Sanja Plavljanić Sirola je temom ostvarivanja snova počela da se bavi intenzivno pre 15 godina, nakon upoznavanja s radom američke autorice Sonie Choquette, a pre 8 godina je napustila posao arhitektice i potpuno se posvetila pomaganju drugima da ostvare svoje snove. Kroz svoj rad, primenom 9 principa Sonie Choquette, mnogim mojim polaznicima su se želje manifestovale na najčudesnije načine, jedna za drugom, ali nekima to nije polazilo za rukom. „Zanimalo me zašto se to događa pa sam uočavala sličnosti i ponavljanja, i zaključila sam da postoji 10 najčešćih prepreka", kaže Sanja.

1. Ne odvajamo dovoljno vremena za sanjarenje i razmišljanje o onome što bismo želeli.

S obzirom na to da je većina nas u detinjstvu odgajana (od roditelja i učitelja) pod parolom „prvo uradi svoje zadatke i dužnosti, pa onda možeš da se igraš", svima nam je taj program ostao duboko upisan u podsvesti i upravlja našim ponašanjem. A kako maštanje i bavljenje svojim željama stavljamo u svojoj glavi u kategoriju zabave i igranja, nije čudo što nam naši snovi nisu u prvom planu. Ako svesno ne postavite bavljenje sopstvenim željama i snovima na izuzetno važno mesto u svom životu i odlučno za njih ne odvojite vreme, to vreme se neće stvoriti samo! Oni nikada neće doći na red.

Savet 1: Čvrsto odlučite da redovno odvajate vreme za bavljenje svojim željama!

2. Razgovaramo o svojim snovima s ljudima koji su negativni i pesimistični.

Želje našeg srca su važne i dragocene, a istovremeno krhke i osetljive, kad su tek u začetku. I jednako kako bismo se s nežnošću i posebnom pažnjom odnosili prema bebi koja se tek rodila, znajući koliko joj je pažnje i zaštite potrebno, tako bismo se svi trebali odnositi i prema svojim željama! Namere naše bliske osobe koja je često zabrinuta i pesimistična, ne moraju nužno da budu loše ali ako pokaže da ne veruje u vaš san, to može da oslabi vaš entuzijazam i volju.

Savet 2: Ne tražite mišljenje drugih o svojim željama, tražite mišljenje svog srca!

3. Nestalni smo u onome što želimo i često menjamo mišljenja.

Sledeći problem sastoji se u tome da često nismo sigurni sami sa sobom šta je to što zapravo želimo. Čas nam deluje da želimo jedno a čas da želimo nešto drugo. U stvari, uopšte nemamo jasnu sliku svojih želja i sve nam je mutno i neodređeno.
Mnogi traže idealan, savršen put i žele da unapred i sa sigurnošću znaju da će biti savršen. Međutim, nijedan put nije savršen i to mu daje draž. Na svakom putu nas čekaju iznenađenja i učenja ali, ako ne krenemo tim putem nećemo ih videti.

Savet 3: Izaberite put koji je najdraži vašem srcu i narpavite prvi korak!

Zamislite se nad onim što govorite: zašto su vaše reči moć i energija koje treba da kontrolišete

4. Biramo želje za koje mislimo da bi trebalo da ih želimo - a tada nema dovoljno entuzijazma.

Još jedna česta greška je kada sami sebe uveravamo da želimo nešto za šta mislimo da bi trebalo da želimo ili pak biramo želje za koje znamo da će naići na odobravanje okoline. Ako uverite sebe da želite nešto što zapravo nije želja vašeg srca u takvoj želji neće biti vatre i entuzijazma i zapinjaće pri svom ostvarenju. Zato, budite iskreni prema sebi i odaberite prave, istinske želje bez obzira šta o njima misli bilo ko drugi na svetu!

Savet 4: Dopustite sebi da osetite šta je to što istinski želite.

5. Imamo kontradiktorna osećanja prema onome što želimo.

Ako u vezi sa nekom željom u nama postoji unutrašnji konflikt, to će takođe da ometa njeno ostvarenje. Poenta je da se dovodimo u stanje u kom nas je strah da želimo ono što bi naše srce volelo da se ostvari. Tako razapeti između želje i straha ostajemo zarobljeni na istom mestu i život prolazi. Kada otvorenog srca i s radošću krenemo prema svojim željama, mnoge stvari se na neobičan način slože i reše.

