Finansijski stres jedan je od vodećih stresora današnjice, pa čak i vodećih uzroka razvoda brakova. Bilo da je reč o poslu koji ne volimo, stresu zbog posla koji obavljamo (koji nam dugoročno narušava i zdravlje), konfliktima sa partnerom ili porodicom zbog novca ili nasledstva, ili konstantne brige za budućnost koja nam se čini sve nesigurnija, sada nam je možda više nego ikada potreban ‘finansijski detks’.

Detoks radnog i životnog prostora

Prenatrpan dom reflektuje majndset siromaštva. Da biste privukli bilo šta novo u svoj život, prvo morate da kreirate prostor da to primite, uključujući novac i obilje.
Kao prvi korak finansijskog detoksa, napravite veliko spremanje doma i rešite se stvari koje vam više nisu potrebne, kako biste kreirali prostor za nove. Zapitajte se da li trenutno imate mesta u domu, kao i slobodnog vremena za nove klijente, poslovne prilike, odevne predmete, komade nakita ili nameštaja?

Neke moje klijentkinje su tokom pospremanja doma pronalazile skupe parfeme koje su (usled nekorišćenja) izvetreli, skupe odevne predmete koje nisu godinama (ili uopšte) nosile, kao i mnoštvo neupotrebljenih namirnica ili luksuznih čokolada i kozmetičkih preparata sa isteklim rokom trajanja, koje su morale da bace. Upravo su mnoge od njih bile u velikim zaduženjima na kreditnim karticama, žalile se kako nemaju dovoljno vremena da se posvete sebi i/ili porodici zbog dodatnih radnih sati ili su radile posao koji ih ne ispunjava kako bi zaradile više novaca - dok su novac istovremeno nes(a)svesno trošile kupujući i akumulirajući predmete koje nisu koristile.

Kada bacamo namirnice sa isteklim rokom trajanja ili koje su kvarljive, to nas generalno ne "boli" toliko kao kada bismo bacili novčanice u korpu za otpad, ali upravo to činimo kada bacamo neupotrebljene stvari koje smo kupili! Kada napravimo evidenciju stvari koje posedujemo i organizujemo prostor tako da znamo gde nam se šta nalazi i koliko čega imamo, to može mnogo da nam pomogne da izgradimo zdraviji odnos prema novcu, jer tako osvešćujemo naše potrošačke navike, preveniramo nered i kupujemo svesnije.

Mari Dajmond, feng šui stručnjakinja, objašnjava da je naš dom "trodimenzionalni vison board", i da svaka boja, dekorativni predmet i komad nameštaja u našem domu i radnom prostoru podsvesno utiču na nas i naš majndset. Pogledajte svoj životni i radni prostor i razmislite da li isti odražava život kakav želite da živite i da li njime dominiraju slike obilja i protoka (boja zlata, korpe sa voćem, klasje pšenice, predmeti koji vas asociraju na obilje), ili oskudice (na primer: slika žene sa ćupom zlatnika koji iz njega ispadaju, uplakani ljudi, spržena polja, slike konflikata)? Uredite vaš dom na način da odražava život kakav želite da živite i osobu kakva želite da postanete (baš kao što biste to učinili i sa vašim vision board-om).

Emotivni detoks

Traume koje smo doživeli u prošlosti, kao i naša najranija iskustva sa novcem, mogu na podsvesnom nivou da kreiraju strahove ili kompulsivne obrasce ponašanja vezane za novac. Da bismo izgradili zdrav odnos prema novcu i umanjili finansijski stres, potrebno je da otpustimo negativne emocije asocirane sa novcem. Moja klijentkinja H., je jako uspešna menadžerka internacionalne kompanije, i imala je kompulsivnu potrebu da članovima porodice pomaže (pozajmljuje velike sume novaca koje joj nikada ne bi bile vraćene), što ju je (pored velikog iznosa novca koji je zarađivala) dovelo do dugova. Kada sam je pitala o njenom najranijem iskustvu sa novcem, prisetila se da je živela u siromaštvu i da se, kada joj je bilo 13 godina, zamalo udavila u vodi (kada je skočila da spasi svu ušteđevinu koju je njena majka imala koju je njen otac u besu bacio u vodu). U trenutku kada je počela da gubi dah, imala je samo jednu misao: "Moram da spasim porodicu, moram da im dam novac". Misli i emocije koje imamo u jako bolnim i traumatičnim iskustvima, bivaju duboko urezane u našoj podsvesti i neretko postanu svojevrsne hipnotičke komande koje diktiraju kako se ponašamo. U toku spomenute koučing sesije, H. je osvestila (skoro četiri decenije posle samog događaja) podsvesni uzrok njene kompulsivne potrebe da spašava porodicu, nakon čega je napokon mogla da ispliva iz dugova.

