Ako smo stalno okruženi ljudima to može da bude iscrpljujuće jer je potrebno uložiti mnogo energije da bismo usrećili druge, ugodili im, nasmejali ih, ispunili sve ono što se od nas očekuje. Iako su to svakodnevne interakcije, sa suprugom, komšijom, šefom, prijateljima, roditeljima, one nas često iscrpe.

Zato što češće uzmite odmor od društva jer će samoća napuniti vašu i fizičku i mentalnu bateriju.

1. Samoća pruža savršeno okruženje za samoposmatranje. Zbog stalne bujice tuđih emocija, koje svesno ili nesvesno preuzimamo, možemo izgubiti vezu sa svojim emocijama, željama i potrebama. Prema istraživanju američkog Univerziteta u San Hoseu, kada prestanemo da se fokusiramo na ljude i stvari oko nas, spremniji smo da se posvetimo svom umu i mislima koje u njemu obitavaju.

2. Time otvaramo put povećanoj kreativnosti i ispunjenosti. Osim toga, onog trenutka kad počnemo da uživamo u svom društvu, imamo nov pogled na svoje emocije, a rezultat je dublje razumevanje samog sebe, kao i onoga što nas čini srećnima ili tužnima i lakše upravljanje vlastitim emocijama.

3. Koliko puta ste napravili kompromis da biste uživali u društvu drugih? Na primer, hteli ste u bioskop, ali niste hteli da gledate određeni film, ali većina je prevagnula. Ono u čemu najviše uživamo često gurnemo u stranu zbog drugih, ali kada smo sami, možemo uživati u onome što nas ispunjava i čini srećnima.

Izvor: Sensa.hr