https://sensa.mondo.rs/zdravo-telo/zdravlje-i-holisticka-medicina/a1375/Vera-u-sebe-kljuc-uspeha.html, kako na poslu, tako i u ljubavi, porodičnom životu, svakodnevnim rutinama... Kada imate dovoljno samopozdanja, osećaj je kao da letite kroz život, dok nas nedostatak istog blokira, sputava, donosi bezvoljnost i otežava život.

Kako podići samopouzdanje? Postoji samo jedan način, a to je ljubav prema sebi. To nije egooistčna i licemerna ljubav, već zdrav odnos voljenja prem,a svom bići, vera u njegovu snagu i sposobnosti i razvijene emocije preijateljstva prema samom sebi. U jačanju zdrave ljubavi prema sebi, a samim tim i u sticanju samopouzdanja, može vam pomoći jedna magična rečenica/afirmacija.

Svakog jutra kada ustanete i svake večeri pred spavnaje, zapišite na papir rečenicu "Volim sebe zbog...". Zatim nastavite da pišete po stavkama zbog čega sebe volite, a potrebno je da napišete minimum 10 stvari. Ako mislite da je to teško, grešite, jer često zaboravljamo sva svoja dostignuća, posebno sitnice koje nam donose radost u život.

Na primer: "Volim sebe zbog toga što sam se lepo naspavala i legla na vreme u krevet; zbog ukusnog ručka koji sam pripremila; zbog vremena koje sam izdvojila za šminkanje; spremila sam decu za školu/vrtić; na poslu sam imala probleme, ali sam ostala smirena; zbog podrške koju pružam svojim prijateljima; volim sebe zbog toga što sam odlučila da prošetam jedan deo puta do posla; zbog novih i kreativnih ideja; zato što mi je srce puno ljubavi...

Možete ovako nabrajati beskonačno, ali za početak je potrebno da nabrojite 10 stvari ujutru ili uveče na osnovu dana koji je iza i ispred vas. Ova praksa može vam pomoći da se oslobodite napetosti i depresivnog raspoloženja, u trenucima kada gubite samopouzdanje i snagu, tokom suočavnaja sa životnim izazovima, tokom epizode kada okrivite i previše kritikujete sebe...

Izvor: Sensa