U mozgu postoje hemikalije koje su zadužene da se osećamo dobro i srećno, čak iako se u našem životu ne događa ništa specijalno. To su hormoni koji podstiču osećaj zadovoljstva, a jedan od njih je dopamin.

Istraživanja pokazuju da lučenje dopamina stavra prijatan osećaj iščekivanja radosti,a proizvodi se putem pozitivne, subjektivne percepcije ličnosti, odnosno putem različitih iskustva. na primer, konzumiranje ukusne hrane, prijatnog dodira ili čak i od sećanja na lepe uspomene i životne događaje.

Pročitajte još:

Kako da povećate hormon sreće u telu: 10 načina da podstaknete lučenje dopamina

7 namirnica koje podstiču lučenje HORMONA SREĆE: evo koja hrana sadrži serotonin i dopamin

Kako da za nekoliko minuta aktivirate hormon sreće: evo šta se dešava u telu kada slušate omiljenu muziku

Kada se nivo dopamina u organizmu smanji, povećava se rizik od depresije, stresa, tuge i anksioznosti.

Postoje pruirodni, besplatni i jednostavni načini da pojačate lučenje ovog hormona- bez lekova:

1. Vežbanje

Fizička aktivnost je sjajna za dobro raspoloženje. Tokom vežbanja nivoi serotonina, endorfina i dopamina se značajno povećavaju i čine da se osećate dobro.

Bez obzira na vrstu aktivnosti, svaka će u vama izazvati prijatna osećanja. Tačanje, šetnja u prirodi, vežbanje joge - svaka od ovih aktivnosti doneće vam sreću.

2. Prestanak sa lošim navikama

Pušenje, alkohol i drugi oblici zavisnosti stvaraju samo iluziju sreće i zadovoljstva, a donose užasne posledice po fizičko i mentalno zdravlje.

Pokušajte da se oslobodite ovih zavisnosti, jer u životu postoji mnogo lepših i zdravijih stvari koje vam mogu doneti radost i mir.

Takođe, ove navike nepovoljno utiču po hormone sreće i značajno smanjuju nivo dopamina.

3. Detoksikacija

Čišćenje organizma od toksina putem ishrane je savršen put do sreće i zdravlja. Povremena detoksikacija kroz određeni režim ishrane očistiće vaše telo od nakupljenih toksina.

Osim što negativno utiču na zdravlje, toksini mogu smanjiti dozu dopamina i učiniti da se osećate umorno, neraspoloženo i loše.

4. Konzumirajte hranu koja sadrži tirozin

Tirozin je jedna od 20 aminokisalina koje se nalaze u proteinima, a jedna je od najvažnijih komponenti za produkciju dopamina. Jedite više badema, banana, tamne čokolade i pijte zeleni čaj.

Nedostatak tirozina takođe može povećati rizik od depresivnog raspoloženja i apatije, nepovoljno utiče na krvni pritisak, izazivaju umor, povećanje telesne težine i smanjene fizičke i mentalne aktivnosti.

5. Muzika

Slušenje vaše omiljene melodije podstiče proizvodnju dopamina. Dok radite, čitate, odmarajte - slušajte muziku i plešite.

Dobre vibracije iz vaše omiljene energije probudiće u vama dobru energiju.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

KAKO DA PODSTAKNETE LUČENJE DOPAMINA: Hormon koji sprečava depresiju, anksioznost i stres
Foto: Shutterstock dopamin-hormon-srece-prirodni-lekovi-depresija-stres-anksioznost2

6. Isplanirajte svoj dan

Pokušajte da organizujete i isplanirate svoj dan što je više moguće. Pišite dnevnik trenutnih zadataka, zabeležite ono što ste uspeli da uradite, kao i ono što treba da odložite za sutra.

Svaki put kada štiklirate zadatak - nivo dopamina će porasti.

7. Kreativnost

Kada ste kreativni i radite nešto što vas inspiriše - nivo dopamina se oslobađa. Pišite, pravite kućne projekte, pevajte, plešite...

8. Radite ono što radite najbolje

Pomislite na stvari koje ste sjano uradili u svom životu i budite ponosni na sebe. Kada potvrđujete svoju vrednost i sposobnost, nivo dopamina se luči.

Vitzualizujte i svoje uspehe u budućnosti, razmišljajte kako ćete u budućnosti ostvariti zacrtano i privucite dobre vibracije.

9. Hrana koja donosi sreću

Postoji niz namirnica koje podstiču nivo dopamina. Konzumirajte ih često,a to su kurkuma, ginko biloba, ulje origana i hrana bogata magnezijumom (avokado, začinsko bilje, mahunarke,orašasti plodovi i semenke).

Pročitajte još:

Magična melodija budi hormone sreće: slušajte frekvenciju koja pojačava serotonin, endorfin i dopamin (VIDEO)

Pre spavanja popijte ovaj napitak i očekuje vas čudesna promena u telu: roze mleko za lučenje hormona sreće

10 mentalnih trikova za lučenje endorfina: evo gde su tajni izvori hormona sreće

10. Meditacija

Za meditaciju vam je potrebna tišina, pozitivan stav, prostirka i malo mira. Pomoću meditacije oslobađamo se uznemirujućih misli i povećavamo nivo dopamina.

Meditacija je jedan od najefikasnijih načina za suočavanje sa stresom. Nakon 10 minuta meditacije dnevno, osetićete mir i nivo dopamina će se povećati.

Izvor: Lovesensa