Ukoliko želite da se pozabavite vlastitim nestrpljenjem, pravo je vreme za razvijanje novih strategija ponašanj i mišljenja. Ukoliko ste skloni da dopustite svom nestrpljenju da vas nadvlada, sigurno ste primetili da vas je to do sada i podosta koštalo. Prerano iznesete neko svoje mišljenje bez podrobnog promišljanja ili na osnovu samo nekoliko informacija. Ili ste skloni da neku osobu smestite u određenu fioku, jer nemate strpljenja da joj se posvetite i razumete. Slično može da bude i sa donošenjem odluka posebno kada sebi ne dajete dovoljno vremena da uđete u temu i dopustite sebi da na miru odvagate sve argumente.

Strpljenje je veština koju možemo vežbati i zato vam predstavljamo 10 koraka kroz koje treba da prolazite sa strpljenjem kako biste ovu vrlinu i usvojili.

1. Naučite da prepoznate u kojim trenucima i situacijama postajete nestrpljivi. Strpljivo ih mesec dana zapisujte u dnevnik.

2. Istražite kako osećate nestrpljenje u svom telu i koje vam misli prolaze kroz glavu. Uz opis svakog prepoznatog trenutka nestrpljenja u dnevnik zapišite što se događa u vašem telu i kakve vam misli prolaze kroz glavu. Tako ćete otkriti uzroke svog ponašanja, ali i imaćete priliku da promenite svoje loše mentalne strategije.

3. Odaberite jedan dan u sedmici tokom koga će glavni cilj da vam bude građenje strpljenja. Na kraju dana osvestite sve trenutke u kojima ste uspeli da ostanete strpljivi i da donesete promišljene odluke.

4. Usporite. Ako imate naviku da stalno jurite i požurujete stvari pre nego što se završe prirodnim tokom, zaustavite se. U takvim situacijama možete sami sebi da kažete: „Stop!“ i udahnete nekoliko puta pre nego što krenete dalje. Pokušajte, generalno, da se krećete sporije tokom dana, da pričate sporije i da pratite šta se događa u vašem telu.

5. Vežbajte da budete prisutni u trenutku. U ovome može da vam pomogne bilo koja vrsta meditacije, a posebno mindfulness meditacija. Kreirajte naviku da 15-20 minuta dnevno meditirate i istrajte u tome, čak i ako imate osećaj da tako gubite vreme. Ne zaboravite da upravo tako vežbate strpljenje.

6. Kreirajte male rituale kojim ćete se posvetiti kad se nađete u gužvi ili čekate u redovima. Možete da čitate knjigu koju ste poneli sa sobom ili da slušate muziku i da naučite da prihvatate takve trenutke kao normalne. Možete i samo da uživate u pogledu i svemu što vas u tom trenutku okružuje.

7. Vežbajte odlaganje zadovoljstva. Kada poželite da pojedete dodatnu kockicu čokolade, da popijete još jednu kafu ili da kupite sedmi par cipela – zastanite i dobro razmislite da li vam je to zaista potrebno.

8. Naučite da aktivno i sa empatijom slušate druge ljude. Kada neko priča, pokušajte da budete prisutni i da slušate šta osoba govori, bez završavanja rečenica ili pretpostavki kako će priča da završi. Reflektujte i pokažite empatiju.

9. Razmislite pre nego što nešto kažete. Bilo da donosite važne odluke ili jednostavno impulsivno govorite ono što mislite, naučite da se zaustavite i razmislite o posledicama onoga što planirate da izgovorite.

10. Budite strpljivi i blagi prema sebi u procesu vežbanja strpljenja.

Izvor: Sensa