Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je biofidbek trening: pozitivno utiče na zdravlje uma i tela

Šta je biofidbek trening i u čemu nam on može ponoći?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta je biofidbek trening i u čemu nam on može ponoći?

Recimo da u životu imamo dve vrste iskustava, trenutaka. Jedna vrsta je ekscitirajuća, uzbuđujuća, aktivirajuća. Druga je umirujuća, inhibirajuća. Naše disanje se sastoji upravo od ove dve vrste iskustva. Udisaj ubrzava rad srca, izdisaj usporava. Oba trenutka su važna – ne bismo mnogo postigli kada bismo stalno bili u stanju potpune relaksacije, kao što ne bismo dugo izdržali kada bismo stalno bili u stanju maksimalne aktivacije. Dinamika današnjice upravo nameće zahtev za poželjnim poremećajem ovog balansa.

Takođe, u nekim periodima života ima više trenutaka aktivacije, dok kasnije sledi više vremena za odmor i regeneraciju. U stresu dolazi do poremećaja balansa ovih dveju struja i organizam ulazi u niz promena koje subjektivno doživljavamo kao stres.

Biofidbek trening se radi za kompjuterom, na kome postoji poseban softver, a koji svojim senzorom meri naš puls i promenu pulsa pri udisaju i izdisaju. Cilj je da oba dela autonomnog nervnog sistema, i simpatički i parasimpatički, u svom prirodnom ritmu, kao i da ova razlika u broju otkucaja srca u udisaju i izdisaju bude što veća. Kada bismo to preveli u svakodnevnu aktivnost, to bi značilo da možemo biti sposobni i za aktivaciju i za relaksaciju, i to u širokom opsegu.

Istovremeno nam se na ekranu pokazuje da napredujemo ka tome. Biofidbek doprinosi boljem odgovoru na stres, a um i telo klijenta postaju otporniji. Stiče se veće pouzdanje u sebe i svoje fiziološke funkcije; dok se pod stresom osećamo kao da nas nešto ubuzima i da nije pod našom kontrolom, ovde se stiče veća kontrola nad sobom, fiziološki i psihološki.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj