Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežba 3 dobre stvari: kako da pobedite anksioznost i izgradite optimizam

Građenje optimizma i zahvalnosti postiže se jednostavnom psihološkom vežbom - 3 dobre stvari!

  Izvor: Foto: Unsplash / Nathan Dumlao

U pozitivnoj psihologiji vežba 3 dobre stvari jedna je od najšire prepoznatljivih. Ono što ona čini je da povećava količinu pozitivnih emocija koje osećamo, ujedno smanjujući količinu negativnih. Povećava nam sveukupno životno zadovoljstvo i pomaže nam da steknemo pozitivnu perspektivu. Takođe, dokazano je da nam pomaže zdravstveno i olakšava nam nošenje sa životnim teškoćama. U skladu sa svim ovim, daje nam krila za postizanje ciljeva.

Zašto ova vežba daje rezultate? Mi imamo prirodan fokus na ono što ne valja u svakodnevnom životu, uz često analiziranje iznova i iznova događaja koji su se odigrali. Brzo primetimo i najmanji problem, a ipak retko provodimo vreme u razmišljanju o dobrim stvarima. Ono što nam donosi osmeh ili lep osećaj prečesto je zaboravljeno ili čak i potpuno neprimećeno.

Dr Branimir Nestorović o stresu: šta možemo da uradimo kad nam se čini da ništa ne možemo da uradimo...

Ova vežba uključuje svesno provođenje nekoliko minuta svakoga dana fokusirani na neke dobre stvari, lepe događaje koji su nam se dogodili toga dana. Radeći ovo, počinjemo da primećujemo šta je bilo dobro, a šta loše u svakome danu koji proživimo. Čak i kada je dan loš, nekoliko dobrih stvari će se u njemu naći, makoliko male bile.

Svake noći pre nego što legnete u krevet, prođite u mislima kroz ceo dan i setite se tri lepe stvari koje su se dogodile: neke koje su prosto dobro prošle, u kojima ste uživali ili na kojima ste zahvalni. One mogu biti od male važnosti za vas (pojeli ste nešto jako ukusno ili vam se neko osmehnuo u prolazu) ili od velike. Primetićete da će to prilično varirati od dana do dana. Ovaj prvi korak vežbajte svako veče za početak.

Zapišite ih - veoma važan deo vežbe. Pripremite posebnu svesku samo za ovu namenu ili iskoristite kompjuter.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj