Da li se osećate nezadovoljno na trenutnom poslu? Svakog jutra vam je teško da ustanete, nerado odlazite na radno mesto, dolazite kući iscrpljeni? Možda se osećate zaglavljeno?

Stvar u vezi sa osećajem zaglavljenosti je u tome što mislite da nema izlaza, ali uvek ima rešenja. Prvo morate upoznati sebe. Bez obzira koliko ste nesrećni, bez jasne ideje kuda želite da idete, na kraju ćete se vrteti u krug, a zbog toga se definitivno nećete osećati srećnije ili ispunjenije. To znači da morate da razjasnite dve stvari:

- Šta vam je trenutno najvažnije?

- Šta je vaš krajnji cilj?

Niko ne može da odgovori na ovo umesto vas, samo vi znate da li imate porodičnu situaciju koja zahteva da trenutno ostanete na svom poslu, ili vam je potrebna stabilna kompanija koju poznajete u odnosu na promenu, ili ako treba da ostanete u svom poslu kako biste stekli neko specifično iskustvo. Šta god da je odgovor, zapamtite da se radi o ovom trenutku. To znači da se stvari mogu promeniti u budućnosti. Situacija nije trajna, stoga reoblikujte svoje razmišljanje i podsetite se da ste izabrali da ostanete na ovom poslu iz nekog određenog razloga.

Jasno razjasnite šta konkretno mrzite u vezi sa svojim poslom

Problem kada kažete da mrzite svoj posao je u tome što je to tako široko pitanje. U stvarnosti, postoji nešto specifično, ili određeni broj konkretnih stvari koje mrzite. Razlog zašto je ova vežba važna je taj što će vam pomoći da identifikujete oblasti u kojima biste mogli da korigujete stvari kako biste poboljšali svoju situaciju. Na primer, da li osećate da nemate podršku i možete li o tome razgovarati sa svojim šefom? Ili se možda osećate fizički i psihički iscrpljeno, i bolje rešenje bi vam bio rad od kuće?

Fokusirajte se na ono što možete da kontrolišete

Ne možete nasilno ukloniti šefa, ali možete naučiti da ne dozvolite da njiegovo loše ponašanje utiče na vas na ličnom nivou, a svakako ne van radnog vremena. Isto tako, ako ste nedovoljno plaćeni i vaša kompanija neće da vam poveća platu, ni ovo ne možete da promenite, ali možete da počnete da radite sa strane, tako da imate još jedan izvor prihoda. Poenta je da uvek treba da se fokusirate na stvari koje možete da kontrolišete.

Dakle, imajući ovo na umu, evo nekoliko ideja o tome kako možete da se nosite sa nekim situacijama :

Šta učiniti ako vas novac zadržava na poslu koji mrzite?

Ako je novac vaš glavni razlog da se osećate zaglavljeno, prvi korak je da analizirate svoje finansije, jer ćete tek onda moći da napravite plan. Možete li da radite nešto dodatno? Da li biste mogli da smanjite svoje troškove? Možete li da smanjite putne troškove radeći više od kuće? Većina nas ima stvari na koje trošimo novac bez preke potrebe.

Šta da radite ako se osećate zaglavljeni na poslu koji mrzite zbog krize?

Iako je istina da su stvari trenutno teške u celom svetu, istina je da postoje mnoge kompanije koje još uvek zapošljavaju i dobro plaćaju. Mnogi se čak bore da zadrže ljude na kojima imaju!

Kada je u pitanju bilo kakvo traženje posla, posebno ono u nestabilnoj ili neizvesnoj klimi, morate imati pravu strategiju i pristup. Nasumično slanje biografije za bilo koji posao koji vidite neće vam doneti intervju, bez obzira koliko toj kompaniji očajnički trebaju ljudii.

Budite spremni i učinite sve što je potrebno da biste se istakli. Radite na svom usavršavanju kako biste bili konkurentniji.

Šta ako ste zaglavljeni na poslu koji mrzite jer jednostavno ne znate šta želite?

Možda bi bilo dobro da potražite pomoć profesionalca. Može da vam pomogne da otkrijete svoje talente i potencijale, da kreirate jasan plan akcije kako biste ostvarili svoju idealnu karijeru, uključujući podršku u svim izazovima ili preprekama na tom putu.

Neka vam ovo bude stalno na umu- zaglaviti u poslu koji mrzite može imati ogroman negativan uticaj na mnoge druge oblasti vašeg života, uključujući porodični život, zdravlje i opšte blagostanje. Stoga dobro razmislite da li je posao vredan toga.

Izvor: Sensa