Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevaziđite oduglovačenje

Sigurno ste čuli za priču da ako odmah izjutra pojedete živu žabu, možete sa zadovoljstvom da idete kroz taj dan, znajući da vam se ono najgore već desilo. Šta je „žaba“ u vašem životu?

  Izvor: Unsplash

Najvažniji i najveći zadatak koji odlažete je žaba koju ne možete da progutate. Ali i žaba od koje ne možete da napredujete. To je ujedno i onaj zadatak koji ovog trenutka ima najpozitivniji uticaj na vaš život i rezultate. Ključ ostvarivanja visokih rezultata poslovanja i produktivnosti jeste sticanje doživotne navike da se svakog jutra prvo latite izvršenja najvažnije obaveze koju imate, savet je Brajana Trejsija, svetski poznatog biznis-konsultanta i trenera u oblastima poslovnog i ličnog razvoja. U poslednjih dvadeset i pet godina sarađivao je sa više od 1.000 kompanija na poljima strateškog planiranja i razvoja, od kojih se pojedine nalaze na Fortune 500 listi - među kojima su najpoznatije: IBM, Ford, Suzuki, Federal Express, Hewlett-Packard, Coca Cola, American Express, Ernst & Young i drugi. „Kontrolu nad svojim vremenom i životom možete da ostvarite samo ukoliko promenite način razmišljanja, rada i izlaženja na kraj s beskrajnom rekom odgovornosti koja se svakodnevno sliva prema vama", navodi u svojoj knjizi „Pojedi tu žabu", u kojoj nudi 21 način da prevaziđete odugovlačenje i postanete efikasni u biznisu i privatnom životu. Brajan Trejsi se više od trideset godina bavio proučavanjem upravljanja vremenom, detaljno se upoznajući sa radovima brojnih autora koji su istraživali ličnu produktivnost i sposobnosti. „Tokom svoje karijere otkrio sam jednu jednostavnu istinu", piše. „Ključ velikih uspeha, dostignuća, ugleda, položaja i sreće u životu jeste sposobnost da se odlučno koncentrišete na svoj najvažniji zadatak i obavite ga kako valja i u celosti."

Sticanje navika

Uspeh u vašem životu biće određen 95 odsto navikama koje vremenom stičete, kao što su navika određivanja prioriteta, prevazilaženje odugovlačenja, preuzimanja zadataka. U čemu se sastoji tajna uspeha? U tome da praktično postanete „pozitivno zavisni" od endorfina i osećaja pojačane jasnoće, samopouzdanja i sposobnosti koje oni iniciraju, a koji se pojačano oslobađaju u vašem mozgu nakon što dobro obavite zadatak i postignete željene rezultate. Oni vas na prirodan način „podižu". Kada razvijete tu prirodnu zavisnost, nećete ni razmišljati, a organizovaćete svoj život tako da neprestano počinjete i završavate sve važnije zadatke i projekte, ističe Brajan Trejsi u ovoj knjizi.

Odluka koja menja sve

Da biste stekli navike usredsređivanja i koncentracije, potrebna su vam tri ključna kvaliteta: odlučnost, disciplina i rešenost. Donesite odluku da steknete naviku da obavljate zadatke u celosti. Disciplinujte sebe da stalno vežbate načela koja Brajan Trejsi nudi u ovoj knjizi, sve dok sasvim ne ovladate njima. Budite rešeni da takva navika postane deo vaše ličnosti. Obučite sebe stalnim ponavljanjem i vežbom da prevaziđete oduglovačenje i brzo izvršavate svoje obaveze i ubrzaćete tok svoje karijere i svog života. Kada naučite kako da pojedete tu žabu, neće biti granica onome što možete da postignete.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj