Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaše sigurno mesto je u vama: najčešće zamke u koje upadamo tražeći sigurnost

Nesvesno, tražeći sigurnost, pristajemo na mnoga ograničenja. Ipak, katkad treba da se izložimo strahu i riziku i krenemo prema onome što želimo. Pre toga moramo da pronađemo oslonac u sebi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Živimo u nepredvidivom, nesigurnom svetu i naša ljudska krhkost lako izlazi na videlo na mnogo različitih nivoa - na fizičkom planu, na emotivnom, intelektualnom... Živeti s tom krhkošću tako što ćemo da se, onda kada je to potrebno, na vreme zaštitimo, a istovremeno ne dopustimo da zaštita otvrdne u oklop koji nas guši i sputava - pravo je umeće.

Na fizičkom planu - možemo da se razbolimo, padnemo i udarimo se, povredimo se na razne načine. Na emotivnom planu moguće je da nam samopouzdanje potkopaju uvrede, ismevanje, preuveličavanje naših slabosti. Na intelektualnom planu moguće je da nas ućutkuju, tretiraju kao glupe ili da nas sputavaju u sticanju znanja.

Paleta osećaja nesigurnosti vrlo je široka. Možemo da se osećamo egzistencijalno nesigurnima, pa stalno brinemo o tome imamo li dovoljno novca. U partnerskom odnosu možemo da se osećamo nesigurnim pa da stalno brinemo hoćemo li uspeti da održavamo kvalitetnu vezu. Možemo da se osećamo nesigurnim u sopstvene sposobnosti i talente, a to će da nas sputava u ispunjenju ambicija ili ćemo da se osećamo nesigurnim u društvu, stalno brinući šta neko misli o nama. Međutim, uprkos činjenici da je svet nesigurno mesto - zaista je u bilo kom trenutku moguće da se povredimo, da nas neko povredi ili misli nešto loše o nama - moguće je da izgradimo osećaj sigurnosti. Na kraju, ipak je to „samo osećaj" koji često nema mnogo veze s realnošću.

Strast, izazovi, sigurnost: koja je najsnažnija emotivna potreba vašeg horoskopskog znaka...

Osećaj sigurnosti izuzetno je važan i vrlo složen jer se odnosi na doslovno sve aspekte života. Razvija se u ranom detinjstvu, dok je dete privrženo majci (a posle i drugim bliskim osobama), a ta privrženost mu stvara ili ne stvara sigurne uslove za izražavanje sopstvenih potreba i osećaja za istraživanje spoljašnjeg sveta u onoj meri u kojoj je ono za to spremno. Kada je dete sigurno u to da svaki put kada je gladno može da računa na to da će biti nahranjeno, da će svaki put kada je uplašeno ili kada ga nešto boli biti zbrinuto u utešnom zagrljaju i da će biti podržano u tome da istražuje okolinu i samo stiče iskustva u svetu, onda će da razvije osnovni osećaj sigurnosti.

Taj osnovni osećaj sigurnosti posle će da mu omogućava da prepozna opasne situacije, da se ne stidi da izražava svoje osećaje u bliskim odnosima, da lako izražava svoje stavove u društvu i da se oseća sposobnim da sebi osigura finansijski stabilnu egzistenciju.

Ipak, kako niko od nas nije odrastao u idealnoj porodici, svi se, barem malo i barem povremeno, u nekim aspektima života osećamo nesigurnima. Tu nesigurnost najčešće pokušavamo na razne načine da sakrijemo, pa to može da nas odvede i u potpuno izbegavanje situacija u kojima naše nesigurnosti mogu da izađu na videlo, što može značajno da nam osiromaši život. Osim toga, može da nas odvede u pokušaj izgradnje osećaja sigurnosti „spolja" - preko ugleda, partnera, novca i slično - što je zapravo zamka iz koje izlazimo podjednako nesigurni kao i kada smo u nju ušli.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj