Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japanski put za pobedu lenjosti uz kajzen metod: promenite se na bolje za samo 1 minut

Uvek ima razloga za promenu na bolje, a za to je "kai" (promena) i "zen" (dobro, mudrost) idealna tehnika...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko osećate da vas povremeno u napretku ometa lenjost ili da nemate onoliko vremena koliko biste želeli da posvetite svojoj promeni, možda je kaizen upravo pravi pristup za vas.

Metod kaizen je rođen u Japanu. Sama reč je složenica od dve reči - "kai" znači "promena" dok se "zen" prevodi kao "mudrost" ili kao "dobro".

Ono što zvuči kao mistična filozofska poruka sedih staraca prevodi se u naš svakodnevni jezik kao poznata poslovica "tiha voda breg roni". U sferi ličnog razvoja, kaizen je način da izbegnemo uspone i padove koje nam donose veliki planovi i da usvojimo metod sitnih promena - 1 minut dnevno za poboljšanje korak-po-korak.

Pouke o sreći i životu: 10 misli velikog Konfučija koje mogu da vam promene život...

Bez obzira na to da li je u pitanju sticanje fizičke kondicije, učenje stranog jezika ili sređivanje kuće, kaizen nas uči da sebi NE POSTAVLJAMO grandiozne ciljeve za čije je ostvarenje potrebno da se steknu komplikovani uslovi. Ako za odlazak na jogu treba da svaki put izađete tačno na vreme s posla, da imate prevoz bez problema do vežbaonice i stižete tik pred početak svog termina, jasno je da ćete ubrzo morati da odustanete ili ćete od 10 termina mesečno iskoristiti samo polovinu... Sa takvim rezultatima će već sledećeg meseca joga doći u pitanje.

Kaizen tehnika od jednog minuta znači da možete odabrati samo jednu vežbu i raditi je kod kuće, ali je treba ponavljati svakog dana u isto vreme. Posle nekog vremena, produžite taj minut u dva, pa u tri... Tako ćete, verovatno, stići i do nekoliko ciklusa joga vežbi koje odgovaraju vašim potrebama i zdravstvenom stanju. Naravno, pre svega toga proverite da li ste dobro usvojili tehniku izvođenja asana i disanja.

Robin Šarma: 4 glavne prepreke za promene (i kako da ih prevaziđemo)...

Kaizen metod se preporučuje i zato što jednom uvedene promene zaista traju. Takođe, tu nema finalno definisanog cilja - u stilu, završio sam tromesečni kurs i sad mogu da odmaram na lovorikama. Kako kaže jedna izreka: "Uspeh ne može da posedujete. Njega možete samo iznajmiti."

Tekst: Kristina Ivanović

Izvor: Lovesensa

japanski_put_za_pobedu_lenjosti_uz_kajzen_metod_promenite_se_na_bolje_za_samo_1_minut_2.jpg
Izvor: Foto: Profimedia

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj