Ne kaže se za džabe da vam neko "ide na živce". Dokaz istinitosti ovog izraza krije se u činjenici da vaši "živci" zaista šalju znake kortizolu što stvara osećaj da je vaš opstanak ugrožen. Da bi stvari bile gore, ova aktivacija kortizola uzbunjuje neurone koji oslobađaju hemikalije stresa čak i brže sledeći put kada se iznervirate. Sve ovo ide u prilog tome da je nerviranje štetno za vaše zdravlje, a najbolje mesto za nervozu je radno mesto. Međutim, postoji rešenje kako da se od svega ovoga sačuvate!

Kako da budete srećni na poslu: prepoznajte 7 tipova toksičnih koleginica (i naučite da neutrališete njihov uticaj)...

Pripremite se da budete iznervirani - Vaše telo eliminiše hemikalije stresa, tako da ćete biti mirni dva sata nakon što vas kolega iznervira (ukoliko se ne iznervirate ponovo). Međutim mi izazivamo ponovno lučenje kortizola jer je naš mozak sačinjen tako da traži opasnosti. Kako biste ovo izbegli, odvratite pažnju sa onoga što vas nervira nečim zabavnim na par sati. Međutim, planiranjem unapred sve možete preduprediti: mislite na sve stvari koje možete da uradite kada su vam živci "tanki" , sastavite listu i koristite po potrebi.

Postavite dnevne ciljeve - Ako vas kolega sprečava da napredujete, vaš dopamin opada. Kao gladni lav koji pada tokom juriša na gazelu, vaš nagli pad dopamina stvara osećaj trenutne opasnosti. Srećom, lavov dopamin skače čim uhvati sledeću gazelu. Nemojte dopustiti da vam kolega ukrade dopamin, prebacite svoje snage na ostvarivanje drugog cilja koji ne uključuje tog kolegu. Dopamin je signal mozgu da će vaše potrebe biti zadovoljene, ali osećanje zadovoljstva nikad ne traje dugo jer je vaš mozak napravljen tako da nagrađuje nove korake.

O čemu (ne) pričamo sa kolegama: 5 tema koje nisu prikladne za poslovno okruženje...

Fokusirajte se na poštovanje koje imate - Svima nam je važno odobravanje okoline. Mozak vas nagrađuje i vi se osećate dobro kada vam neko iskaže poštovanje jer je to evolutivni znak da će se vaši geni preneti dalje. Vaš mozak neprestano traži načine pomoću kojih biste mogli dobiti poštovanje ili prihvatanje jer se zbog toga dobro osećate. Do ljutnje može doći kada kolega preuzme zasluge za nešto što ste vi uradili. Pokušajte da razumete ovo kao ljudsku prirodu i fokusirajte se na poštovanje koje ste već stekli.

Izvor: Bizlife