Toplo, hladno, pokret, mirovanje, svetlo, tama. Ritam. Polaritet između kojeg se rađa čarolija. "Proučavaj ritam. Ritam nosi život", posavetovao je Rudolf Štajner mladog hemičara Rudolfa Haušku, inspirišući ga da se posveti proučavanju i poštovanju prirode. Mladi dr Hauška imao je misiju da nađe načine kako da sačuva ekstrakte medicinskih biljaka bez alkohola ili drugih hemijskih sredstava, zadatak kom se predao svom dušom i koji je uspeo da savlada godinama kasnije.

Mesečev kalendar sadnje

Upoznavši biodinamičku proizvodnju, dr Hauška je pomoću ritmičke procedure u skladu sa promenama u prirodi pronašao način kako da očuva ekstrakt ruže, čak sve do danas. U smeđoj laboratorijskoj bočici, zapečaćenoj voskom, kroz koju se preda mnom prelamalo junsko sunce, nalazio se proizvod od ruže iz 1956. godine, svež i spreman da se i sada upotrebi za proizvodnju. Petra Uhing, iz laboratorije Wala kompanije koja decenijama proizvodi prirodne proizvode za negu kože po principu ustanovljenom još 1935. godine, nežno je dodirivala latice ruže damascena, ubrane tik u svitanje novog dana u vrtu dr Hauške, predstavljajući nam proces u kome se prerađuje tek procvala ruža iz njihovog vrta...

PageBreak

Priča o jednom vrtu: kako nas biljke leče i neguju, ko je buntovnik prirode i koje su osnove biodinamičke proizvodnje otkrila je Jasmina Stojanović
Jasmina Stojanović prica_o_jednom_vrtu_kako_nas_biljke_lece_i_neguju_ko_je_buntovnik_prirode_i_koje_su_osnove_biodinamicke_proizvodnje_otkrila_je_jasmina_stojanovic2

Govor biljaka

Kada je dr Rudolf Hauška počeo s proizvodnjom prirodnih, isceljujućih preparata, odlučio se za biodinamičko gajenje biljaka. Prema principu koji je još 1920. godine opisao dr Rudolf Štajner, čitavom vrtu se pristupa kao živom organizmu koji zavisi od ritmova prirode. Na stanje zemlje i plodova utiču ne samo četiri godišnja doba već i mesečeve mene, način pripreme đubriva i nega biljaka.

Biodinamička poljoprivreda u Srbiji: da li živimo u izobilju koje zapravo i ne vidimo

"Kvalitet kozmetike počinje od kvaliteta biljaka, ali kvalitet biljaka počinje od kvaliteta semena i zemlje, čemu u vrtu poklanjamo veliku pažnju", počela je priču Marijke Vermeulen o vrtu dr Hauške, u podnožju brda, dok nas je vodila označenim stazama kroz baštu u kojoj se osećala harmonija. "Iz ove bašte ubiramo oko 5.000 kg biljaka i semenja svake godine, što je prilično mnogo za ovako malu baštu. Kvalitet semenja nam je veoma važan. Cela bašta čini zatvoren krug. Mi koristimo naše semenje kako bismo bili sigurni da je kvalitet dobar, a gajimo sopstvenu koloniju pčela koje oprašuju biljke i doprinose balansu u bašti."

U ovom biodinamičkom vrtu u nemačkom gradu Ekvaldenu, biljke se isto tretiraju više od sedamdeset godina - pri branju se pazi da se ne ošteti plod, a berba se obavlja ručno. U vrtu se nalaze biljke koje se koriste za kozmetičke preparate, ali i za remedies (pomoćne lekovite preparate), kao i za ukras. Tu su i zbog pčela kojima je potrebna raznovrsnost.

