Sukobisu u ljubavnim odnosima neizbežni. Kada par provodi puno vremena zajedno i njihovi životi su prepleteni, sigurno će nailaziti na prepreke. Svađa sa partnerom može biti stresna i može naštetiti odnosu, ako vas čini ljutitim i frustriranim. Ali, sukobi ne moraju nužno stvarati probleme. Zapravo, kada se njima dobro upravlja, mogu biti konstruktivni i pomoći paru da razreši probleme

Psiholozi su otkrili mnoge strategije koje parovimogu primeniti da bi u sukobima izbegli vređanje i prišli raspravi sa empatijom i voljom za rešavanje problema.

Ali, čak i ako znate pravi način ponašanja u konfliktu, i dalje može biti teško upravljati emocijama, pogotovo ljutnjom. Zbog ljutnje možete poželeti da povredite partnera, umesto da pronađete zajedničko rešenje problema.

Konflikti su stresni, a kada smo pod stresom, često se ne ponašamo na najbolji način.Zato je dobro započeti raspravu u smirenijem raspoloženju i prići joj sa motivacijom da poboljšate odnos, ne samo da iz njega dobijete ono što želite.

U novom američkom istraživanju, Brittany Jakubiak sa Katedre za psihologiju Univerziteta Syracuse i Brooke Feeney s Katedre za psihologiju Univerziteta Carnegie Mellon, testirale su delotvornost nežnog dodira u smirivanju sukoba.

S razlogom se veruje da dodir može izgladiti sukob. Prvo, ima značajan biohemijski efekat. Dodir oslobađa oksitocin, hormon koji je deluje na povezivanje. Dodir takođe podstiče izlučivanje endorfina.

U laboratorijskim istraživanjima, kada su učesnici bili izloženi stresu, nežan dodir smanjio je nivo kortizola i broj otkucaja srca. A kada je reč o nežnosti u odnosima, parovi koji se svakodnevno dodiruju komuniciraju bolje i lakše rešavaju sukobe. Nežan dodir može smanjiti stres i motivisati partnere da saslušaju potrebe druge osobe.

Jakubiak i Feeney posmatrale su 140 parova koji su se svađali u laboratorijskim uslovima, dok su istraživači eksperimentalno manipulisali time da tokom njihove interakcije dođe do fizičkog dodira. Prvo su učestvovali u neutralnoj aktivnosti – gradili nešto od kocaka. Nekim parovima je rečeno da se drže za ruke dok to rade, a drugi su zamoljeni da drže u rukama neki lagan predmet (kako bi svi učesnici nešto držali).

To je takođe sprečilo parove u kontrolnoj grupi da dodiruju jedno drugo tokom izvođenja zadatka. Svi parovi su potom zamoljeni da šest minuta razgovaraju o neslaganjima u svojoj vezi. Tokom eksperimenta su snimani kamerom i ispunili su nekoliko upitnika pre i nakon rasprave.

PageBreak

Ako želite da prestanete da se svađate sa partnerom, uradite jednu stvar: psihološki trik koji sprečava kraj ljubavi
Foto: Shutterstock ako-zelite-da-prestanete-da-se-svadate-sa-partnerom-uradite-jednu-stvar-psiholoski-trik-koji-sprecava-kraj-ljubavi2

Ljubav bez sukoba

Parovi koji su se dodirivali, ponašali su se konstruktivnije, bili spremniji na saradnju sa partnerom, prihvatali odgovornost za svoje ponašanje i iskazivali pozitivne emocije jedno prema drugome. Dodirivanje nije uticalo na oblike ponašanja kao što je kritikovanje i obrambeni stav jer su ta ponašanja bila retka među učesnicima studije.

Ali, kada su istraživači ispitivali parove koji su bili vrlo nezadovoljni odnosom, otkrili su da su oni koji su se dodirivali bili manje skloni negativnom ponašanju od kontrolne grupe. Parovi koji su se dodirivali su i emocionalno bolje reagovali. Osećali su manje stresa tokom sukoba, u poređenju sa parovima u kontrolnoj grupi.

U dve dodatne studije, učesnici su zamoljeni da zamisle kako ih partner nežno mazi po ruci tokom konfliktne rasprave. I oni su osećali da ih to čini manje nervoznim.

Ova istraživanja daju zapravo vrlo jednostavno rešenje za upravljanje sukobima s partnerom, zar ne? Naravno, potrebno je malo svesnog truda u samom početku sukoba. Ako svađanastupi iznenada, teško se naterati da nežno dodirnete partnera. A što je svađa žešća, to je teže promeniti raspoloženje.

Istraživači su takođe naglasili da bi, kod parova koji imaju ozbiljne probleme, dodir mogao biti protumačen na negativan način, kao prezir ili pokušaj kontrole. Ovo je prvo istraživanje koje je ispitivalo efekat dodira u kontekstu sukoba, ali rezultati su obećavajući. Izražavanje telesne nežnosti na bilo koji način može umiriti oba partnera, zbližiti ih i umanjiti stres. A tada je lakše pronaći rešenje kojime će oboje biti zadovoljni.

Izvor: Sensa.hr