Savet 5: Ne dopustite za vas zakoče pretpostavke i počnite da verujete da postoji način da se sve odvije na opšte zadovoljstvo!

6. Verujemo da su tzv. "objektivni ograničavajući faktori" presudni za ostvarenje želja.

Često možemo da primetimo ovakav obrazac kod mnogih ljudi: sami sebe obeshrabruju u ostvarenju svojih želja, nekim „činjenicama" za koje veruju da su presudne. Zapravo, ono što ih ometa je potpuno pogrešno verovanje da za postizanje bilo čega treba imati savršene osobine i okolnosti za tu svrhu. Ali, istina je popuno drugačija. Mnogi ljudi s naizgled savršenim „objektivnim faktorima" neće postići ono što vi žarko želite, ako to nije istinska čežnja njihovog srca, a s druge strane, vi to možete da postignete ako to silno želite, usprkos svim „objektivnim okolnostima".

Savet 6: Upravo ove okolnosti u kojima se sada nalazite su savršene da krenete prema ostvarenju svojih želja!

7. Ograničava nas način - ne vidimo način pa odbacimo san.

Jedan od faktora ometanja je i to što čim nešto poželimo odmah počnemo da razmišljamo o načinu kako da to ostvarimo. Ukoliko ne pronađemo način, često san odbacujemo kao neostvariv. Ali ako se ne zamaramo načinom na koji će se naša želja da se ostvari i istrajni smo u tome da je moguća, pojaviće se neki sasvim drugačiji, nepredvidivi put i mi ćemo s neke iznenađujuće strane da dobijemo upravo ono što smo želeli!

Savet 7: Ne razbijajte glavu načinom, pustite da vam on spontano dođe - kao ideja ili kao neki spoljni događaj!

7 načina da zavolite sebe

8. Osećamo očajničku potrebe za ispunjenjem neke želje, pa forsiramo njeno ispunjenje.

Velika prepreka na putu ostvarenja želja je očajnička potreba da nešto imamo.
Jeste li ikada uspeli nekog silom da naterate da vas voli? Ili nekog da prislilite da bude veseo? U istu kategoriju spadaju i želje. Ne možemo da ih prisilimo da se pojave!

Tek kad vaša lična vibracija izađe iz stanja očajničke potrebe i uđe u vibraciju veće opuštenosti i zadovoljstva, moći ćete da se otvorite prema primanju ostvarenja svojih želja. I one će tada s radošću da potrče prema vama!

Savet 8: Potrudite se da nađete male životne radosti i Svemir će da vam pronađe velike!

9. Verujemo da ništa ne treba da želimo ili činimo i da će sve što nam je namenjeno doći samo.

Ponekad se susrećemo sa stavom da naprosto treba da budemo u nekoj nezadovoljavajućoj situaciji i da živimo dan za danom bez nekih želja u nadi da će, ono što nam je namenjeno, doći. Morate da se pokrenete s mesta i odlučite gde želite da stignete!

Savet 9: Sve što je namenjeno da se dogodi, može se dogoditi samo ako slušate i sledite svoje osećaje - vaše srce je najvažniji putokaz i traži vašu akciju!

10. Odustajemo i gubimo veru kada se pojavi prepreka.

Izuzetno važna stvar na putu ostvarenja vaših želja je volja da istrajete. Na tom putu će verovatno da se pojavljuju izazovi i prepreke i zato je jako bitno da ne dopustite da vas obeshrabre. Svaki od izazova ima neku svoju svrhu, dok vaša želja ne bude spremna za vas. Nakon što se opustimo, nova vrata će naprosto da se otvore.

Savet 10: Kad god se pojavi prepreka, pomislite:"Ko zna za šta je ovo dobro?" i uskoro ćete saznati zbog čega je bila potrebna.

Ostvarivanje želja mnogo je lakše nego što većina misli! Zato, gurnite u stranu sve prepreke i hrabro krenite u susret svojim željama!

Izvor: Lovesensa