Posetiocima vrta je zabranjeno dodirivanje biljaka i prirodna ravnoteža se održava na svaki način - oko vas zuje pčele i na skoro svakom cvetu se nalazi po jedna, ne možete videti veštačke mesnate listove i perfektne cvetove bez mana - sve liči kao da ste zalutali u šumu koja krije carstvo bilja. "Nemojte se iznenaditi ako vidite zmiju," upozorila nas je Marijke Vermeulen kod jezera. "To je znak da čitav vrt funkcioniše u savršenoj prirodnoj ravnoteži, jer ni zmija neće svuda da se pojavi."

PageBreak

Priča o jednom vrtu: kako nas biljke leče i neguju, ko je buntovnik prirode i koje su osnove biodinamičke proizvodnje otkrila je Jasmina Stojanović
Jasmina Stojanović prica_o_jednom_vrtu_kako_nas_biljke_lece_i_neguju_ko_je_buntovnik_prirode_i_koje_su_osnove_biodinamicke_proizvodnje_otkrila_je_jasmina_stojanovic3

Veličanstvena ruža

Mešavina mirisa je delovala omamljujuće, svežina iz šume koja se pružala dokle pogled doseže mešala se sa toplim vazduhom iz doline, a biljke su tiho šaptale svojim jezikom, koji je Marijke, već godinama domaćica ovog vrta, razumela i tumačila nam. "Kada pogledate ružu, ona ima auru kraljice, otvara vam srce i veoma je balansirana biljka. Ima veoma snažno korenje, lekovito lišće i predivan bogat cvet - sva tri dela biljke su značajna i mogu se iskoristiti. Ruža nam može biti primer kako treba da budemo uravnoteženi. Tome nas ruža uči - da budemo harmonični u različitim sferama.

Tajni život biljaka: snaga cveća

Neven raste svuda unaokolo, ali se iz tog prividnog nereda uzdiže savršeno simetričan cvet - to i jeste njegova uloga - da unese red u haos i puno se koristi u kozmetici. S druge strane, u vrtu se nalaze i važne medicinske biljke poput hamamelisa, koji cveta u jesen, kada opada lišće. To je veoma neubičajno. Zimi se ništa ne događa, u proleće se javljaju listovi, pa žir i na kraju cvet. To nije uobičajeni ciklus prirode, a kada medicinska biljka ide protiv prirodnog ciklusa to je znak da u sebi poseduje ogromnu vitalnost jer vam je potrebna snaga da idete nasuprot nečemu. Hamamelis je kao buntovnik prirode."

Bahove kapi rešavaju emocionalne i fizičke simptome bolesti

Ono na šta liči - to i leči, bila je lekcija ove šetnje. Opušteni listovi mandragole, koji su lenjo padali po tlu, ukazivali su na to da se koristi kao remedija protiv reume - za ukočene zglobove. Jedna po jedna biljka je pred nama otkrivala svoje moći utkane u lišće, korenje, cvetove, u savršenoj harmoniji prirode, jer dok ih ne upoznamo i ne posvetimo im pažnju, dok ih ne vidimo i ne čujemo, mi ih shvatamo zdravo za gotovo kao i većinu stvari koje nas danas okružuju.

PageBreak

Priča o jednom vrtu: kako nas biljke leče i neguju, ko je buntovnik prirode i koje su osnove biodinamičke proizvodnje otkrila je Jasmina Stojanović
Jasmina Stojanović prica_o_jednom_vrtu_kako_nas_biljke_lece_i_neguju_ko_je_buntovnik_prirode_i_koje_su_osnove_biodinamicke_proizvodnje_otkrila_je_jasmina_stojanovic4

Polaritet

Dr Hauška je upoznao i proživeo zakone prirode i primenio ih u proizvodnji prirodnih lekova. Međutim, kako se u prirodi smenjuju ritmovi i polariteti, tako je i za ovu priču danas o kozmetičkim preparatima za negu kože nedostajao glavni sastojak, baš poput jina i janga. "Volim vas," napisao je dr Hauška u svom pismu Elizabet Sig­mund, "zbog Vašeg pisma," glasio je nastavak... Ali iako možda nije počela romantična priča između ova dva istomišljenika i zaljubljenika u prirodu, počela je saradnja koja je unela revoluciju u kozmetičku industriju.

