Oku nevidljivo, emocionalnotelo često ne dobija dovoljno pažnje pa se zanemaruje i njegov imunitet, što utiče na zdravlje fizičkog tela. Tako su mnoge zdravstvene tegobe posledica ignorisanja emocionalnog tela pa njihovo rešavanje zahteva i rad na dubinskim uzrocima – emocijama. Sa fizičkim i emocionalnim telom neraskidivo je isprepleteno i ono mentalno, tvoreći celinu u kojoj je stanje svakog dela odraz preostalih delova pa nijedan deo ne smemo da zapostavimo ukoliko želimo celovito zdravlje,unutrašnju stabilnost i životnu energiju.

Svi mi imamo fizičko, mentalno i emocionalno telo. Ipak, imunitet uglavnom povezujemo sa zdravstvenim stanjem svog fizičkogtela. Zato što oku nije vidljivo, emocionalno telo često ne dobija dovoljno pažnje. Zaboravljamo da i ono ima svoja dobra i loša razdoblja, uspone i padove imuniteta. Na imunitet svog fizičkog tela delujemo tako da pazimo šta jedemo, koliko smo naspavani, redovnim zdravstvenim kontrolama... Šta radimo kako bismo očuvali dobar imunitet svog emocionalnog tala.

Emocionalno telo sadrži sve naše potisnute emocije, razna ograničavajuća uverenja, traume iz detinjstva, sva negativna iskustva koja smo nakupili tokom života. Danas sve te terete nosimo sa sobom jer ih nismo preradili, osvestili, na vreme uklonili iz sebe. Možete li zamisliti da, na primer, na leđima stalno nosite torbu tešku 30 kilograma pa je jednog dana skinete – koliko bi to uticalo na olakšanje vašeg fizičkogtela? Mnogo. Slično tome, svi nosimo emotivni teret, težak onoliko koliko nismo uspeli da ga preradimo. Ako bismo uspeli da se oslobodimo tog tereta ili ga barem što više smanjimo, osim što bismo se osećali mnogostruko lakše, uticali bismo i na zdravlje svog emocionalnog tela, istovremeno pomažući i fizičkom telu. Često je u osnovi zdravstvenih tegoba psihički uzrok. Somatizacija je zapravo mehanizam obrane kojim se emocije izražavaju putem fizičkih simptoma. One emocije koje su bile potisnute ili neiskazane, uz odgovarajući okidač, pre ili posle, počnu da se manifestuju tegobama u fizičkom telu.

Uzroci

Kada predugo ignorišemo potrebe svog emocionalnog tela, ono počinje da vapi za tim da ga čujemo. Ako ga i uprkos vapajima ne čujemo, ono utiče na fizičko telo tegobama ili bolestima.Tada umesto dotadašnjih neprijatnih emocija osoba oseća bol u telu, ima neurološke smetnje, seksualnu disfunkciju, nesvestice... Zato je uvek dobra preporuka raditi na uzrocima. Međutim, niko nas ne uči da se bavimo tim uzrocima, tj. sopstvenim emocijama. Naši roditelji nisu prošli odgovarajuće škole za to, kao što ih ne prolazimo ni mi, jer takvih škola jednostavno nema. Roditelji su nam govorili o ličnim iskustvima, kao što i mi svojoj deci pričamo o sopstvenim iskustvima. Iako je to najviše što možemo da učinimo, ipak nije dovoljno jer kao što smo mi morali do određenih spoznaja doći ličnim iskustvima, to važi i za našu decu. Zbog nesnalaženja sa sopstvenim emocijama iz proteklih decenija s kojima se borimo, mi i odrastemo u emocionalno nezrele osobe koje imaju okidače na najmanje sitnice. Rad na uzrocima, tj. emocijama, podrazumeva učenje kako svoje emocije prepoznati, o njima govoriti, kako
ih prerađivati umesto da ih potiskujemo.

