U našoj potrazi za uspehom i srećom, često se nađemo upleteni u potrage koje više nisu u skladu sa našim vrednostima i našom vizijom. Društvo nam govori da se trudimo jače, da nikada ne odustajemo i da ostanemo na svom putu, bez obzira na to koliko će to uticati na naše blagostanje. Ali šta ako nije tako? Šta ako odustajanje nije ružna reč kojom nas posramljuju?

Odustajanje, kada se uradi sa namerom, postaje deo samootkrivanja. Oslobađajući se stiska onoga što nam više ne služi, stvaramo prostor za nove mogućnosti, novootkrivene strasti i neiskorišćenu univerzalnu magiju.

“Odustanite” od ovih 7 stvari

Prestanite sa negativnim samogovorima

Svi imamo taj glas u našim glavama koji nam govori da nismo dovoljno dobri, pametni ili dovoljno lepi. Vreme je da utišamo taj glas i zamenimo ga pozitivnim afirmacijama. Na primer, umesto da kažete „Ne mogu to da uradim“, zamenite to sa „Ja sam sposobna i samouverena“. Govorite sami sa sobom kao da što bi vaš najbolji prijatelj razgovarao sa vama. Kada čujete da negativni samogovor postaje sve glasniji, usmerite svesnu pažnju na to i kažite NE. Tada možete da zamenite negativni samogovor nečim što što vam služi. Uskoro će pozitivan put nadjačati negativan.

Prestanite da se poredite sa drugima

Društveni mediji su olakšali da se poredimo sa drugima. Vidimo slike savršenih života naših prijatelja (ili još gore, potpunih stranaca) i osećamo se kao potpuni promašaji. Ali istina je da društvene mreže nisu pravi život. Nije fer upoređivati svoj životsa nečijm filtriranim isečkom života. Umesto toga, usredsredite se na sopstveno putovanje i cenite napredak koji ostvarujete. Prihvatite sopstvene supermoći. Oslonite se na ono što vas čini jedinstvenim. Kreirajte život koji volite bez obzira da li možete da ga pokažete na društvenim mrežama.

Prekinite toksične odnose

Život je prekratak da biste vreme provodili sa ljudima koji nisu negujući za vas. Okružite se pozitivnim ljudima koji vas podržavaju, koji vas inspirišu i podižu. Ako je neko energetski vampir koji vam iscrpljuje snagu ili čini da se na bilo koji način osećate loše zbog svog života, sada je vreme da preispitate šta oni donose u vaš život. Ovo ne znači da morate da pustite prijatelje koji prolaze kroz izazovnu fazu, pa mogu pokazivati ove osobine, ali samosvest je ovde neophodna. Razmislite da li je ovo zaista samo teška faza ili vaše energije više nisu u skladu jedna sa drugom.

Prestanite sa perfekcionizmom

Perfekcionizam je zamka koja nas sprečava da dostignemo svoj puni potencijal. Postajemo toliko fokusirani na to da stvari radimo savršeno da zaboravljamo da je u redu praviti greške. Prihvatite nesavršenosti u svom životu i učite iz njih. Kroz naše greške rastemo i postajemo bolji.

Prekinite da udovoljavate drugima

Pokušaj da se ugodi svima je nemoguć zadatak koji može dovesti do stresa i sagorevanja. Umesto toga, usredsredite se na to da ugodite sebi i radite ono što vas čini srećnim. Postavite granice i naučite da kažete ne kada je potrebno – ovo je vaš podsetnik da je bezbedno reći ne. A ako ljudi u vašem životu nisu u stanju da razumeju, ili bar da poštuju te granice, možda je vreme da i njih napustite.

Odustanite od straha

Strah nas može sprečiti da ostvarimo toliko svojih snova i da na kraju živimo najbolje živote. Prva stvar koju treba da uradite je da identifikujete svoje strahove i da ih izazovete. Posmatrajte ih i utvrdite da li tu postoji stvarna pretnja i kako možete da se krećete kroz „najgori scenarijo“ ka svojim ciljevima, slaveći svoje uspehe na tom putu.

Prestanite sa izgovorima

Izgovori su laki izlaz. Oni pružaju privremeno olakšanje prebacujući krivicu ili odgovornost na spoljne faktore ili okolnosti. Međutim, izgovori na kraju ometaju lični rast i ometaju napredak ka postizanju naših ciljeva. Odustajanje izgovora nam pomaže da preuzmemo vlasništvo nad svojim postupcima i odlukama, što vodi do osnaženijeg i ispunjenijeg života.

Izvor: Sensa