Priča za 40 sekundi: šta je čudo - sa bloga Paola Koelja

Ovaj prekrasan odlomak iz knjige "Rukopis iz Akre" ohrabruje i podsjeća nas da su čuda svuda oko nas...

Možemo ga odrediti na različite načine: ono što se protivi zakonima prirode, intervencija u trenucima duboke krize, lek i vizija, nemogući susreti, spas u trenutku suočavanja sa neželjnim gostom.

Paolo Koeljo otkriva tajnu prave ljubavi: kako da pronađemo srodnu dušu i privučemo ljubav u svoj život

Sve ove definicije su istinite. Ali čudo je i više od toga: to je ono što iznenada ispunjava naša srca ljubavlju. Kada se to dogodi, osećamo duboko poštovanje za milost koju nam je Bog udelio.

Zato, Gospode, čudo naše svagdašnje daj nam danas.

Čak i ako ga nismo u stanju primetiti, jer izgleda da je naš um usresređen na velika dela i osvajanja. Čak i ako smo previše zauzeti svojom svakodnevicom da bismo shvatili koliko je ono promenilo naš put.

Kada budemo sami i nesrećni neka nam oči budu otvorene za život koji nas okružuje: za cvet koji pupolji, za zvezde koje se kreću po nebu, za daleki poj ptica ili glas deteta u blizini.

Pomozi nam da razumemo da postoje izvesne stvari tako važne da ih je potrebno otkriti bez ičije pomoći. Kada dođe vreme za to, ne trebamo se osećati nezaštićeno: Ti nas pratiš i spreman si se umešati ako nam se noga opasno približi provaliji.

Pomozi nam da nastavimo dalje usprkos potrebi da sve objasnimo i razumemo.

Pomozi nam da razumemo kako snaga ljubavi počiva u njenim suprotnostima. A ljubav se održava tako što se menja, ne zato što je stabilna i bez izazova. I da, svaki put kada vidimo poniženog da se uzvisuje, a gordog da biva ponižen, u tome prepoznamo čudo.

Pomozi nam da, kada nam se noge umore, koračamo pomoću snage skrivene u našem srcu. A kada nam se srce umori, da nastavimo dalje snagom vere.

Pomozi nam da u svakom zrnu pustinjskog peska vidimo izraz čuda različitosti. To će nas ohrabriti da prihvatimo sebe takve kakvi jesmo. Jer kao što ne postoje dva ista zrna peska u celom svetu, ne postoje ni dva ljudska bića koja misle i reaguju na isti način.

Paolo Koeljo: Mojih 25 smernica za sreću

Pomozi nam da pokažemo skromnost kada primamo i radost kada dajemo.

Pomozi nam da razumemo kako mudrost nije u odgovorima koje dobijamo, već u tajnama pitanja koja obogaćuju naš život.

I pomozi nam da nikada ne budemo vezani za ono što mislimo da poznajemo jer, zapravo, malo toga znamo o sudbini. Ali neka nas to podstakne da delujemo besprekorno, koristeći četiri vrline koje treba sačuvati: smelost, lakoću, ljubav i prijateljstvo.

Izvor: Sensa. hr