Celina

Zašto je toliko važno ne potiskivati emocije? Zato što su naša tela (fizičko, mentalno, emocionalno) deo iste celine. Postoje čak i karte emotivnog bola, gde je jasno da kad osoba, na primer, ima probleme s kičmom, njihove uzroke treba potražiti i u čestom doživljaju nedostatka emotivne podrške. Osoba koja ima probleme sa stopalima možda u tom trenutku svog života ne vidi razlog da krene napred, oseća nedostatak životne radosti ili smisla. Slično tome, fizički osećaj „knedle u grlu“ može brže da se reši ako se toj osobi dopusti „pravo glasa“, da slobodnije izražava svoje misli i stavove. Telo, um i osećaji neraskidivo su povezani i isprepleteni u celinu.

Iz onoga što nam jedno telo govori, možemo da znamo šta se događa u drugim dvaju telima. Ukoliko se brinemo o jednom, npr. fizičkom telu, a zapostavljamo emotivni deo sebe, ne samo da rezultati izostaju (kao da ništa ne radimo za svoje zdravlje) nego to može da bude i kontraproduktivno.

Naime, uzaludan je trud da, na primer, smršamo idući s jedne dijete na drugu ako nismo osvestili kako i dalje neke emotivne praznine zatrpavamo velikim količinama hrane, baš kao što nam nikakva pravilna ishrana neće pomoći u borbi s, na primer, čirem na želucu ako nastavimo da se živciramo ili preterano često „gutamo“ bes. Poruke koje nam šalje telo putem fizičkih simptoma istovremeno su poruke našeg emocionalnog tela. Psihoneuroimunologija je posebna grana medicine koja tvrdi ono što zapravo svi odavno jako dobro znamo: stresne misli i emocije utiču na naše zdravlje putem nervnog i imunog sistema.

Na sreću, svoje misli možemo objektivno da posmatramo i spoznamo ako se često ponavljaju bez stvarnog uzroka; dovoditi ih u pitanje i proveravati koliko su tačne, a koliko možda uopštene i izviru iz starih iskustava, a ne trenutne situacije. Na taj način možemo neutralizovati njihovo negativno delovanje na emocije. Za to su nam potrebne vežbe i vreme, ali uloženi trud se višestruko isplati.

Poverenje u sebe

Kako izgleda zdravo emocionalno telo? Dišemo punim plućima, razmišljamo bistro, zračimo vedrinom, mirom. Imamo poverenje u sebe, ali i u ono što nam se događa. Verujemo životu, ne može nas niko lako destabilizovati jer odišemo unutarnjom snagom i životnom energijom. Privlačimo više ljudi u svoj život jer svi, nesvesno, vole da budu u društvu emocionalno zdravih osoba. Možda je najupečatljiviji pokazatelj zdravog emocionalnog tela to što nismo reaktivni – možemo da primamo razne informacije iz okruženja. Čak i kad su one agresivne, ugrožavaju nas ili provociraju, zahvaljujući zdravom emocionalnom telu, na njih ne reagujemo strahom ili besom. Kako se dolazi do takvog, zdravog emocionalnog tela? Detoksikacijom, a zatim radom na emocionalnom imunitetu.

PageBreak

Kako da steknete emocionalni imunitet: 12 stvari koje će očistiti vašu energiju
Foto: Shutterstock emocionalni-imunitet

Zdrava energija

Emocije se razlikuju po vibraciji: one koje nose visoku vibraciju (radost, ljubav, zadovoljstvo...) deluju blago i lekovito na naše energetsko polje. S druge strane, one koje vibriraju niskim frekvencijama (stid, krivica, tuga...) napadački deluju na naše fizičko zdravlje. Upravo oslobađanje od tih nakupljenih emocija negativne energije jeste energetska detoksikacija. Može da se sprovodi meditacijom, vežbama disanja, vizuelizacijom i brojnim vežbama različitihtehnika isceljenja. Disanjem kojim svesno opuštate deo po deo svog tela – zamišljajući da svakim udahom u sebe unosite mir i opuštenost, a svakim izdahom izbacujete napetost, nemir ili tugu – već činite veliki korak prema čišćenju svog emotivnog tela i dopuštate protok nove, zdrave energije kroz ceo organizam. Naposletku, ključ dobrog zdravlja samo je delimično u načinu ishrane i životnim navikama, a mnogo više u našem odnosu prema životu, količini lične energije, optimističnom pogledu na svet. Stoga, kada podignemo nivo sopstvene energije, istovremeno smo i u procesu osnaživanja svog emocionalnog imuniteta. Zbog nesnalaženja sa sopstvenim emocijama iz proteklih decenija s kojima se borimo, mi i odrastemo u emocionalno nezrele osobe koje imaju okidače i na najmanje sitnice.