Nekada je potrebno da oprostimo sebi za počinjene ‘finansijke greške’, ili da oprostimo ljudima koji su nas finansijski ‘povredili’u prošlosti, kako bismo emotivno, kao i energetski mogli da se oslobodimo onoga što nam više ne služi. Stare emotivne rane i traume mogu da kreiraju podsvesne strahove vezane za novac. Ako smo bili žrtva fizičkog napada ili krađe novaca u prošlosti, to nam može podsvesno kreirati veliki strah od posedovanja ili gubitka novaca u budućnosti.
Prisetite se vaših najranijih iskustava vezanih za novac, kao i emotivnih situacija iz prošlosti u kojima ste možda bili povređeni, iskorišćeni, prevareni, poniženi, prestravljeni, ili posramljeni zbog novca, i radite uz pomoć dobrog lajf kouča ili terapeuta na isceljenju tih trauma i emocija, kako biste izgradili zdraviji odnos prema novcu.

Mentalni detoks

Kako bismo ‘detoksifikovali’ naš mindset (paradigmu uverenja) o novcu, važno je da počnemo da se izlažemo drugačijim, pozitivnijim informacijama, predstavama i idejama o novcu (na primer, da prestanemo da gledamo televizijske programe koji bogate ljude prikazuju negativno - kao korumpirane, pohlepne, kriminalce, usamljene, hladne i nesrećne osobe) i redovno čitamo časopise, knjige i slušamo podkaste o novcu i uspehu.
Nekada je potrebna samo jedna nova ideja da bi nam pomogla da transformišemo našu finansijsku situaciju. Moja klijentkinja S. bila je nezadovoljna nedovoljno plaćenim poslom koji je obavljala. Imala je veliku ljubav prema organizaciji i planiranju (o čemu je počela da piše blog) i na koučing sesiji je podelila je da joj je san da jednog dana (kada bude imala potreban novac za štampanje) dizajnira planere. Kada sam je upitala zašto čeka ‘jedan dan’ i zašto ne kreira planere u digitalnom formatu, koje može odmah da počne da prodaje onlajn, rekla je da joj do sada ta ideja nije pala na pamet. Iste nedelje je kreirala digitalne planere i počela da ih prodaje na svom blogu, čime je ne samo ostvarila svoj dugogodišnji san, već je i kreirala dodatni, pasivni izvor prihoda. Za manje od šest meseci, jedna lokalna kompanija (čiju je pažnju privukla zahvaljujući upravo njenim digitalnim planerima i blogu) unajmila za - planiranje i organizaciju. Samo jedna ‘nova ideja’ bila je dovoljna da S. umanji finansijski stres, i dobije (bolje plaćeni) posao iz snova (nakon mnogo godina nezadovoljstva i frustracija)!

Jedna od prednosti rada sa koučem, čitanja knjiga, učestvovanja na različitim seminarima, radionicama i konferencijama za lično i profesionalno usavršavanje je ta da možemo da dobijemo nove ideje, koje mogu da nam promene način razmišljanja i daju nam nove i drugačije rezultate.

Ja sam, kao deo rada na svom majndsetu za novac investirala u dva koučing programa i pročitala više od 100 knjiga na temu novca. Vi možda ne morate da preduzimate toliko radikalan korak ali razmislite o tome kako možete sebe da izlažete novim idejama i informacijama o novcu, koje će vam pomoći da kreirate više obilja u svom životu. Razmislite i kakvi vam razgovori, medijski programi, publikacije i obrasci razmišljanja i ponašanja u tome više ne služe.

Sprečite "finansijsko sagorevanje"

Kao što nas nebalansirano trošenje fizičke i mentalne energije može jako da nas iscrpi i dovede do sagorevanja, na sličan način nam "curenje" novaca može uzrokovati veliki finansijki stres. Kako bismo ovo sprečili, moramo prvo da budemo iskreni prema sebi po pitanju naših potrošačkih navika, i moramo da preuzmemo ‘moć’ i kontrolu nad našim finansijama.

Preuzimanje kontrole nad svojim finansijama za svaku osobu može da predstavlja drugačiji akcioni korak. Moja klijentkinja H. morala je da sedne sa decom, da im prizna da duguje veliku sumu novaca, i da svakako neko vreme neće moći da im kupuje skupe brendirane stvari. Takođe je morala da odbije narednog člana porodice koji je od nje zatražio "pomoć". Neke moje klijentkinje su pokrenule sudski postupak za povrat novca koji im je bio dugovan, neke su donele odluku da otpuste radnike koji nisu savesno radili i tako im narušavali profitabilnost biznisa, a neke su pak skupile hrabrosti da bivšem partneru kažu da neće (više) da plaćaju njihove račune.

Razmislite gde se u vašem životu dešava ‘curenje’ novca i energije, i kako možete da ga zaustavite i tako povratiti vašu moć - kako nad svojim životom, tako i nad svojim finansijama.

Izvor: Sensa/Danijela Jokić Vaislay, life coach, autorka knjige „Self Worth” (www.danijelajokicvaislay.com)