Manipulatori najčešće koriste isti set trikova kojim pokušavaju da preokrenu svaku situaciju u svoju korist, ne birajući sredstva. Evo koje su taktike manipulatora najčešće:

1. Gaslighting je manipulativni trik koji "pretvara crno u belo". To je vid emotivne i mentalne manipulacije kada osoba želi da druga osoba sumnja u sebe, svoju racionalnu misao, u vlastitu percepciju realnosti. Jedna od tehnika gaslightinga je poricanje ili laganje. Na primer, ukažete osobi na njenu grešku, a ona preokrene situaciju i "napravi vas ludim", počinje da ukazuje na vaše greške, propuste i tako ugrožava vaše samopouzdanje.

Manipulator je toliko ubedljiv da počinjete da sumnjate: možda je u pravu?

2. Poređenja sa drugima - Na ovaj način manipulator ugrožava samopouzdanje svoje žrtve i želi da stekne kontrolu nad njom. Na primer: naučili ste da kuvate. Pretpostavimo da ranije niste znali kako, ali ste uložili trud, vreme i sada znate kako. Hvalite se partneru, a on vam odgovara: "Pa bravo. Ali Marija zna da pripremi celu gozbu za goste. A Nina je neverovatno lepa i talentovana."

Ovakav vid manipulacije može biti svojstven i roditeljima, kada svoju decu porede sa drugom. Ovo znatno ugrožava samopouzdanje i podstiče žrtvu manipulacije da se stalno dokazuje drugima, što je izuzetno opterećujuće.

3. Preti da će vas napustiti - Ovo rade mnogi manipulatori, od majke u detinjstvo, do partnera u kasnijem dobu. Majke na ovaj način to rade: Smiri se inače odlazim. Daću te policajcu".

Ako detetu stalno pretite odlaskom, onda će, kada odraste sa istim modelom ponašanja da se suočava i u drugim odnosima, čak može i usvojoiti takav pristup.

4. Izvlači sve vaše greške iz prošlosti - Kada manipulatora suočite sa njegovim propustima, on će automatski "izvući" vašew greške iz prošlosti i na taj način pokuđšati da vas izbaci iz takta.

5. Ima nizak prag empatije - Koliko god da objašnjavate koliko vam je bolno i teško, on neće razumeti. Vaša patnja manipulatora nervira. A na vaše negovdovanje njegovog ponašanja, počeće da viče i da svu krivicu prebaci na vas.

6. Uvek je u pravu - Manipulator može da napravi bilo koju grešku, ali je ipak u pravu, uradio je sve kako treba - uvek će to isticatu. Nikada ne priznaje da je pogrešio, uvek poriče svoju krivicu, nikada ne preduzima odgovornost za svoje postupke.

Izvor: Sensa