Vi ste kreator svog života i sve zavisi od vas - vaših odluka, postupaka, delovanja. Imate svu slobodu da stvorite život kakav želite, i šanse da postanete najbolja verzija sebe. Međutim, kako život prolazi na nas utiču mnoge spoljne okolnosti, drugi ljudi, stavovi i očekivanja okruženja. U ovakvim okolnostim neki ljudi zaborave koliko su zapravo sjajni i da od života mogu da naprave više.

Poznati ruski psiholog Mihail Litvak ističe da sve počinje od nas, i da ukoliko nismo zadovoljni svojim životom, imamo moć da promenimo taj scenario:

"Želeo bih da kažem nešto o onome što se zove sudbina. Kako izaći iz životnog scenarija? U početku je osoba programirana da raste, ali "virusi" počinju da deluju i on pravi krugove. Prema sudbini, čovek mora da se kreće sve više i više. Da biste promenili sudbinu, morate izaći iz šablona. Promenite sebe, onda će se promeniti scenario. A najvažnije je da imate dobro mišljenje o sebi." - objasnio je Litvak, autor knjige "Psihološki aikido".

Neke od najčešćih grešaka na putu samorazvoja jeste konstantno poređenja sa drugim ljudima, kao i velika očekivanja od budućnosti bez fokusiranja da postanemo bolji sada i ovde. Mislite o svojim snovima i radite na njima, ali budite uvek svoji - evo kako je to objasnio poznati ruski psiholog:

"Svi smo mi izuzeci stvoreni u jednoj instanci, dakle uvek prvi. Ne treba kopirati drugog, treba napraviti sebe. Svi znaju poslovicu da vojnik treba da sanja da postane general. Tokom godina, ponovo sam razmišljao o tome. Došao sam do zaključka da treba da sanjaš da postaneš general da bi bio dobar vojnik. Ako ništa ne uradite, kako vam se može pomoći? Morate izaći iz močvare svoje sudbine. Glavna stvar je da prljavština koja je ostala na vama nakon toga ne klija i ne zateže se ponovo."

Izvor: Sensa