DA LI VAM DRUGI NAMEĆU KRIVICU ILI STE I SAMI SEBI DOVOLJNI? Istražite šta stoji iza ovog osećaja koji nagriza dušu

Pogledajmo šta se nalazi iz osećaja krivice upoznamo se sa njim kako bismo mogli da budemo konstruktivni kada nas sledeći put saplete. U tome nam pomaže Jelena Milanović, NLP Trener i kouč energetske transformacije.

Shutterstock

Osećaj krivice sa sobom nosi jednu tešku energiju koja se često može manifestovati i kao težina u telu, kao višak kilograma ili kao nesposobnost da budemo živahni i poletni. Krivica nas opterećuje i usporava da živimo život u radosti. Svako od nas zna kako je kada danima ne možemo da funkcionišemo, a noćima ne spavamo jer nas grize krivica. Postoje različiti oblici krivice i dobro je da napravimo razliku između njih kako bismo se lakše izborili sa ovim sputavajućim osećanjem.

Kakve sve krivice postoje?

Krivica u odnosu na sebe – zbog nečega što jesmo (ili nismo) uradili u prošlosti. Krivica prema sebi i u odnosu na sebe može da se pojavi iz najrazličitijih razloga, bilo da smo nešto pogrešno učinili ili da nismo učinili. To može biti majka koja posle porođajnog odsustva ostavlja dete u vrtiću, žena koja mašta o drugom muškarcu, dete koje je sakrilo ocenu ili student koji je pao ispit… U svakom od ovih primera postoji zajednička crta samooptuživanja i često samokažnjavanja, kao i osećaja da smo podbacili i da nismo dovoljno dobri…

Krivica u odnosu na druge ljude – kojima smo možda učinili nešto nažao – uvredili ih ili ponizili, usled čega sledi preispitivanje, optuživanje sebe. Krivica u odnosu na druge ljude se najčešće javlja kada kroz našu prizmu uverenja i vrednosti shvatimo da smo se ogrešili o nekoga, zakinuli ga ili oštetili, i to može biti veoma neprijatno. Tu onda dolazi do preispitivanja i optuživanja sebe, do poremećaja odnosa sa tom osobom ili čak prekida odnosa – zbog nesposobnosti da ih pogledamo u oči. Takođe, ako želimo nekome da pomognemo, pa to ne uspe, onda iz najboljih namera skliznemo u neki ćorsokak krivice. Preispitivanja i „šta bi bilo kad bi bilo” ne mogu nam mnogo biti od koristi…

Krivica koju nam nameću ljudi sa kojima smo u bliskim vezama – partneri, roditelji, deca, kolege, šefovi – takođe je česta pojava; posebno je izražena u odnosu roditelj – dete, bez obzira na uzrast, kada roditelji nameću deci krivicu kroz priču o tome kako su se žrtvovali za njih, čega su se sve odrekli, a oni ni hvala da im kažu… To se dešava i između partnera, na primer, kada je jedan partner napustio posao ili studije zarad drugog, ili se više posvetio odgajanju dece, pa ne može sa time da se nosi i stalno nameće osećaj krivice ovom drugom.

U porodicama gde je prisutan sindrom dežurnog krivca uočavamo generacijski šablon koji se praktikuje, kada se deci još od malih nogu usađuje osećaj dugovanja i krivice. To je najverovatnije nasleđe od roditelja, koji su ga nasledili od svojih, i tako unedogled. Ovaj oblik krivice dolazi najčešće u relaciji zlostavljač – žrtva, i pored toga što traži kaznu, ona traži i odbranu, opravdavanje, čak i preklinjanje.

Pomozite sebi

Za početak je dobro da se suočimo sa sa svojom krivicom. Takođe, zdravije od samoprekora i stida jeste da prepoznamo kako smo u datoj situaciji uradili najbolje što smo umeli, znali i mogli. Ukoliko pogledamo situaciju i iz pozicije neutralnog posmatrača, to nam može pomoći da steknemo neke nove uvide.

Ako smo mi učinili nešto nekome nažao, odgovorno i zrelo je priznati grešku i stati iza toga. Tek nakon toga možemo i da preduzmemo iskrene korake da situaciju ili odnos popravimo, ili makar, pokušamo da popravimo.

Američki psihijatar Edvard Halover predlaže razgovor sa bliskom osobom kao način da umanjimo pritisak i stid koji osećamo. Takođe, uvidi bliske osobe mogu nam pomoći da steknemo drugačiju sliku događaja. 

Istražite svoj osećaj krivice - možete da zapišete u svoj dnevnik detaljnije šta ste uradili što kod vas budi osećaj krivice. Opišite kako se osećate zbog toga. Sedite u tišini i analizirajte napisano, jer naš osećaj krivice proizilazi iz kompleksnih obrazaca koje nam nije uvek lako da otkrijemo.

Naravno, jedna od najboljih opcija koja nam je na raspolaganju je razgovor i rad sa stručnjacima: oni su najbolje opremljeni da nam pomognu da raspetlljamo poreklo svojih krivica i ponašanja zbog kojih se kasnije osećamo loše. 

Izvor: Sensa