Postoji izreka koja kaže "Ljubav ne bira", ali koliko god ona izgledala lepo i čarobno, ona je i podjednako toksična. Uvek imate pravo na izbor kome ćete pokloniti svoje srce, ali problem nastaje kada osoba sa kojom ste nosi masku obmane i teško vam je da prepoznate njeno pravo lice. Tako je najčešće sa manipulatorima koji će učiniti sve da dobiju od vas ono što žele, a zauzvrat dobićete nisko samopouzdanje, nesigurnost, razočaranje, sumnje i nezadovoljstvo. Baš takvo toksično ljubavno iskustvo podelila je sa nama čitateljka Ljiljana koja je godinama bila u odnosu sa manipulatorom, a onda je jedna stvar prelomila kraj.

"Kada smo počeli da se zabavljamo, sve je bilo tako nestvarno dobro, da sam već u startu počela da se plašim da ću propustiti priliku za ljubav kakvu sam oduvek čekala." - objašnjava Ljiljana. "Provodili smo skoro svaki dan zajedno, veza se brzo odvijala, a on je bio savršen - od ponašanja, gestova, izgleda. Imali smo slična interesovanja, izgledalo je kao da smo stvoreni jedno za drugo.

Ubrzo, nakon već dva meseca veze, pitao me je da li želim da se preselim kod njega. Iako nisam pristalica tako brzog početka zajdničkog života, prihvatila sam. Živeo je u drugom gradu, ali ja sam mislila da je to baš ono pravo. Objasnio mi je da ću lako pronaći posao u njegovom mestu, da ćemo živeti sami, svoji, baš onako kako želimo.

Čim sam se preselila, kroz par dana, ružičasti snovi su polako prelazili u stvarnost koja nije bila baš tako romantična. Posao je bilo jako teško pronaći u malom mestu, ali sam se nadala. Savetovao me je da treba da živimo mirnim i povučenim životom, da se udaljimo od drugih, da izgradimo svoj život. On nije imao društvene mreže, a meni su stalno stizale poruke od drugarica, drugova, pa čak i bivših partnera sa kojima sam ostala zaista samo dobar prijatelj.

Ljubomorne scene koje mi je pravio zbog toga bile su nepodnošljive. Govorio mi je da su društvene mreže samo gubljenje vremena, da mi to oduzima zakjedničko vreme sa njim, savetovao me da ih izbrišem. To je tako dugo trajalo i izgledalo uverljivo, da sam ih na kraju izbrisala. Sledeći korak je bila promena broja, "jer je povoljnije da budem u njegovoj tarifi".

On je odlazio na posao, a ja sam ostajala kući sama. Nikoga nisam znala u tom mestu, često sam se osećala usamljeno, a nisam drugima želela da govorim o tome. Moji prijatelji, porodica, svi su govorili da je loše da se preselimo u drugo mesto, ali ja nisam želela da prihvatim poraz i onda sam trpela i u sebi taložila negativne emocije. Prestala sam da se čujem sa drugaricama, održavala sam kontakt sa porodicom sve ređe i ređe. Bila sam fokusirana samo na toj odnos, ali što sam se sve više trudila, njemu je sve više stvari smetalo kod mene. Stalno je hteo da me menja - od mojih navika, osobina, pa čak i fizičkog izgleda.

Jedne večeri izašli smo sa njegovim društvom. Celu noć je proveo u razgovoru, smeškanju i plesanju sa jednom devojkom. Osećala sam se poniženo, odbačeno usamljeno. Kada sam došla kući i rekla mu da to nije u redu i da ne želim da na moje oči flertuje, rekao mi je "Ti si luda. Sve si umislila. Zar ja ne mogu da imam prijatelje. Stalno preteruješ, uvek si negativna. Ako su tebe tvoji prijatelji napustili i ne žele te, ja nisam kriv za to."

Moja svest je toliko u tom trenutku bila zamagljena da sam zaista počela da preispitujem svoje posupke. Možda sam ja zaista preterala, oni se znaju još odavno, ispašću ljubomorna ludača. Rasprava je trajala nekoliko minuta, a na kraju sam ja poraženo izgovarala "Izvini", a on je ćutao i bio ljut na mene.

Ta tišina me je ubijala, što više nije pričao sa mnom, sve sam više osećala grižu savest. Pomirili smo se, a dani su prolazili, moj život nikad nije bio dosadniji, a on je sve manje vremena provodio sa mnom. Kada sam započela tu temu i želela da vidim u čemu je problem, rekao mi je kako on radi po ceo dan, žrtvuje se za nas i za mene da bismo mogli lepo da živimo, a ja ga ne razumem i nemam osećaj za njegove potrebe.

Odnos je postajao sve hladniji, a kad god sam pokušavala da rešimo stvari, osećala sam da sam ja kriva, iako ništa nisam uradila. U svađama je često znao da mi kaže kako nikada neću naći bolju osobu, a ja sam se pitala gde je nestao muškarac sa početka naše veze.

Jednog jutra sam uključila staru karticu i videla bezbroj poruka od prijatelja, poznanika, ljudi koji me vole - izgubila svaki kontakt sa njima. Tada sam shvatila koliko je moj život bio lep, a sada se nalazim u toksičnoj zamci iz koje ne znam kako da izađem. Pozvala sam najbolju prijateljicu da popričamo, a ona mi je odmah rekla: "Ne možeš da me lažeš. Čujem da nisi dobro." Ispričala sam joj sve, rekla sam joj da ga volim i ne znam kako da odem, a ona me je pitala - "Da li voliš više njega ili voliš ceo svoj život koji si bacila zbog njega."

U tom trenutku kao da se sve preokrenulo, probudila sam se, maske su pale, a ja sam znala da je kraj. Otišla sam dok još nije bio tu i napisala mu poruku na stolu - "Zbogom. Volela sam te, ali sada moram da volim sebe." Neprestano me je zvao, molio da se pomirimo, obećavao da ćemo sve zajedno promeniti, kako ja i dalje preterujem, kako smo korak do sna, ali ja sam shvatila da sam godinama bila ne njegova ljubav, nego žrtva manipulacije.

U Ljiljaninoj priči mogu se pronaći mnoge žene, ali teškoće nastaju jer je manipulatora teško otkriti na početku. OVDE pročitajte koji signali ga najpre odaju. Kada završite u odnosu sa manipulatorom, najbolje je da se stalno oslanjate na svoju svest i razum, da ne dozvolite da budete deo njihove igre. Takođe, u ovakvim situacijama veliku ulogu ima unutrašnji glas. Slušajte svoju intuiciju koja vas može upozoriti na neke stvari i pre nego što ih vaš um razume. I najvažnije, ne stidite se da potražite pomoć stručnjaka, bliskih ljudi, prijatelja porodice. Kada osvestite da ste u odnosu sa manipulatorom, da gubite samopouzdanje, da se neko igra sa vašoim emocijama, a ne znate kako to da rešite, tražite pomoć - oporavak od ove toksične veze može biti težak, ali kada se oslobodite, dobićete nova krila i srećniji život.

Izvor: Sensa