Stvari kojima se stiče emocionalni imunitet:

1Hrana za dušu: u čemu uživate? Postoje li područja vašeg interesa uz koja zaboravite vreme, koja vas ispunjavaju, greju vam srce? Ukoliko osećate fizičku glad, jasno je šta treba da činite – treba da jedete. Kada osećate emotivnu glad, šta tada radite? Mnogi i tada unose hranu potrebnu za zadovoljenje fizičke gladi. Oni ne prepoznaju da je ovog puta gladna njihova
duša.

2 S kim si, takav si: osobe kojima ste okruženi uticaće na vas na načine koje ne možete da sprečite jer nisu pod vašom kontrolom. Sasvim neosetno, počećete da zračite, govorite, ponašate se, gestikulirate, kao i oni s kojima provodite najviše vremena, a to nećete primetiti. Stoga, ako ste okruženi veseljacima, vedrim osobama koje životu prilaze s optimizmom, činite za svoj emotivni imunitet kudikamo više nego kad ste konstantno u društvu mračnih i turobnih ljudi. Mi smo empatična bića pa nesvesno preuzimamo raspoloženja onih koji nas okružuju. Osim toga, kada vaša okolina iz vas crpi energiju, u telu se pokreću okidači za brojne zdravstvene tegobe, od glavobolje i loše cirkulacije do visokog krvnoga pritiska. To je razlog više da se okružite pozitivnim osobama.

3Recite nekome da ga volite bez ikakvog povoda – naravno, pod uslovom da to i osećate.

4Pridržavajte se svojih malih, svakodnevnih rituala: prva jutarnja kafa, šetnja...

5Pronađite hobi i vreme za njega ili barem odvojte deo dana samo za sebe.

6Smejte se što češće jer smeh aktivira obrambene snage organizma.

7Razgovarajte sa svojom decom vedro i opušteno. Pokažite im želju da učestvujete ne samo u njihovim problemima
nego i u lepim dešavanjima.

8Naučite da upotrebljavate čarobne reči, kao što su: molim te, oprosti, hvala... Budite ljubazni, tako mislite i tako govorite.

Način obraćanja uticaće na vas lično, a tek potom na vaše bližnje.

9Darujte svoje zagrljaje i osmehe jer to je veliko blago za onoga koji prima, a vas dodatno oplemenjuje.

10Pronađite fizičku aktivnost koja vam odgovara, kao što su brzo hodanje do posla (ili, još bolje, s posla), trčanje, gimnastika, vožnja bicikla...

11Uvek zapisujte, barem u kratkim crtama, ono lepo što vam se događa, bez obzira na to koliko sitno bilo. Zabeležite komplimente koje dobijete, male poklone koje primite... U trenucima krize jednostavno uzmite tu beležnicu da biste se prisetili tih malih, a tako značajnih stvari, i samopouzdanje i dobro raspoloženje odmah će vam se vratiti.

12Jedan poziv menja sve: pozovite svog najdražeg prijatelja, recite mu da niste u formi i koliko bi vam malo njegove podrške bilo dragoceno. Dovoljno je da se čujete ili vidite na kratkoj kafi kako biste shvatili koliko ste bogati što imate prijatelja. Dodatan je razlog za radost ako imate nekoliko prijatelja pa možete da birate koga ćete da pozovete.

Izvor: Sensa