Energetski vampir je termin kojio se odnosi na ljude koji crpe vašu pozitivnu energiju i prenose vam negativnost. Posle razgovora sa ovim osobama osećate se iscrpljeno, negativno, bezvoljno, latergično, a može delovati i na fizičkom nivou u smislu umora i glavobolje.

Energetske vampire možete susresti među članovima porodice, prijetaljima, kolegama, a evo kako oni tačno utiču na vas:

1. Mogu da manipulišu, kritikuju vas ili omalovažavaju - Na ovaj način smanjuju vaše samopoštovanje i učiniće da se osećate bezvredno, emotivno iscrpljeno i nesigurno.

2. Mogu da vas uvuku u nepotreban sukob koji će za vas biti moralno iscrpljujući. Posle ovakvih nepotrebnih svađa osećaćete se "isceđeno kao limun", bezvoljno, negativno, nećete imati energije. Jednostavno osećate da više nemate snage, a svesni ste da vam ovaj sukob uopšte nije bio potreban.

3. Mogu da ometaju lični rast i razvoj - Često vas takvi ljudi odvraćaju od postizanja svojih ciljeva. Oni mogu ukazivati koliko su vaši ciljevi "smešni", da vam to nije potrebno ili da niste dovoljno sposobni da ih ostvarite. Ostanite dosledni svojim snovima i ne dozvolite da vas mišljenje okruženja ograničava.

4. Kontrola - Vrlo često "energetski vampiri" mogu da utiču na vaš odnos sa drugim ljudima. Oni mogu da vam nametnu svoj stav prema drugima omalovažavanjem ili širenjem lažnih informacija. Mogu koristiti klasične manipulatorske trikove kako bi podstakli distancu između dvoje ljudi.

Ukoliko u vašem okruženju postoji energetski vampir i često komunicirate sa njim, važno je da postavite granice, da se distancirate i zaštittie svoje emotivno i mentalno zdravlje. Zapamtite da je glavni metod suočavanja sa energetskim vampirima postavljanje granica i ograničavanje komunikacije sa njima.

Izvor: Sensa