Postoje mnogobrojni trenuci kada nešto izgovorimo u ljutnji i odmah zatim se pokajemo i bude nam krivo što smo povredili dragu osobu. Tada poželimo da vratimo vreme i izbrišemo izgovorene reči. Nažalost, kada se jednom izgovore, reči se ne mogu izbrisati.

Ljutnja je emocija koja se lako pretvara u tugu, povređenost, a često i u nasilje. Ljutnja se uglavnom javlja kada se s nekim ne slažemo u mišljenju iako je to sasvim normalna stvar, s obzirom na to da smo svi različiti i da na svetu i u svemiru ne postoje dve iste osobe.

Kada je u pitanju i takva, naizgled obična situacija, ona iz nas može izvući najgore osobine, možemo izreći ružne reči kao što je: "Mrzim te!" No, pošto ste se smirili, duboko ste zažalili što ste dragoj osobi rekli da je mrzite i shvatili ste da svaki čovek ima pravo na svoje mišljenje. Rekli ste iskreno: "Oprosti" ....

Međutim, iako je prijatelj prihvatio izvinjenje, nešto je bilo izgubljeno u vašem odnosu. Druženje ipak više nije kao pre, nestalo je potpuno zadovoljstvo i opuštenost u zajednički provedenim trenucima. Potpunog poverenja nije više bilo.

Magične reči za svaki znak Zodijaka: evo šta će se dogoditi ako OVO kažete Škorpiji (ASTRO SAVETI)....

Izgovorene grube reči mogu povrediti i vas i drugu stranu jako, iako vam to može delovati nebitno i beznačajno, kao što je: "Baš ti ta frizura loše stoji" ...

Ovakve situacije možete izbeći jednim zlatnim pravilom: Uvek razmislite pre nego što progovorite!

Ako vam se frizura baš ne sviđa, recite "Nisam se navikla na tvoju novu frizuru, pričekaj da te malo češće viđam, pa ću ti reći ..."

PageBreak

Koliko je moćan zvuk izgovorene reči

Reči su jedan od instrumenata na temelju kojih gradimo svet! Duhovno svestan iskaz ima ogromnu duhovnu snagu.

Zvuk izgovorene reči može promeniti stvar kao i sama svest o njima.

Sve oko nas, svaki čovek i svaka stvar sastoji se od titrajuće energije koja se menja u jedinstvenom poretku vibracija. Naučnici nam govore da sve ima svoj zvuk i sve vibrira i ima vlastitu vibraciju. Zvučne vibracije utiču na materiju.

To možemo videti iz jednog eksperimenta: prevlačenjem gudala preko ruba metalnih pločica po kojima je bio posut pesak, dobivale su se geometrijske figure kao posledica vibriranja materijala. Znači li to da reči koje svakodnevno izgovaramo posredno poprimaju fizički oblik u našim telima i učestvuju u stvaranju životnih okolnosti?

Kako da napravimo veliko spremanje života i iz njega izbacimo reči: MORAM i NEMAM VREMENA...

Setite se: šta se događa s vašim licem i telom kada izgovorite nešto lepo? A kada se ljutite? Kako se osećate kada vam se obraća neko ko se ljuti na vas ili vas vređa ili kada nešto od vas očekuje? Često čujete: "Kada mi je to rekao, kao da mi je lupio šamar"!

Ono što bismo dodali, s posebnom ljubavlju, je da je vrlo važno kako se obraćate svojoj deci, posebno kada su mala, jer ona neselektivno primaju vaše reči i to utiče na stvaranje navika da se i oni tako ponašaju, jer vi ste sada i uvek njihov uzor! Promatrajte svoju decu kako se ponašaju i videćete sebe u ogledalu. Deca su takođe jednim delom vaše umetničko delo - da li vam se to delo sviđa?

"Kad jednom nešto izgovoriš, ni najbrži konj ne može stići tvoje reči." - Horacije

Zato, radite na odvikavanju da loše govorite i izgradićemo sebi vremenom, drugačiji i čudesan svet.

Izvor: Wellbeingacademy