Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 stvari koje roditelji ne treba da rade posle razvoda: evo kako zaštititi dete od negativnih osećanja

Dete čiji roditelji se razvode u sebi ima mnoga pitanja koja nema kome da postavi, mnogo informacija koje detetu nisu potrebne i mnogo patnje koju često ne zna kako da ispolji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada dođe do razvoda, velika je greška poricati da deca pate, iako možda pate u tišini. Međutim, nikako ne treba pustiti da ta osećanja ostanu duboko u njima. Treba im pomoći da razumeju da je to što osećaju očekivano, ali da će ih proći. Kada im pomognemo da nađu reči kojima mogu da opišu ono što ih muči i brine, deo problema će biti rešen. Postoje postupci koji mogu detetu donekle pomoći da lakše prebrodi fazu razvoda svojih roditelja.

Povezane vesti

Isto tako, postoji i ono što roditelji treba da izbegavaju u svom ponašanju kako se dečije emocije ne bi još više uzburkale. U daljem tekstu, saznajte detaljnije o tome.

Nemojte se svađati pred decom

Ako dete čuje svađu, verujte da će upiti svaku izgovorenu reč i uvredu. To će deci zvučati mnogo strašnije nego što možda inače jeste, a posledice mogu biti razne. Dete može početi da odbija da ide u školu jer će se plašiti da se nešto loše može desiti ako ono nije prisutno; vrlo je verovatno da će dosta pokvariti svoj školski uspeh jer će mu u glavi odzvanjati jedino vaše svađe; možda će pogrešno shvatiti da se svađate zbog njega pa će pomisliti da bi sve bilo bolje da njega nema; možda će se povući i odbijati druženje jer će se osećati drugačije od svojih vršnjaka; verovatno će biti zbunjeno jer će osećati da treba da bude na nečijoj strani. Ukoliko dolazi do fizičkih sukoba, dete bi moglo da se umeša i bude povređeno. Nemojte ga uopšte dovoditi u takvu situaciju – tako što ćete poštedeti dete svojih verbalnih i fizičkih sukoba.

Nemojte detetu govoriti ružno jedno o drugome

Dajte prostora detetu da samo, sa sazrevanjem i odrastanjem, donosi zaključke o tome da li su i koliko postupci roditelja bili loši. Razumite i to da će dete uvek želeti da voli oba roditelja. Ako pred detetom budete ružno govorili o odsutnom roditelju, u detetu će se roditi jedna opšta zbunjenost – ono samo će se pitati da li je dobra osoba ako mama ili tata nisu, osetiće grižu savesti zbog ljubavi prema roditelju ,,negativcu’’ i plašiće se da tu ljubav pokazuje kako ne bi povredilo drugog roditelja. Obratite pažnju i na to da deca ne čuju Vaše razgovore sa prijateljima kada govorite ružno o bivšem partneru. Ukoliko Vaš bivši partner ne može da se suzdrži da priča loše o Vama, Vi postupite zrelije i nemojte uzvraćati.

Usled ljutnje i besa, može nastupiti faza u kojoj dete neće želeti da viđa roditelja sa kojim ne živi. U tom slučaju, na roditelju sa kojim dete živi je i to da pomogne da se kontakt ponovo uspostavi – dajući detetu do znanja da odobrava taj odnos, podsećajući dete na lepe zajednićke trenutke i dobre osobine bivšeg partnera.

Nemojte se nadmetati oko svakodnevnih pitanja

Izbegavajte rasprave oko pravila i ograničenja (kada se uči, kada se igraju igrice, kada se ide na trening, do koliko se ostaje u gradu, koliki je džeparac…). Suzdržite se i od svađe i negativnost prilikom preuzimanja dece, inaćenja po pitanju alimentacije, kupovanja dečije pažnje skupim poklonima koje drugi roditelj ne može da priušti, i slično. I nakon razvoda, ono što morate shvatiti i dosledno poštovati je da je vaša zajednička obaveza da brinete o deci i da im želite dobro na duže staze. Velikim delom ćete to postići dobrom organizacijom svakodnevnog života. Dete ćete poštedeti zbunjenosti i kalkulisanja šta se kod kog roditelja sme, a šta ne sme. Samim tim, sprečićete i da dete razvije manipulaciju kao crtu svoje ličnosti.

Nemojte dozvoliti detetu veliku slobodu

Tokom procesa razvoda, roditelji usled povređenosti, tuge i bola mogu početi detetu da popuštaju i pomeraju ranije postavljene granice. Kada im je žao što i dete pati, osećaju se nemoćno pa se trude da im se na taj način dodvoravaju. Nije teško zaključiti da je to jako pogrešan potez. Takođe, usled preokupiranosti problemom, mogu i prestati da očekuju poštovanje postojećih pravila.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj