Vaš emocionalnisistem je poput poštanskog sandučeta.

Ovo može izgledati kao vrlo jednostavna analogija, ali istina je. Činjenica je da će svaki put kada iskusite neku vrstu emocija to sigurno uticati na vaše telo. I sve se to zbraja poput gomile poruka: jedna iznad druge. A ako ne otvorite nijednu od njih i sakupite 1000 poruka, preskočite veoma važne informacije ili ideje koje su neophodne za napredovanje.

Na neko vreme sav emotivni haos možete sakriti od sebe,a li en zadugo. Psia se ne može zavarati tako lako. Sve potisnute emocije počinju da se bune i u vašem umu stvaraju nelagodnosti popt lošeg raspoloženja, nesanice, napda panike, anksioznosti...

Sakrivene, odnos potisnute emocije, i dalje uporno traže izlaz. Bukvalno su zaglavljene u vašem telu. To je zato što imaju nešto što se zove motorna komponenta. To znači da čak i pre nego što ih možete suzbiti ili ignorisati, emocije stvaraju mikroaktivaciju u mišićima. I naša tela reaguju na ovaj proces - gotovo trenutno.

Često osećamo bol ili napetost u predelu tela na koje emocije imaju uticaj, ali ne možemo sebi da objasnimo.

To se dešava zato što se deo našeg mozga koji je odgovoran za emocije, prednji cingulatni korteks, nalazi pored premotornog korteksa. A to znači da kada naša emocija počne da se obrađuje, odmah se stvara fizički, telesni odgovor.

Setite se kako često osećamo strah negde u stomaku (na primer, u stomaku se oseća uznemirenost pre važnog događaja ili osećamo nelagodnost ucrevima). I koliko puta smo, opisujući bol u srcu, koristili reči "negde u grudima"? Odatle se javljaju tahikardija, bol u srcu ili levoj ruci. Pritisak u vratu i ramenima je takođe uobičajeno posledica stres). Čak postoji izreka: "Nosite ceo teret sveta na svojim ramenima."

Istina je da naša tela pokušavaju da nam saopšte, ali na specifičan način. Ako bismo naučili da ga slušamo, mogli bi da sprečimo mnog oboljenja.

Postoji nekoliko naučnih strategija koje su veoma efikasne i mogu vam pomoći u oslobađanju od negativnih emocija . Naravno, univerzalna opcija ne postoji, ali neke metode su vrlo dobre za većinu ljudi, posebno ako se koriste u tandemu.

Postoji neobična izreka - prestanite meditirati da biste se osećali mirno. Počnite da meditirate da biste osetili bes.

To je zaista suprotno od svega što ste čuli o meditaciji. Ali zaista deluje. Ako se opustite 10 minuta bez razmišljanja o bilo čemu, proživećete emocije koje su potisnute u vama i bićete spremni da ih se oslobodite.

PageBreak

Negativne emocije ugrožavaju organe, zdravlje i vašu dušu: postoji jednostavan način da ih izbacite iz svog tela
Foto: Shutterstock negativne-emocije-ugrozavaju-organe-zdravlje-i-vasu-dusu-postoji-jednostavan-nacin-da-ih-izbacite-iz-svog-tela3

Smisao meditacije je da se zaista opustite i sednete, osećajući da svi ti osećaji lebde u vama - bes, strah, tuga, sveprožimajuće "brbljanje" uma - ali da ne reagujete na to i ostanete mirni. Tako naučite da prolazite kroz svoj emotivni haos sebe i otpustite negativne emocije. Ovo će vam dati kontrolu nad tim osećanjima. Čak i ako se naljutite ili rastužite, sve će proći, jer ćete an to reagovati na pravi način.

Naravno, za jedan dan to nećete postići, jer meditacija zahteva vežbanje.

Posmatrajte dah da biste saznali gde je napetost prisutna u telu.

Po pravilu, nisu potrebni dodatni napori za utvrđivanje izvora bola u telu - vit lako možete osetiti. To mogu biti grudi, stomak, ramena i još mnogo toga.

Međutim, ako niste sigurni u određenju bola, uradite ono što se naziva analiza daha. Udahnite i izdahnite polako, bez pauze između udisaja. Kada to učinite, odmah ćete primetiti da u nekom delu tela još uvek postoji neobična napetost.

Vizualizujte mesto na kojem osećate pritisak. U ovom slučaju, počećete da analizirate šta se dešava, prisećajući se nekih slučajeva ili prethodnih verzija sebe. Pomoću dnevnika zapišite šta ste doživeli i videli, i zapamtite da telo često govori metaforama, tako da nije neophodno sve shvatiti bukvalno.

Poslednji, najteži i najvažniji deo oslobađanja svojih emocija je da morate da ih osetite.

Ponekad to znači prepustiti se osećaju. Zato plačite, trčite, vičite. Dopustite sebi da se opustite. Dozvolite sebi da negativne emocije izađu iz vašeg tela.

Ovo je iskustvo koje vam omogućava da doživite emocije, i dobre i loše, i ne fokusirate se na nijednu od njih.

Niste rođeni da budete savršeni sve vreme.

Niste rođeni da biste bili srećni sve vreme.

Ali ako radite na sebi, na svojim osećanjima i emocijama, postaćete savršenosrećni.

Izvor: Lovesensa