Količina energije koja vam je potrebna da ZAPOČNETE neku akciju mnogo je veća od one koja vam je potrebna za dalje korake. To znači da je važno nekada i da se NATERATE ili da nađete nekoga da vas POGURA u taj prvi korak, jer ćete kasnije osetiti efekat zamajca, piše AnaRodić.

Kako to izgleda praktično, na polju iskustva promene?

Kada se odlučite da krenete sa promenom načina razmišljanja i ponašanja, isti je mehanizam kao kod fizičke aktivnosti:

1. Pred vama je najpre jedan period, nekoliko dana, nedelja ili čak meseci, u kome nećete primetiti nikakve efekte, ni vi niti iko drugi, a bićete (bolno) svesni uloženog napora. Dakle, odnos „ulaganje : efekti” biće skoro 100% : 0%. Dešava se da veliki broj ljudi ovde odustane, jer nemaju strpljenje i istrajnost, niti dovoljnu i adekvatnu motivaciju.

2. Ako ipak uložite dodatni napor volje i snage, ući ćete u drugu etapu, u kojoj rezultati postaju vidljivi i vama i drugima, što će vam pružiti dodatnu motivaciju. Tada ćete početi da vidite i osećate neke efekte svoga truda i zalaganja. Odnos „ulaganje : efekti” je u toj fazi otprilike „50% : 50%”.

3. Kako vas vaša motivacija vodi dalje, preći ćete u treću etapu, koja može trajati ceo život. U njoj, svaki dodatni poen na strani ulaganja donosi dva poena na strani efekata. I dalje ćete morati da ulažete, sasvim sigurno, ali su efekti mnogo brže uočljivi nego ranije, jer se „zavrtelo”.

Svaka promena načina života podrazumeva promenu kroz učenje. Potrebno je proći kroz onaj dosadni period svakodnevnog ponavljanja, kada vam deluje kao da šlajfujete u mestu, da biste onda samo, „preko noći”, videli efekte. Setite se kako dete uči da hoda – svaki dan ponavlja slične radnje, ponekada menjajući strategiju, ali sa istom namerom – da se uspravi i prohoda. Setite se svog procesa učenja vožnje automobila ili bicikla – sati, dani i meseci svesnog ponavljanja određenih povezanih radnji sa jasno usmerenom namerom, da biste u jednom trenutku shvatili kako ste postali vozač, dok paralelno uz vožnju možete da slušate muziku ili pričate sa nekim. Da li se to desilo u jednom danu? I jeste i nije. Efekat se ispoljio u jednom danu ili trenutku, ali kao posledica dugoročne i posvećene aktivnosti, praćene svesnom namerom.

Izvor: Sensa