Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oslobodite se uobičajenih anksioznosti

Šta je najgore što se može desiti? Pogledajte listu uobičajenih strahova i otkrijte kako se oni mogu razjasniti i prevazići.

  Izvor: Shutterstock

Da biste se izborili sa svojim anksioznostima, pre svega je važno da ih osvestite i precizno izrazite, a onda možete i da posegnete za oprobanim tehnikama za njihovo prevazilaženje.

- Plašim se da će moja deca biti nesrećna

Najvažnija stvar koju možete da date svojoj deci je osećanje optimizma. Stalno prenošenje vaših briga na njih neće im biti ni od kakve koristi. Normalno je da želite da budu srećni, ali deo onoga što bi trebalo da nauče je i da je život sačinjen od perioda kada nismo srećni i kada se stvari ne odvijaju kako smo zamislili. Tendencija da dečiju nesreću smatraju sopstvenim neuspehom onemogućava roditelje da im stvarno budu od koristi. Možda ne želite da saslušate jer to čini da se osećate loše ali morate im dozvoliti da se izraze. Upravo to je jedna od najvažnijih životnih lekcija, činjenica da će loši periodi i situacije dolaziti i prolaziti i da će ih oni uspešno savladati.

- Plašim se neuspeha.

Upitajte sebe čega se tačno plašite, šta tačno mislite da nećete biti u stanju da uradite? Šta je ono što ste sebi zacrtali kao cilj, ono što smatrate dovoljno dobrim za sebe? Ukoliko ste to osvestili, upitajte se koliko je realno? Na primer, trebalo bi da održim prezentaciju pred velikim brojem kolega. Šta je najgore što se može desiti? Neko će reći da nisam bila naročito dobra. I šta će to stvarno promeniti? Da li će moja deca i dalje ceniti moje mišljenje? Da li će me prijatelji voleti?

- Plašim se da ću ostati bez posla.

Sprečite da vas ova vrsta anksioznosti parališe. Napravite sebi odstupnicu, scenario za najgori slučaj. U kriznim vremenima, šta je ono na šta stvarno možete da računate? Razmislite o onome što vam je zaista važno. Nemojte zanemarivati prijatelje i kolege, jer ćete teške situacije lakše prevazići zajedno. Odnosi s drugim ljudima su najvažniji resurs koji možete imati. Možda vam je prešlo u naviku da dnevne frustracije „istresete” na najbližima, ali pažljivije ophođenje sa njima je stvarno vredno truda, jer će vam upravo njihova pomoć biti potrebna da prebrodite ovaj period.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj