Umirite anksioznost uz pomoć ovih eteričnih ulja

Sva eteričnaulja imaju višestruko pozitivno dejstvo na organizam i nikada ne pokrivaju samo jedan simptom.

Ovde ćemo se osvrnuti na njihovo terapijsko dejstvo na psihu.

LAVANDA ( Lavandula officinalis ) - eterično ulje lavande jedna je od najranije upotrebljavanih esencija. Već smo pomenuli njegovo antiseptično dejstvo, ali je pozitivno dejstvo na nervni sistem razlog zašto je i jedno od najtraženijih ulja danas. Ima snažan, cvetni, umirujući miris. Indikacije: nervna napetost, glavobolja i migrena, depresija, lupanje srca, nagle promene raspoloženja, histerija, akutni stres i nesanica.

Najdragocenije svojstvo ovog ulja je njegova sposobnost uspostavljanja poljuljane fizičke i psihičke ravnoteže. Ujedno, ono je i jedino ulje koje se može nerazblaženo naneti na kožu. Zbog toga ga možemo koristiti kao lek za „prvu pomoć.” U trenucima razdražljivosti, preuzbuđenosti ili nemira dovoljno je da utrljamo malo ulja na slepoočnice ili udišemo miris ulja lavande utrljanog u šake i ubrzo ćemo osetiti sedativni efekat.

TAMJAN (Boswellia carterii) - ovo ulje ima karakterističan, drvenast miris i pomalo podseća na limun. Nekada je njegova cena bila ravna ceni zlata. Indikacije: umanjuje simptome hroničnog stresa, briše negativne emocije i poboljšava

BOSILJAK (Ocimum basilicum) – ovo ulje je žute boje, prijatnog mirisa, sličnog tamjanu, ali topliji. Indikacije: glavobolje i migrene, strahovi, depresija, histerija, nesanica, nedostatak koncentracije, apatija, fizički i umni zamor.

KAMILICA (Matricaria chamomilla) - ovo ulje ima osvežavajući miris i plave je boje. Njegovoj popularnosti doprinelo je otkriće sastojka azulina, stvorenog prilikom destilacije, koji ima izuzetno protivupalno dejstvo. Indikacije: razdražljivost, histerija, nesanica, klimakterijum i prateće tegobe, depresija i glavobolja. Ima sedativno i antidepresivno dejstvo a takođe ublažava bolove u mišićima.

MAJČINA DUŠICA, timijan (Thymus vulgaris) - slatkog je i svežeg, „zelenog” mirisa. U mnogim književnim delima opevan je „rajski miris” majčine dušice. Naziv joj potiče od grčke reči thymon, što znači odvažan. Rimski vojnici kupali su se u vodi sa dodatkom timijana kako bi postali srčaniji. Ovo ulje deluje stimulativno na telo i psihu, a takođe poboljšava pamćenje. Indikacije: umor, veliki psihički umor, nesanica, strahovi, depresija, nizak krvni pritisak, neurastenija.

ŽALFIJA (Salvia officinallis) je ulje svežeg, prodornog, intenzivnog mirisa i žute boje. Jedno je od skupljih eteričnih ulja, zbog načina dobijanja. Indikacije: nervna napetost, klimakterične tegobe, tenzije i bolovi u mišićima. Pojačava koncentraciju i pomaže u razbistravanju misli.

POMORANDŽA, LIMUN I GREJPFRUT su eterična ulja izuzetno prijatnog mirisa. Svojom aromom donose radost, harmoniju i kreativnost. Deluju antidepresivno, balansiraju hormone i poboljšavaju cirkulaciju.

POMORANDŽA (Citrus aurantum dulcis) jača samopouzdanje i podiže duhovnost.

GREJPFRUT(Citrus paradisi) smanjuje potrebu za slatkišima. Preporučuje se za primenu kod anksioznosti, depresije i Alchajmerove bolesti.

LIMUN (Citrus limonum) indikovan je kod nervne napetosti, psihičkog zamora i strahova.

NEROLI (Citrus aurantium sub. amara) jedan je u ravnoteži od najlepših mirisa u aromaterapiji. Često se falsifikuje uljima bergamota i petigrena (gorke pomorandže), jer je veoma skupo. INDIKACIJE: depresija, strahovi, histerija, panika, stanje šoka, nesanica i napetost.

MAJORAN (Origanum majorana) je ulje slatkog i toplog mirisa, žućkaste boje. Ima sedativno dejstvo, analgetsko i uspavljujuće. Ublažava osećanje tuge i usamljenosti. Indikacije: teskoba, napetost, psihička tromost, razdražljivost i histerija.

NANA (Mentha piperita) ima lagan, osvežavajući miris. Otklanja psihički umor, ublažuje stanje šoka i napetosti i deluje antidepresivno.

ILANG ILANG (Camanga odorata) je ulje lepog, cvetnog mirisa, koje ublažava anksioznost i depresivno raspoloženje. Balansira energiju organizma, filtrira negativne emocije i podstiče spiritualni rast.

KOPAIBA (Copaifera reticulata) je ulje koje nazivaju magičnim sredstvom protiv bolova. Ono ublažava anksioznost, neuroprotektiv je, uklanja mišićne spazme i nervozu.

RUŽA (Rosa damascena) ili njeno veličanstvo ruža je eterično ulje izuzetno pozitivnog delovanja. Savršeno je smirujuće i tonizirajuće sredstvo. S obzirom na to da je za dobijanje jednog kilograma ovog ulja potrebno četiri tone ružinih latica, razumljiva je njegova visoka cena, koja je ipak je opravdana, imajući u vidu višestruke koristi ružinog ulja. Indikacije: stres, nervna napetost, strahovi, depresije, noćne more, frigidnost i impotencija.

Izvor: Sensa