4 prirodna recepta za skidanje šminke

Toplo, hladno, pokret, mirovanje, svetlo, tama, muškarac i žena. Elizabet Sigmund se kilometrima daleko od dr Hauške bavila unapređenjem prirodne kozmetike, verujući da istinska lepota dolazi iznutra i da koža isto kao i priroda ima svoj ritam. Ono što stavljamo na kožu mora da podržava njene prirodne procese i da je podstakne da radi. Kada je čuo za uspehe preparata koje se ova Austrijanka primenjivala u nezi kože u Švedskoj, dr Hauška joj je poslao pismo raspitujući se o njenim idejama i pozivajući je da poseti vrtove Wala kompanije.

Napravite ruž u kućnoj laboratoriji

"Nešto što je lepo se pojavljuje, odnosno, dozvoljava unutrašnjem biću da postane vidiljivo. To je esencija lepote - da se unutrašnje ne skriva već mu se dozvoljava da se pojavi u spoljašnjoj formi. Tako je objekat lepote ono što otkriva unutrašnju snagu bića u spoljašnjoj formi", bile su reči Rudolfa Štajnera koje su inspirisale i Elizabet Sigmund da se čitavog života posveti kozmetici i osmisli tretman limfne stimulacije za revitalizaciju čitavog tela, a ne samo lica. Nežnim tapkanjem pristiju prilikom i laganim potezima četkica stimulišu se limfne tačke na licu, čime se aktivira i poboljšava cirkulacija u čitavom telu. Elizabet je shvatila da je limfna drenaža previše agresivna i u svom holističkom pristupu lepoti i čoveku, primenila moć dodira i nežnosti.

PageBreak

Priča o jednom vrtu: kako nas biljke leče i neguju, ko je buntovnik prirode i koje su osnove biodinamičke proizvodnje otkrila je Jasmina Stojanović
Jasmina Stojanović prica_o_jednom_vrtu_kako_nas_biljke_lece_i_neguju_ko_je_buntovnik_prirode_i_koje_su_osnove_biodinamicke_proizvodnje_otkrila_je_jasmina_stojanovic6

Sklad čoveka i prirode

Nije to samo vrt ovog osobenog naučnika. Moć harmonije možete da osetite i u svojoj bašti, na terasi, kada im se posvetite, kada dozvolite prirodi da vas vodi i uči, da živite sa njom, a ne uprkos njoj. Dok sam ručno spravljala kremu za lice, mirišući sastojke jedan po jedan pre nego što su se stopili u jedinstvenu masu, ili dok smo na radionici u avanu pripremali latice ruže za ekstrakt, u svakom trenutku sam bila bliže sebi i svom biću, a sve dalje od svakodnevice koja mi je samo dan ranije delovala kao izvor stresa.

Kako da napravite ružinu vodicu: recept za organsku vodu za negu i piće (VIDEO)

"Kada se latice ruže isitne u avanu, stavljaju se u vodu, u posudu oblika ružine čašice kako bi se podržala njena prirodna forma," nežno, tiho, obazrivo i s poštovanjem prema ekstraktu koji smo pravili, Petra Uhing nam je približavala proces kojim se pravi ekstrakt ruže. Ovaj tihi proces se ne remeti nikakvim zvukom niti lupkanjem o posudu, a meša se jedanput u smeru srca ka centru, pa drugi put od centra ka spolja. Zatim se posuda tokom dana stavlja u toplo i povremeno meša. Noću se stavlja na hladno i miruje... Toplo, hladno, pokret, mirovanje, svetlo, tama. Smenjuju se ritmovi, poštuju ciklusi prirode, sve se odvija nežno i pažljivo.

Priroda ima moć da nas smiri i izleči. A mi imamo moć da ispunimo njenu svrhu, da joj pomognemo da se izrazi u svoj svojoj punoći i lekovitosti.

Izvor:Sensa