji su odgovorni za važne vitalne funkcije: telesnu temperaturu, emocionalne reakcije, apetit, san. Kada ste zahvalni u telu se aktivira hormon sreće dopamin koji je odgovoran za vaš osećaj zadovoljstva.

Pošto je zahvalnost ponekad teško probuditi u sebi, naročito kada se nalazimo u izazovnim situacijama, donosimo vam 3 načina da je aktivirate, osvestite i primenite:

1. Svaki dan vodite dnevnik zahvalnosti. Zapišite u njega stvari na kojima ste zahvalni, korisno je navesti bar tri. Najbolje vreme za pisanje dnevnik je jutro (početak dana), jer ćemo tako motivisati sebe i posvestiti dobru energiju, ili pre spavanja kako biste lepše spavali i smanjili rizik od nesanice.
2. Trudite se da svaki dan drugima kažete šta cenite u njima. Recite drugim ljudima HVALA, pokažite koliko vma je stalo do njih i da ste zahvalni za sve što čine za vas.
3. Gledajući sebe u ogledalo, razmišljajte o svojim ličnim kvalitetima, dobrim osobinama, dostignućima i uspesima. Budite zahvalni na svemu dobrom što posedujete i na svakoj pobedi koju ste u životu ostvarili.

Kada savladate ove tri veštine, možete uraditi i sjajnu vežbuzahvalnosti:

Udobno se smestite na stolici, sof i fotelji. Zatvorite oči i fokusirajte se na svoje disanje. Tri puta duboko udahnite i izdahnite, osetite kako vaše srce kuca. Setite se bilo kog perioda u životu kada ste bili zahvalni za ono što je neko učinio za vas. Vizualizujte tu situaciju i takav osećaj. Probudite osećaj zahvalnosti. Sada, dok udišete, kažite sebi: "Dobro" (znači da se tako osećate kada ste zahvalni). Dok izdišete kažite: "Dajem" (podrazumeva da emitujete zahvalnost celom svetu). Poenta nije samo da kažete "hvala", već da to bukvalno osetite svakom ćelijom svog tela.

Izvor: Sensa