Zanimalo ga je kako razmišljaju i kako sebe motivišu sportisti, šta je to presudno što odluči da neko napreduje i pomeri svoje granice, a šta je to što nekom granice ne dozvole da se pomeri. I krenuo je put spoznaje.

Na terenu i u toku sportske karijere, padovi su neminovni. Pritisci na telo i um su ogromni, želja velika, a fizička i mentalna spremnost na vrhuncu. Teren nije samo poligon za suočavanje sa drugima, sa suprotnim timom, za nadigravanje i pobedu ili poraz. To je poligon za suočavanje sa sobom - sopstvenim strahovima, senkama, sumnjama... I na kraju, posle rezultata - pobednik je onaj ko je ostao mentalno jak da sebe izgradi u još bolju osobu.

Kroz takve izazove je Andrija Gerić, dugogodišnji kapiten Odbojkaške reprezentacije Srbije, prolazio 20 godina, igrajući i živeći u Italiji, Srbiji, Turskoj i Grčkoj. Iza njega je mnogo uspona i padova, finalnih utakmica, povreda i pobeda koji su ga doveli do toga da proširi svoje znanje i edukuje se u oblasti psihologije, koju je diplomirao, neuro-lingivstičkih programiranja (NLP) gde ima sertifikat NLP Mastera.

Pored toga, Andrija je Licensed Sports Performance Coach, edukovao se u MindMastery, Energy of Success, Team Coaching, Hero's Journey, Infuental Presentations, sa ciljem da pomogne sportistima da se ostvare, poboljšaju svoj rezultat i dostignu sve ono o čemu sanjaju. Za njega je koučing nešto što pospešuje, pojačava, pomaže jer nije fokusiran na probleme i prošlost, već je usmeren na sadašnjost, budućnost i rešenja.

Kako se razvijala vaša sklonost ka psihologiji i koučingu?

Kada sam bio mlađi privlačile su me isključivo prirodne nauke i dok sam profesionalno igrao odbojku primetio sam da mnogi igrači i pored izuzetnih fizičkih mogućnosti ne uspevaju da ostvare svoje potencijale. Tada sam se zainteresovao za psihologiju i mnogo čitao na tu temu. Sa završetkom karijere i povećanjem slobodnog vremena odlučio sam da se formalno obrazujem i pomognem mladim sportistima da ostvare sve svoje mogućnosti i poboljšaju rezultate.

Koja je prednost sportskog koučinga?

U sportu nema vremena za dublju analizu, tako da je moj rad usmeren na motivaciju, ciljeve, da sportista što pre bude spreman za nove izazove. Prednost koučinga je što sportista ne mora da iznosi intimu, već ga ja kroz razgovor navodim na uzrok problema i on sam pronalazi rešenje. To je proces između klijenta i kouča u kome, kroz razgovor i mentalne vežbe, klijent pronalazi načine i snagu da prevaziđe svoje prepreke i dostigne svoj cilj.

Tajna mentalne snage koju nose ljudi sa severa

Uz pomoć kouča i primenjivanja moćnih tehnika, klijent pojačava svoje sposobnosti i koristi ih na najbolji način kako bi postigao svoj cilj. Sprovodi se u formi razgovora i orijentisan je ka rešenjima „problema" koje klijent ima u vezi sa poslom, životom ili, u mom slučaju, sa sportom i sportskim postignućima. Prednost je u tome što sadržaj problema (intima klijenta) ne mora nužno da se iznosi, zato što to nije uvek ni potrebno.

Ovaj proces pospešuje akcije i ponašanja koja su usmerena ka željenom cilju. Kouč je neko ko je neutralan i ko je tu da vam pomogne da pronađete ono najbolje u vama i napravite najbolju verziju sebe za vas same.

Koliko vam je i na koji način pomogla edukacija iz NLP-a i ostalih tehnika koje ste završili?

Nažalost, za vreme karijere nisam znao za NLP metodologiju i duboko verujem da bi mi znanje NLP-a dosta pomoglo i verovatno doprinelo da neke momente rešim brže i lakše. Što se tiče života i komunikacije sa drugima, NLP je otvorio nove uvide i sada bolje mogu da razumem i prihvatim ponašanja i reakcije drugih. Takođe, NLP mi je pomogao da izađem iz lavirinta u kom se mnogi sportisti (pa i ja) zaglave nakon završetka karijere. Mnogi, nažalost, ostanu izgubljeni u njemu. Naravno da se u radu oslanjam i na sportsku psihologiju i na NLP, u zavisnosti od klijentovih tema.

Koje su najvažnije spoznaje do kojih ste došli tokom svog usavršavanja za Sport Mental Coacha?

Shvatio sam još bolje koliko je važno biti mentalno jak za jednog sportistu i kako pomoći sportisti da na važnim mečevima zaista zablista i pokaže sve što zna.

U mesecu kada slavimo osmi rođendan otkrivamo šta je za druge taj broj. Šta za vas predstavlja broj 8?

Ono što mi prvo pada na pamet je da ako ga okrenemo za 90 stepeni dobijamo znak za večnost.

Ključni događaji koji su promenili vaš život...

 • Olimpijada u Atlanti 1996. godine (moja prva), kada sam shvatio da ću biti profesionalni odbojkaš
 • Moja supruga Tamara
 • Prelazak u italijanski klub Montikjari
 • Zlato na Olimpijadi u Sidneju 2000.
 • Povreda ruke 2004.
 • Rođenje moje ćerke Sofije 2006.
 • NLP i psihologija
 • Kada me je moj prvi klijent sa oduševljenjem zvao da mi javi da je uspeo i da je pobedio.

Osam mentalnih vežbi/saveta/motivacionih citata za srećniji, uspešniji i ispunjeniji život...

 • Uradi najbolje sve što je do tebe.
 • Veruj svojoj intuiciji.
 • Budi svoj i pronađi svoj način.
 • Čuj svakog i odaberi koga slušaš.
 • Nauči da pravilno dišeš.
 • Pre nego što bilo šta počneš, napiši na papiru jedno veliko ZAŠTO? Ako je odgovor na to pitanje zaista pravi i dubinski, onda će uvek biti motivacije za akciju.
 • Okruži se ljudima koji veruju u tebe i tvoj posao.
 • Nauči da kažeš NE.

Izvor: Sensa