Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako želite da prestanete da se svađate sa partnerom, uradite jednu stvar: psihološki trik koji sprečava kraj ljubavi

Psihološko istraživanje pronašklo je način kako da sprečimo sukob sa partnerom - dovoljno je da uradite ovu nežnu stvar i sve će biti u redu!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sukobisu u ljubavnim odnosima neizbežni. Kada par provodi puno vremena zajedno i njihovi životi su prepleteni, sigurno će nailaziti na prepreke. Svađa sa partnerom može biti stresna i može naštetiti odnosu, ako vas čini ljutitim i frustriranim. Ali, sukobi ne moraju nužno stvarati probleme. Zapravo, kada se njima dobro upravlja, mogu biti konstruktivni i pomoći paru da razreši probleme

Psiholozi su otkrili mnoge strategije koje parovimogu primeniti da bi u sukobima izbegli vređanje i prišli raspravi sa empatijom i voljom za rešavanje problema.

Ali, čak i ako znate pravi način ponašanja u konfliktu, i dalje može biti teško upravljati emocijama, pogotovo ljutnjom. Zbog ljutnje možete poželeti da povredite partnera, umesto da pronađete zajedničko rešenje problema.

Povezane vesti

Konflikti su stresni, a kada smo pod stresom, često se ne ponašamo na najbolji način.Zato je dobro započeti raspravu u smirenijem raspoloženju i prići joj sa motivacijom da poboljšate odnos, ne samo da iz njega dobijete ono što želite.

U novom američkom istraživanju, Brittany Jakubiak sa Katedre za psihologiju Univerziteta Syracuse i Brooke Feeney s Katedre za psihologiju Univerziteta Carnegie Mellon, testirale su delotvornost nežnog dodira u smirivanju sukoba.

S razlogom se veruje da dodir može izgladiti sukob. Prvo, ima značajan biohemijski efekat. Dodir oslobađa oksitocin, hormon koji je deluje na povezivanje. Dodir takođe podstiče izlučivanje endorfina.

U laboratorijskim istraživanjima, kada su učesnici bili izloženi stresu, nežan dodir smanjio je nivo kortizola i broj otkucaja srca. A kada je reč o nežnosti u odnosima, parovi koji se svakodnevno dodiruju komuniciraju bolje i lakše rešavaju sukobe. Nežan dodir može smanjiti stres i motivisati partnere da saslušaju potrebe druge osobe.

Jakubiak i Feeney posmatrale su 140 parova koji su se svađali u laboratorijskim uslovima, dok su istraživači eksperimentalno manipulisali time da tokom njihove interakcije dođe do fizičkog dodira. Prvo su učestvovali u neutralnoj aktivnosti – gradili nešto od kocaka. Nekim parovima je rečeno da se drže za ruke dok to rade, a drugi su zamoljeni da drže u rukama neki lagan predmet (kako bi svi učesnici nešto držali).

To je takođe sprečilo parove u kontrolnoj grupi da dodiruju jedno drugo tokom izvođenja zadatka. Svi parovi su potom zamoljeni da šest minuta razgovaraju o neslaganjima u svojoj vezi. Tokom eksperimenta su snimani kamerom i ispunili su nekoliko upitnika pre i nakon rasprave.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj