Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da steknete emocionalni imunitet: 12 stvari koje će očistiti vašu energiju

Stvari kojima se stiče emocionalni imunitet!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Oku nevidljivo, emocionalnotelo često ne dobija dovoljno pažnje pa se zanemaruje i njegov imunitet, što utiče na zdravlje fizičkog tela. Tako su mnoge zdravstvene tegobe posledica ignorisanja emocionalnog tela pa njihovo rešavanje zahteva i rad na dubinskim uzrocima – emocijama. Sa fizičkim i emocionalnim telom neraskidivo je isprepleteno i ono mentalno, tvoreći celinu u kojoj je stanje svakog dela odraz preostalih delova pa nijedan deo ne smemo da zapostavimo ukoliko želimo celovito zdravlje,unutrašnju stabilnost i životnu energiju.

Svi mi imamo fizičko, mentalno i emocionalno telo. Ipak, imunitet uglavnom povezujemo sa zdravstvenim stanjem svog fizičkogtela. Zato što oku nije vidljivo, emocionalno telo često ne dobija dovoljno pažnje. Zaboravljamo da i ono ima svoja dobra i loša razdoblja, uspone i padove imuniteta. Na imunitet svog fizičkog tela delujemo tako da pazimo šta jedemo, koliko smo naspavani, redovnim zdravstvenim kontrolama... Šta radimo kako bismo očuvali dobar imunitet svog emocionalnog tala.

Povezane vesti

Emocionalno telo sadrži sve naše potisnute emocije, razna ograničavajuća uverenja, traume iz detinjstva, sva negativna iskustva koja smo nakupili tokom života. Danas sve te terete nosimo sa sobom jer ih nismo preradili, osvestili, na vreme uklonili iz sebe. Možete li zamisliti da, na primer, na leđima stalno nosite torbu tešku 30 kilograma pa je jednog dana skinete – koliko bi to uticalo na olakšanje vašeg fizičkogtela? Mnogo. Slično tome, svi nosimo emotivni teret, težak onoliko koliko nismo uspeli da ga preradimo. Ako bismo uspeli da se oslobodimo tog tereta ili ga barem što više smanjimo, osim što bismo se osećali mnogostruko lakše, uticali bismo i na zdravlje svog emocionalnog tela, istovremeno pomažući i fizičkom telu. Često je u osnovi zdravstvenih tegoba psihički uzrok. Somatizacija je zapravo mehanizam obrane kojim se emocije izražavaju putem fizičkih simptoma. One emocije koje su bile potisnute ili neiskazane, uz odgovarajući okidač, pre ili posle, počnu da se manifestuju tegobama u fizičkom telu.

Uzroci

Kada predugo ignorišemo potrebe svog emocionalnog tela, ono počinje da vapi za tim da ga čujemo. Ako ga i uprkos vapajima ne čujemo, ono utiče na fizičko telo tegobama ili bolestima.Tada umesto dotadašnjih neprijatnih emocija osoba oseća bol u telu, ima neurološke smetnje, seksualnu disfunkciju, nesvestice... Zato je uvek dobra preporuka raditi na uzrocima. Međutim, niko nas ne uči da se bavimo tim uzrocima, tj. sopstvenim emocijama. Naši roditelji nisu prošli odgovarajuće škole za to, kao što ih ne prolazimo ni mi, jer takvih škola jednostavno nema. Roditelji su nam govorili o ličnim iskustvima, kao što i mi svojoj deci pričamo o sopstvenim iskustvima. Iako je to najviše što možemo da učinimo, ipak nije dovoljno jer kao što smo mi morali do određenih spoznaja doći ličnim iskustvima, to važi i za našu decu. Zbog nesnalaženja sa sopstvenim emocijama iz proteklih decenija s kojima se borimo, mi i odrastemo u emocionalno nezrele osobe koje imaju okidače na najmanje sitnice. Rad na uzrocima, tj. emocijama, podrazumeva učenje kako svoje emocije prepoznati, o njima govoriti, kako
ih prerađivati umesto da ih potiskujemo.

Celina

Zašto je toliko važno ne potiskivati emocije? Zato što su naša tela (fizičko, mentalno, emocionalno) deo iste celine. Postoje čak i karte emotivnog bola, gde je jasno da kad osoba, na primer, ima probleme s kičmom, njihove uzroke treba potražiti i u čestom doživljaju nedostatka emotivne podrške. Osoba koja ima probleme sa stopalima možda u tom trenutku svog života ne vidi razlog da krene napred, oseća nedostatak životne radosti ili smisla. Slično tome, fizički osećaj „knedle u grlu“ može brže da se reši ako se toj osobi dopusti „pravo glasa“, da slobodnije izražava svoje misli i stavove. Telo, um i osećaji neraskidivo su povezani i isprepleteni u celinu.

Iz onoga što nam jedno telo govori, možemo da znamo šta se događa u drugim dvaju telima. Ukoliko se brinemo o jednom, npr. fizičkom telu, a zapostavljamo emotivni deo sebe, ne samo da rezultati izostaju (kao da ništa ne radimo za svoje zdravlje) nego to može da bude i kontraproduktivno.

Naime, uzaludan je trud da, na primer, smršamo idući s jedne dijete na drugu ako nismo osvestili kako i dalje neke emotivne praznine zatrpavamo velikim količinama hrane, baš kao što nam nikakva pravilna ishrana neće pomoći u borbi s, na primer, čirem na želucu ako nastavimo da se živciramo ili preterano često „gutamo“ bes. Poruke koje nam šalje telo putem fizičkih simptoma istovremeno su poruke našeg emocionalnog tela. Psihoneuroimunologija je posebna grana medicine koja tvrdi ono što zapravo svi odavno jako dobro znamo: stresne misli i emocije utiču na naše zdravlje putem nervnog i imunog sistema.

Na sreću, svoje misli možemo objektivno da posmatramo i spoznamo ako se često ponavljaju bez stvarnog uzroka; dovoditi ih u pitanje i proveravati koliko su tačne, a koliko možda uopštene i izviru iz starih iskustava, a ne trenutne situacije. Na taj način možemo neutralizovati njihovo negativno delovanje na emocije. Za to su nam potrebne vežbe i vreme, ali uloženi trud se višestruko isplati.

Poverenje u sebe

Kako izgleda zdravo emocionalno telo? Dišemo punim plućima, razmišljamo bistro, zračimo vedrinom, mirom. Imamo poverenje u sebe, ali i u ono što nam se događa. Verujemo životu, ne može nas niko lako destabilizovati jer odišemo unutarnjom snagom i životnom energijom. Privlačimo više ljudi u svoj život jer svi, nesvesno, vole da budu u društvu emocionalno zdravih osoba. Možda je najupečatljiviji pokazatelj zdravog emocionalnog tela to što nismo reaktivni – možemo da primamo razne informacije iz okruženja. Čak i kad su one agresivne, ugrožavaju nas ili provociraju, zahvaljujući zdravom emocionalnom telu, na njih ne reagujemo strahom ili besom. Kako se dolazi do takvog, zdravog emocionalnog tela? Detoksikacijom, a zatim radom na emocionalnom imunitetu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj