Mihail Litvak je poznati psiholog koji se najviše proslavio bestselerom "Psihološki aikido". Njegove metode pozitivne psihologije priemenjujuju ljudi širom sveta. U svojim delima daje univerzalne recepte za psihološko zdravlje i jednostavne formule za srećan život.

Glavni prinscip u njegovom psihološkom aikidu jeste da izbegnete konflikt (koji nas sprečava da se razvijamo i napredujemo) i krenete dalje - u novi život, nove pobede. "Ne tražite sreću i ne bojte se usamljenosti. " - govorio je Mihail Litvak, a evo koji su njegovi najbolji saveti za sreću:

1. "Dajemo sve od sebe kada smo sami."

Ponekad je razlog naše usamljenosti samo u nama samima. Stalne tvrdnje, pritužbe i loše raspoloženje odbijaju ljude. Morate imati hrabrosti da budete sami sa sobom da biste razumeli da li je razlog vaše usamljenosti u vama. Ne treba da se plašite toga, to nam je dato da bismo razumeli sebe i razumeli šta treba učiniti ako vam to smeta.

2. "Ne juri za srećom. Mogu vam reći mesto gde se nalazi vaša sreća - u vama."

Samo kada naučite da uživate u svakoj sitnici, zaista se možete osećati srećno.

3. "Ako osoba ne može reći ništa dobro o sebi, ali želi reći, počinje govoriti loše o drugima."

Ako vas sudovi drugih povređuju, postavite sebi cilj i svakako ga ostvarite. Videćete kako vam apsolutno više neće biti važno šta drugi govore jer ćete biti ponosni na sebe.

4. "Ne znam koji je put do uspeha. Ali znam da je put do neuspeha želja da se udovolji svima."

Nemoguće je ugoditi i udovoljiti svima. To je kao da pokušavate da dosegnete horizont. Jednako beskorisno i isto tako nedostižno. Pokušavajući da se "uklopite", rizikujete da izgubite sebe i da protraćite svoj život.

5. "Da li želite da znate svog glavnog neprijatelja? Pogledajte se u ogledalo. Obračunajte se sa njim - ostalo će se raspršiti."

Svi najgori neprijatelji već su u nama su u nama. Samo naši unutrašnji strahovi, izmišljeni tabui i vešto podignuti zidovi sprečavaju nas da idemo napred, pravimo planove i ostvarujemo snove. Za sve naše promašaje krivi smo samo mi i niko drugi. Čim ovo osvestimo, dolazi prilika da se prekine začarani krug. Pobedivši sebe, svoj strah, lenjost i inertnost, svi ostali strahovi i brige će se raspršiti.

Izvor: Sensa