Narciosidni poremećaj ličnosti ukazuje na osobu koja ima uvećano samouvažavanje, neguje "zaljubljenost u samog sebe", a vrednost svoje ličnosti toliko ističe da prelazi u egocentričnost. Narcisa je često teško prepoznati, oni se mogu skrivati iza maske, a kada je skinu, već ste u toksičnom odnosu koji se negativno odrazio na vaše emocionalno zdravlje i samopouzdanje.

Kako znate da li imate posla sa prikrivenim narcisom? Evo pet znakova koji će vam pomoći da ih razotkrijete!

1. Ne slušaju - Prikriveni narcisi zapravo ne slušaju u razgovoru. Iako može izgledati kao da obraćaju pažnju, oni se jednostavno pretvaraju da su zainteresovani za ono što imate da kažete. Nedostatak empatije dovodi do toga da narcis teži uvek da priča samo o sebi, dok ga uopšte ne zanimaju osećanja, misli i stavove druge osobe. Prikriveni narcis tiho postavlja sebe kao centar veze, što u stvarnosti nije nikakav odnos.

2. Nezreli su - Umesto da konstruktivnu kritiku prihvati onakvu kakva jeste, prikriveni narcis će odgovoriti na detinjast način, vređajući se na najmanji problem ili kritiku. Prikriveni narcisi imaju tendenciju da odbiju krivicu i nikada ne preuzimaju odgovornost za greške koje naprave. Nikada ne ispunjavaju svoja obećanja i lako kroz manipulaciju svoju krivicu prebaci na druge.

3. Pojednostavljuju potrebe drugih - Ako se određena situacija ne tiče direktno narcisa, oni imaju tendenciju da odbace problem kao nevažan. Prikriveni narcis nema razvijenu empatiju, ne pomažu drugima, a sve što prelazi domen njihovih potreba, ne dotiče ih. Kada imate narcisa kao prijatelja, on će biti uz vas u srećni trenucima i kada je u centru pažnje, kada ste mu potrebni, a kada krene nešto naopako, gube se i nestaju - tražeći novu žrtvu.

4. Imaju napade besa kada nisu u centru pažnje - Prikriveni narcis će učiniti sve kako bi bio u centru pažnje, a kada nisu svi pogledi fokusirani na njih i ako ih drugi ne primećuju, mogući su napadi besa i panika. Toksična osećanja izlaze na površinu, a i oni su jedan od načina da narcis privuče pažnju publike. U emotivnim odnosima ova osobina narcisa može biti destruktivna za prijateljske i romantične veze.

5. Manipulacija - Iako na početku deluje da imaju dobre namere, kasnije shvatite da ste bili žrtva manipulacije. Koriste manipulaciju kako bi postigli ono što žele, kroz prebacivanje krivice, pravljenja od sebe žrtve i "izvrtanjem " činjenica. U jednom trenutku vi ukazujete na njihove greške, a u drugom se već osećate krivim - ovo je moć njihove manipulacije koju svakako treba izbeći.

Izvor: Sensa