Da biste zaista upoznali svoje dete, morate prvo da upoznate njegov temperament. On nam je svima dat s rođenjem i ne može biti ni dobar ni loš, već samo drugačiji.

Nije problem u detetu, već u temperamentu

Kako da roditelj zadrži "pravu meru" autoriteta: vaspitanje dece po "Mercedes" modelu

Moje dete je "zahtevno", "hiperaktivno", "osetljivo", "plašljivo", "dobro"... Ovako često mnogi roditelji opisuju svoju decu ili konstatuju da kod jednog deteta deluje jedna vaspitna mera, a kod drugog ne. Pitaju se gde su pogrešili i kako je moguće da imaju jedno dete za primer, a drugo koje im stalno zadaje nevolje.

"Epiteti i opisi koje roditelji često koriste odnose se zapravo na temperament deteta. To je nešto što nam je dato s rođenjem, a temperament ne može biti ni dobar ni loš, već samo drugačiji. I to je ono po čemu se ljudi, a samim tim i deca, međusobno razlikuju," objašnjava Nikolina Milosavljević, psiholog i savetnik za roditelje.

Temperament nije jedan, već se sastoji od više različitih dimenzija i na roditelju je da proceni u kojoj meri je svaka od njih izražena kod deteta.

Kad upoznate temperament deteta i prilagodite mu se, prestaćete da krivca za neko loše ponašanje tražite u sebi

Na primer, jedna dimenzija temperamenta jeste to koliko mališan ima tendenciju da izbegava opasnost. Postoje deca koja su po prirodi strašljiva i ona će se na minimalni znak opasnosti povući. Za njih opasnost može biti i ulazak u novu socijalnu situaciju, kao što je na primer polazak u školu. S druge strane, postoje deca koja nemaju izražen strah od nepoznatih okolnosti, pa se često za njih kaže da su neustrašiva.

"Dimenzije temperamenta su i potraga za novinama i istraživanjem, zavisnost od nagrade, kao i upornost. Sva deca koja u pomenutim dimenzijama idu u bilo koju krajnost poseduju osetljiv ili izazovan temperament," ističe Milosavljevićeva.

Na primer, dete koje pokazuje impulsivno ponašanje, izražen istraživački nagon, ekstremno visoku socijabilnost ili visok nivo energije često se u očima odraslih nestašno ponaša. Zbog toga ga i opisuju rečima kao što su nemirno, bezobrazno, nemoguće, hiperaktivno... Iako ne deluje tako, ta deca u jednom trenutku mogu da počnu da veruju da su loša, što će negativno uticati i na njihovo samopouzdanje.

S obzirom na to da je svako dete različito, što zbog temperamenta, što zbog karaktera koji se s vremenom oblikovao pod uticajem sredine, bilo bi poželjno da se prilagođava i pristup roditelja.

PageBreak

Temperament deteta ne možete promeniti

Na primer, ukoliko je dete aktivno, energično, voli da trči i da se igra, potpuno je logično da mu to i obezbedite. Ovakva deca često su manje svesna svoje telesne šeme i kad su kod kuće, lako se mogu povrediti. Zato je važno da se deci ovakvog temperamenta obezbedi dovoljno prostora da mogu sigurno da se igraju i da im se u isto vreme šalju ohrabrujuće poruke, kao što su: "Sviđa mi se to što sve radiš tako brzo".

"Ovakve poruke su posebno važne za izgrađivanje zdravog samopouzdanja kod ove dece zato što će okolina uvek u većoj ili manjoj meri komentarisati njihovu prenaglašenu aktivnost. Ovde suština nije da ih predstavljamo uvek u pozitivnom svetlu, već da u njihovom ponašanju istaknemo ono što je pozitivno i da to koristimo da ih hrabrimo," ističe Milosavljevićeva.

Mudrost godina: uticaj baka i deka na vaspitanje dece

Tri rešenja za tri temperamenta:

* Aktivno dete - ne prisiljavajte ga na mirne aktivnosti, kao što su odlazak u pozorište, crtanje i slično. Bolje je da mu obezbedite dovoljno prostora i vremena za pražnjenje energije kroz pokret.

* Izrazito emocionalno dete - možete da ga podstičete i usmeravate da svira muzičke instrumente, bavi se sportom ili drugim aktivnostima koje podstiču samodisciplinu ili samokontrolu.

* Tvrdoglavo dete - ne možete ga promeniti, ali možete menjati svoj odnos prema toj tvrdoglavosti, pristup detetu i tehnike disciplinovanja.

Temperament deteta ne možete promeniti, ali mu možete pomoći da se bolje nosi sa svojim impulsima i da se bolje prilagodi okolini. Na vama je da saznate šta ga to čini posebnim.

Izvor: Žena