Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 KORAKA KA VRLINI: Vežbe za kultivisanje stpljenja

Iako su neki ljudi po prirodi strpljivi, većina nas se nije rodila sa tim darom pa kultivisanje ove vrline, kojoj raste vrednost, zahteva vežbu.

 Vežbe za strpljenje. Izvor: Shutterstock

Ukoliko želite da se pozabavite vlastitim nestrpljenjem, pravo je vreme za razvijanje novih strategija ponašanj i mišljenja. Ukoliko ste skloni da dopustite svom nestrpljenju da vas nadvlada, sigurno ste primetili da vas je to do sada i podosta koštalo. Prerano iznesete neko svoje mišljenje bez podrobnog promišljanja ili na osnovu samo nekoliko informacija. Ili ste skloni da neku osobu smestite u određenu fioku, jer nemate strpljenja da joj se posvetite i razumete. Slično može da bude i sa donošenjem odluka posebno kada sebi ne dajete dovoljno vremena da uđete u temu i dopustite sebi da na miru odvagate sve argumente.

Strpljenje je veština koju možemo vežbati i zato vam predstavljamo 10 koraka kroz koje treba da prolazite sa strpljenjem kako biste ovu vrlinu i usvojili.

1. Naučite da prepoznate u kojim trenucima i situacijama postajete nestrpljivi. Strpljivo ih mesec dana zapisujte u dnevnik.

2. Istražite kako osećate nestrpljenje u svom telu i koje vam misli prolaze kroz glavu. Uz opis svakog prepoznatog trenutka nestrpljenja u dnevnik zapišite što se događa u vašem telu i kakve vam misli prolaze kroz glavu. Tako ćete otkriti uzroke svog ponašanja, ali i imaćete priliku da promenite svoje loše mentalne strategije.

3. Odaberite jedan dan u sedmici tokom koga će glavni cilj da vam bude građenje strpljenja. Na kraju dana osvestite sve trenutke u kojima ste uspeli da ostanete strpljivi i da donesete promišljene odluke.

4. Usporite. Ako imate naviku da stalno jurite i požurujete stvari pre nego što se završe prirodnim tokom, zaustavite se. U takvim situacijama možete sami sebi da kažete: „Stop!“ i udahnete nekoliko puta pre nego što krenete dalje. Pokušajte, generalno, da se krećete sporije tokom dana, da pričate sporije i da pratite šta se događa u vašem telu.

5. Vežbajte da budete prisutni u trenutku. U ovome može da vam pomogne bilo koja vrsta meditacije, a posebno mindfulness meditacija. Kreirajte naviku da 15-20 minuta dnevno meditirate i istrajte u tome, čak i ako imate osećaj da tako gubite vreme. Ne zaboravite da upravo tako vežbate strpljenje.

6. Kreirajte male rituale kojim ćete se posvetiti kad se nađete u gužvi ili čekate u redovima. Možete da čitate knjigu koju ste poneli sa sobom ili da slušate muziku i da naučite da prihvatate takve trenutke kao normalne. Možete i samo da uživate u pogledu i svemu što vas u tom trenutku okružuje.

7. Vežbajte odlaganje zadovoljstva. Kada poželite da pojedete dodatnu kockicu čokolade, da popijete još jednu kafu ili da kupite sedmi par cipela – zastanite i dobro razmislite da li vam je to zaista potrebno.

8. Naučite da aktivno i sa empatijom slušate druge ljude. Kada neko priča, pokušajte da budete prisutni i da slušate šta osoba govori, bez završavanja rečenica ili pretpostavki kako će priča da završi. Reflektujte i pokažite empatiju.

9. Razmislite pre nego što nešto kažete. Bilo da donosite važne odluke ili jednostavno impulsivno govorite ono što mislite, naučite da se zaustavite i razmislite o posledicama onoga što planirate da izgovorite.

10. Budite strpljivi i blagi prema sebi u procesu vežbanja strpljenja.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj