Oproštaj je lekoviti filter koji čisti dušu i bistri misli, bez obzira da li opraštate ili tražite oproštaj. Ipak, tražiti oproštaj od drugih i priznati vlastitu grešku mnogim ljudima nije lako. Ali ovo je izuzetno važno kako bi vaša veza ojačala i kako biste postali bolja osoba. Svi ponekad pravimo greške i govorimo stvari koje bismo voleli da nismo rekli. Kad god se to dogodi, potrebno je da tražite oproštaj od osobe koju ste povredili.

Ako ne znate kako da zatražite oproštaj i napravite prvi korak, pratite sledeće savete:

1. Priznajte svoju grešku - Prvi korak je prepoznavanje. Priznajte da ste uradili nešto pogrešno, budite sada iskrnei i pokažite da nemate skrivene motive. Recite osobi koju ste uvredili da shvatate da ste pogrešili kada ste upotrebili određene reči ili preduzeli određene radnje. Ali pazite da ne krivite osobu, niti da je podećate na njene stare greške, jer to samo može dodatno produbiti konflikt.

2. Zamolite za oproštaj - Sledeći korak je tražiti oproštaj. Jednom kada priznate da ste pogrešili, tražite oproštaj iskreno i od srca, bez očekivanja da će vam druga osoba oprostiti. Usredsredite se na sopstvenu odgovornost po ovom pitanju, a ne na tuđu. Recite da ste pogrešili i zamolite osobu da vam oprosti. Otvoreno recite da vam je stalo i da biste želeli da dobijete novu šansu.

3. Akcija - Treći korak u procesu praštanja je akcija. Preduzmite akciju i uverite drugu osobu da se ovo više neće ponoviti. Pobrinite se da se vaš odnos poboljša. Ovaj pristup povećava efikasnost izvinjenja. Vaši postupci i stav moraju biti očigledni kao i vaše reči. Ako pravite istu grešku iznova i iznova, vaše izvinjenje će početi da gubi na efikasnosti. Na vama je da menjate i razvijate sebe, kako zbog druge osobe, tako i zbog sebe.

Zapamtite da čak i ako druga osoba prihvati vaše izvinjenje i oprosti vam, ne možete očekivati da će situacija odmah biti manje napeta. Budite strpljivi i kada tražite oproštaj, nemojte iamti očekivanja od druge osobe. Možda će vam biti potrebno malo vremena da se vaš odnos vrati u prvobitnu atmosferu. Samo zato što vam osoba oprašta, ne znači da vam odmah veruje. Zato budite strpljivi i fokusirajte se na sopstveni razvoj. Kada nekome iskreno oporostite, ili neko vama oprosti, vreme zaleči rane, ostaju samo važne lekcije koje će učvrstiti vaš odnos i sprečiti da se iste greške ponovo dogode.

Izvor: Sensa